Доступність посилання

ТОП новини

На сайті Конгресу США опублікували законопроект про нові санкції щодо Росії


Востаннє у червні США запроваджували санкції щодо представників Росії через підозри у причетності до «шкідливої кібердіяльності»
Востаннє у червні США запроваджували санкції щодо представників Росії через підозри у причетності до «шкідливої кібердіяльності»

На сайті Конгресу США у вівторок опублікували проект закону про посилення санкцій проти Росії, внесений раніше групою сенаторів від Республіканської та Демократичної партій на чолі з сенатором Ліндсі Гремом.

Документ «про захист безпеки Америки від агресії Кремля», був розроблений незабаром після зустрічі президента США Дональда Трампа з російським президентом Володимиром Путіним у Гельсінкі 16 липня. Він містить як політичні заяви, так і перелік конкретних заходів, які законодавці пропонують ухвалити у відповідь на дії Росії.

У законопроекті йдеться, що Сполучені Штати не визнають анексії Росією Криму – за зразком Декларації 1940 року про невизнання анексії Радянським Союзом країн Балтії. Також документ забороняє адміністрації США вживати заходів, спрямованих на вихід країни з НАТО.

В окремих розділах законопроекту на Росію покладається відповідальність за застосування хімічної зброї (мова йде про отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у британському Солсбері), за кібератаки і за втручання у вибори президента США в 2016 році, а також висловлюється думка, що Росія могла вчиняти у Сирії воєнні злочини.

Читайте також: «Санкції США розгойдують Росію (світова преса)»

Законопроект передбачає, що через трохи більше 180 днів після його ухвалення президент США повинен ввести санкції проти «політиків, олігархів та інших осіб, які здійснюють нелегальну і корупційну діяльність в інтересах президента Російської Федерації Володимира Путіна». Санкції повинні бути впроваджені і стосовно членів сімей цих осіб і організацій, пов'язаних з Путіним.

Законопроект також передбачає заборону на інвестиції понад 250 мільйонів доларів в енергетичні проекти поза територією Росії, в яких беруть участь пов'язані з державою російські компанії. Заборонені та інвестиції у видобуток нафти в Росії. Документ передбачає серйозні обмеження на трансакції, пов'язані з російським суверенним боргом. Інвесторам буде заборонено купувати російські держоблігації з терміном обігу більше 14 днів. Законопроект передбачає фактичну заборону на роботу в США найбільших російських банків, включаючи «Сбербанк», «Внешэкономбанк», ВТБ, Газпромбанк.

Читайте також: Новий удар США по Росії: що відомо про санкції проти олігархів із оточення Путіна

У червні Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти трьох громадян Росії і п’яти російських компаній, підозрюваних у причетності до «шкідливої кібердіяльності». У квітні США запровадили санкції щодо низки російських бізнесменів.

XS
SM
MD
LG