Доступність посилання

ТОП новини

Вбивати українців за 400 євро. В Італії розкрили схему вербування бойовиків на Донбас


Італійці, що за твердженням слідства, воювали на Донбасі у складі угруповань бойовиків
Італійці, що за твердженням слідства, воювали на Донбасі у складі угруповань бойовиків

Італійські карабінери розкрили організацію, що вербувала найманців для війни на Донбасі. Кілька людей заарештували, частину підозрюваних оголосили в розшук. Деякі з них досі перебувають на непідконтрольній Україні території Донбасу. Рік тому журналісти «Донбас.Реалії» вже розповідали про бойовиків угруповань «ДНР» і «ЛНР» з Італії і навіть зв’язалися з деякими з них. Як склалася їхня доля і які наслідки для найманців матиме розслідування в Італії? Розбиралися журналісти спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Слова «найманець» і «Донбас» лунають в італійських новинах. На Апеннінах розкрили схему з вербування бойовиків на схід України.

Розшуком потенційних найманців в Італії та відправленням їх на Донбас, за версією слідства, займалися під прикриттям гуманітарних операцій. Зокрема, серед підозрюваних осіб – Ораціо Ньєрре італійський активіст, симпатик Росії та засновник організації «Координація солідарності з Донбасом». Створили її у 2014 році, того ж року Ньєрре разом із своїм соратником Лукою Пінтауді приїжджав в Донецьк, де зустрічався з тодішніми лідерами угруповання «ДНР» Павлом Губарєвим та Денисом Пушиліним.

Нині Ньєре і Пінтауді перебувають під слідством, але не затримані. На відміну від трьох інших підозрюваних. Згідно з даними газети La Repubblica, під арештом перебувають – італієць Антоніо Катальдо, албанець Олсі Крутані і молдованин Володимир Вербицький.

Італійці, що воювали на боці проросійських сил на Донбасі, зараз перебувають під арештом
Італійці, що воювали на боці проросійських сил на Донбасі, зараз перебувають під арештом

Основним стимулом для цих громадян є ідеологічне переконання
Лучано Трапанезе

Карабінери [поліцейський підрозділ в Італії, який входить до складу збройних сил та займається як поліцейською, так і військовою діяльністю – ред.] дізналися, що за участь у бойових діях іноземні найманці щомісяця отримували 300-400 євро.

«Відомо, що в Україні на війні, будучи у складі проросійського війська, платять небагато, адже найманцям можна заробити значно більше в інших збройних конфліктах. Тож, основним стимулом для цих громадян є ідеологічне переконання», – розповів «Донбас.Реалії» журналіст та керівник видання «OttoPagine» у місті Авелліно Лучано Трапанезе.

Після спецоперації карабінери оприлюднили відео, завдяки якому можна ідентифікувати одного із затриманих – Володимира Вербицького, який на Донбасі взяв собі позивний «Парма». Він пішов воювати у травні 2015 року, тоді ж вступив до лав угруповання «Русич».

Перші два місяці на Донбасі він не показував свого обличчя, але пізніше ховатися перестав. На одному з відео, яке бойовики виклали на YouTube видно, як його вчать коригувати вогонь артилерії. На камеру «Парма» розповідає – йому 21 рік і хоча виріс в Італії, куди батьки переїхали з Молдови, вважає себе «русским».

Італієць отримав «паспорт ДНР»

Другий затриманий Олсі Крутані – ветеран Чечні і власник спортзалу у Мілані, затятий прихильник російських бойових мистецтв. Саме під час таких спортивних заходів і обговорювали можливу відправку найманців на Донбас, пише видання «OttoPagine».

Катальдо став орієнтиром для тих, хто хотів вирушити з Італії до українських регіонів, щоб воювати в лавах пропутінського війська
Лучано Трапанезе

Свого роду посередником між бажаючими потрапити в Україну та тими, хто вже воює на Донбасі, виступав третій затриманий – Антоніо Катальдо.

«Антоніо Катальдо – ключова фігура в матеріалах розслідування правоохоронних органів міста Генуї стосовно найманців, які воювали у складі проросійських сил в Україні. Він вважається досвідченим найманцем, бо воював у Лівії, був у полоні бойовиків Каддафі, вишкіл і воєнну підготовку пройшов у Панамі. Він став відомим, бо інтерв'ю з ним показала відома італійська телепрограма. Він розказав про свій досвід найманця у світі та на Донбасі. Відтоді він став орієнтиром для тих, хто хотів вирушити з Італії до українських регіонів, щоб воювати в лавах пропутінського війська», – розповідає італійський журналіст Лучано Трапанезе.

Італійський журналіст Лучано Трапанезе
Італійський журналіст Лучано Трапанезе

В Італії також видали ордери на арешт ще трьох бойовиків: Андреа Пальмері, Габріеля Каругаті і Массімільяно Каваллері. Останній взяв собі позивний «Спартак», регулярно брав участь в зйомках телевізійних сюжетів на непідконтрольній Україні території, фотографувався з ватажком угруповання «ДНР» Олександром Захарченком, а в лютому цього року похвалився отриманням так званого паспорта угруповання «ДНР».

Каваллері – не єдиний з підозрюваних, який досі перебуває на Донбасі.

«Вітаю! Мене звуть Андреа Пальмері, я зараз живу в Луганську», – так себе представляв бойовик з Італії для відео сепаратистського змісту на YouTube.

Андреа Пальмері, пройшов шлях від бойовика до «чиновника»
Андреа Пальмері, пройшов шлях від бойовика до «чиновника»

Пальмері – ультрас з італійської Тоскани. На батьківщині у лютому 2014-го його засудили за побиття, але з-під домашнього арешту він втік до угруповання «ЛНР». Саме Пальмері, вважає слідство, був посередником для майбутніх найманців вже на непідконтрольному Україні Донбасі.

Рік тому «Донбас.Реалії» намагалися поспілкуватися з Пальмері в соцмережах, але він відмовився відповідати на питання журналістів. Натомість написав – «зустрінемось у Львові».

Листування Пальмері з журналістами програми «Донбас.Реалії»
Листування Пальмері з журналістами програми «Донбас.Реалії»

Після затримань в Італії Пальмері в Фейсбук виклав фото з окупованого Донбасу. І написав – «я терорист і визнаю це». Цього разу на повідомлення «Донбас.Реалії» відповів лайкою.

Бойовик з Італії: «Я вже їздив додому, відпочити. Тепер в Донецьку живу»

Незговірливий і третій з оголошених в розшук – Габріель Каругаті. Щоправда, рік тому він розповів «Донбас.Реалії», що після участі в бойових діях спокійно перетинав італійський кордон.

«Я вже їздив додому, відпочити. Тепер в Донецьку живу», – відповів бойовик на запитання журналістів «Донбас.Реалії» минулого року.

Габріель Каругаті – син одного з колишніх менеджерів правлячої італійської партії «Ліга». Її лідер Маттео Сальвіні очолює МВС країни і називає законною анексію Криму.

«Ця партія уклала так званий договір про співпрацю, меморандум про співпрацю, порозуміння з правлячою партією Росії – з «Єдиною Росією». Відповідно ще тоді, на самому початку, Сальвіні неодноразово заявляв про те, що з Росії слід знімати санкції», – зауважує експерт-міжнародник, аналітик центру KievStratPro Тарас Семенюк.

Прямого зв’язку між провідними італійськими політиками і найманцями слідство, принаймні поки, не знайшло. Автор видання StopFake Мауро Воерціо розповів «Донбас.Реалії», це той випадок, коли на Донбас їхали і скінхеди, і комуністи.

«Люди, яких заарештували, підтримують праві партії (неофашистів), але ми також знаємо італійців, прихильників лівих поглядів, які воювали на Донбасі. Вони об’єднались, тому що вони проти НАТО, США і є союзниками Росії», – розповів автор інтернет-видання StopFake, яке викриває факти неправдивої інформації про події в Україні, Мауро Воерціо.

«Ломбардія-Росія»

В матеріалах справи також згадується Ірина Осипова, дочка глави російського центру «Росспівробітництво» в Італії. Вона першою взяла інтерв’ю в Андреа Пальмері ще у 2014 році. У мережі є її фото з бойовиками угруповання «Русич». Того самого, в яке свого часу вступив один із нині затриманих в Італії на прізвисько «Парма».

Організація «Ломбардія-Росія» могла бути тим мостом, яка зв’язувала центр підготовки бойовиків з терористами на Донбасі
Тарас Семенюк

Осипова всі ці роки співпрацювала з крайніми правими італійськими політиками. У тому числі, в рамках асоціації «Ломбардія-Росія». Зокрема, на сайті асоціації є публікація про те, як делегація бізнесменів з італійського регіону Венето приїздила на непідконтрольну Україні територію, зайняту проросійськими бойовиками «ЛНР» і «ДНР».

«Ломбардія-Росія» – це така громадська організація, яка фактично налагоджувала комунікацію з Росією. За тією інформацією, яку ми маємо, – ця організація могла бути тим мостом, яка зв’язувала цей центр підготовки бойовиків з терористами на Донбасі», – стверджує аналітик Тарас Семенюк.

«Ця справа відкрила очі усім і всі знають, що подібні дії є злочином. Якщо і були бажаючі поїхати на фронт Донбасу, то тепер вони двічі подумають», – зауважує журналіст та керівник видання «OttoPagine» у місті Авелліно Лучано Трапанезе.

Інформацію про цих найманців італійським силовикам передало українське посольство. У місцевій пресі пишуть про 30 громадян Італії, які воювали на Донбасі.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG