Доступність посилання

ТОП новини

«Хворіють на гепатит та COVID-19»: яку медичну допомогу отримують люди на окупованому Росією півдні


Внаслідок руйнування Каховської ГЕС на лівобережній Херсонщині різко погіршилася санітарно-епідеміологічна ситуація – Генштаб ЗСУ
Внаслідок руйнування Каховської ГЕС на лівобережній Херсонщині різко погіршилася санітарно-епідеміологічна ситуація – Генштаб ЗСУ

У якому стані зараз перебувають медичні заклади на окупованих територіях півдня, і чи достатньо там лікарів? Чи можна отримати допомогу без російського паспорта? Чи є ризики епідемій на окупованій частині Херсонщини через наслідки руйнування греблі Каховського водосховища? І що робить окупаційна влада? Про це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • В деяких населених пунктах окупованої частини Херсонщини російські окупаційні сили заборонили надавати безоплатну медичну допомогу людям, які не отримали російські паспорти або не подали заявок на отримання цих документів, повідомила 28 червня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. За її даними, ідеться про Горностаївку, Каїри, Заводівку Херсонської області.
  • Водночас внаслідок руйнування Каховської ГЕС на лівобережній Херсонщині різко погіршилася санітарно-епідеміологічна ситуація, повідомив 22 червня Генеральний штаб Збройних сил України. За даними відомства, через відсутність доступу людей до належного медичного забезпечення та якісної води в низці населених пунктів лівобережжя виявили спалахи вірусного гепатиту А.
  • У Центрі національного спротиву 2 липня повідомили, що на окупованій території, що була підтоплена внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС, розташовано 12 кладовищ, один скотомогильник та біотермічна яма (спеціальна споруда для знезараження трупів тварин біотермічним шляхом). Такі дані наведені у внутрішніх документах окупаційної адміністрації захопленої частини Херсонської області, які є в розпорядженні Центру. Зазначається, що підтоплення таких об’єктів може призвести до епідемій на окупованих територіях.
  • У повідомленні також йдеться про те, що жителі цих територій не мають доступу до ліків першої необхідності. Окупаційні адміністрації спрямовують лікарські препарати на лікування російських військових. Загалом на окупованій частині півдня та сходу України суспільно-політична та суспільно-економічна ситуація продовжує оцінюватися як кризова, стверджують у Центрі національного спротиву. На всіх окупованих територіях спостерігається високий рівень безробіття, дефіцит лікарських засобів, та й взагалі відсутність отримання первинної медичної допомоги, сказано в інформації.
  • У телеграм-каналі Голопристанської міської військової адміністрації також повідомили, що станом на 3 липня на території громади «медичні послуги відсутні, аптечні заклади не працюють. Каналізаційні системи міста перебувають в зоні підтоплення. Від застояної води поширюється сморід, а на вулицях розкидане сміття, повалені дерева, вирви та руїни».
  • Натомість призначений Росією так званий виконувач обов'язків губернатора окупованої частини Херсонщини Володимир Сальдо 23 червня у своєму телеграм-каналі повідомив, що з метою недопущення спалаху інфекційних захворювань та поширення вірусних інфекцій співробітниками МНС та Міноборони Росії начебто щодня проводиться дезінфекція об'єктів, що потрапили до зони підтоплення. Сальдо стверджує, що «представники МНС та волонтери на плавзасобах щодня доставляють постраждалим від затоплення харчі, питну воду, медикаменти та предмети першої необхідності навіть у важкодоступні місця».

Олешки: спалах гепатиту та COVID-19

Міський голова Олешок Євген Рищук розповів «Новинам Приазов’я», що фельдшерсько-акушерські пункти, які розташовані у частині громади, де був високий рівень води, затоплені, інші ж – працюють. Олешківська лікарня також працює, але лікарів та іншого персоналу там дедалі менше.

Євген Рищук
Євген Рищук
В лікарні знаходиться близько 70 пацієнтів, з них близько до 20-30 пацієнтів хворі ковідом
Євген Рищук

«В Олешках працює міська лікарня, вона працювала завжди. Лікарня працює, але з кожним днем лікарів і медперсоналу стає менше й менше, особливо після підтоплення люди виїхали частково. Також зараз йдуть дуже сильні такі обстріли міста. На сьогодні в лікарні знаходиться близько 70 пацієнтів, з них близько до 20-30 пацієнтів хворі ковідом. У нас ковід прийшов у місто. Також є декілька людей з інфекційними захворюваннями після підтоплення. Зараз в лікарні роблять вакцинацію, окупаційна влада привезла вакцину, від гепатиту вакцинують», – розповів міський голова.

Медичну допомогу в Олешках можна отримати незалежно від наявності російського паспорта, каже він. За інформацією міського голови, окупанти також пропонують фінансову допомогу – 10 тисяч російських рублів. Для цього вакцинація від гепатиту A та наявність російського паспорта є обовʼязковою.

Херсонщина під час потопу після катастрофи на Каховській ГЕС
Херсонщина під час потопу після катастрофи на Каховській ГЕС

«Було спочатку три вакцини – від гепатиту A, черевного тифу, і здається правця. Потім вони почали вакцинувати поліцейських трьома вакцинами, усіх інших тільки від гепатиту A. Так вони і продовжують робити. Пацієнтів з інфекційними захворюваннями, крім ковіду, є буквально кілька осіб в лікарні. Скільки є їх не в лікарні, ми ж не знаємо. Люди можуть хворіти, але не йти в лікарню», – зауважив Рищук.

Ліків у місті не вистачає, деякі препарати є, але ціни на них зависокі, додав міський голова Олешок.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Кількість хворих зростає»

У Генштабі ЗСУ 5 липня повідомили, що в тимчасово окупованих Скадовську та Генічеську Херсонської області відзначено збільшення кількості випадків інфекційних захворювань на гострі кишкові інфекції.

«За характером протікання хвороба має ознаки холери. Окупаційна влада не визнає збільшення кількості захворюваності, намагається приховати погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації в регіоні, розпочала приховану вакцинацію від холери представників так званих адміністрацій і їх найближчого оточення», – сказано в повідомленні.

Скадовськ 20 травня 2022 року
Скадовськ 20 травня 2022 року

Депутат Генічеської міської ради Юліан Лучко каже, що в окупованому місті спостерігається наплив людей з постраждалих від підтоплення районів лівобережної Херсонщини. Також місцеві жителі підтверджують, що кількість випадків захворювання кишковими інфекціями зростає.

«Зростає... І є вже непоодинока інформація про те, що окупаційна влада намагається провести якусь вакцинацію. Але ніхто не розуміє, що це за вакцинація. Є дуже велике побоювання, що вакцина зберігалась і доставлялась не в тих умовах. Але статистика, інформація про масові якісь захворювання кишкові, особливо холери, окупаційною владою приховуються, ніхто про це вголос не каже», – розповів він «Новинам Приазовʼя».

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв повідомив, що гострого спалаху захворюваності, зокрема холерою, в окупованому місті, за його даними, немає.

«Їдуть медики з Криму»

Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов розповів, що з кінця минулого року до деяких міст окупованої частини Херсонщини почали приїжджати лікарі з Криму. Переважно заїжджають у Скадовськ та Генічеськ.

Сергій Данилов
Сергій Данилов
Ті люди, чітко розуміють тимчасовість положення. Просто їдуть заробляти гроші
Сергій Данилов

«Вони прекрасно розуміють, що вони не будуть отримувати в Криму таку високу зарплату, як зараз Росія платить на цих окупованих територіях. І вони їдуть на заробітки, вони отримують вдвічі-тричі більше грошей ніж в середньому по Росії і ніж вони отримували у Криму. Ті люди, чітко розуміють тимчасовість становища, не особливо там переймаються якимись кодексами честі, заповідями, ще щось. Просто їдуть заробляти гроші. Серед них є різні люди – кращі фахівці, гірші, менш уважні, більше уважні, але це чисто заробітчани», – зазначив він.

Головним завданням таких лікарів є надання першої медичної допомоги російським військовим та контроль за епідеміологічною ситуацією, каже експерт. Медицина – це одна зі сфер, за допомогою якої окупаційна влада примушує місцеве населення до російської паспортизації, підкреслив аналітик.

«Фальсифікують довідки про смерть»

За даними Данилова, деякі лікарі фальсифікували довідки про смерть людей, які загинули через затоплення.

«Один з ганебних випадків, про який я чув, це один лікар – зрадник у Голій Пристані, який намагався не видавати довідки про смерть рідним, коли вони забирали тіла тих, хто потонув у Голій Пристані. Є лікарі, які надзвичайно цинічні і сповна використовують своє положення, щоб вислужитися перед росіянами (представниками окупантів – ред.). Діагнози відомі – серцево-судинні або інфаркти ставили. Вони всіляко намагалися приховати причини смерті й підробляли ці діагнози», – розповів він.

Потоп в Олешках після руйнації греблі Каховської ГЕС, червень 2023 року
Потоп в Олешках після руйнації греблі Каховської ГЕС, червень 2023 року

Деякі лікарні на окупованій території Херсонщини були розграбовані ще минулого року, каже аналітик. Втім, російські окупаційні сили намагаються демонструвати начебто успіхи у сфері медицини.

«Вони там проводять піар-акції, розповідають про допомогу лікарням з боку суб'єктів РФ, які беруть шефство. Можуть привести якесь наше обладнання, яке було вкрадено в Херсоні, наприклад, і подати його як маленьку перемогу. Це їхня тактика маленьких перемог, вони постійно демонструють перемоги, при чому байдуже, як вони цю перемогу сконструюють», – додав Данилов.

«Ліки не допомагають»

  • Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко на початку цього року повідомив, що медики, які працюють в окупації, продовжать отримувати українську зарплату. Заява міністра оприлюднена на Урядовому порталі 26 січня. Ляшко це пояснив тим, що медичні працівники рятують життя й лікують українських пацієнтів. Міністр також зазначив, що свої пропозиції подали 73 медичні заклади, які працюють в окупації на території Запорізької, Донецької, Луганської та Херсонської областей, і їм будуть перераховуватися кошти у розмірі місячного фонду оплати праці.

Начальниця Молочанської військової адміністрації Пологівського району Запорізької області Ірина Липка розповіла «Новинам Приазовʼя», що у цьому місті медичні заклади працюють, але отримати допомогу можна лише за наявності російського паспорта. В екстрених випадках у допомозі не відмовляють, але отримати російський документ все одно примушують.

Українців в окупації в лікарнях обслуговують за наявності паспорта РФ
Українців в окупації в лікарнях обслуговують за наявності паспорта РФ

Лікарські препарати, які поставляються на окуповані території, набагато гіршої якості за українські, розповідає керівниця.

«Медикаментів не вистачає, і ще жаліються на те, що медикаменти низької якості, населення жаліється, що вони купують, а ліки не допомагають. Якщо людина не має іншого виходу, то людина звичайно купує те, що є», – каже посадовиця.

Маріуполь: «лікують у наметах»

  • Видання 0629 повідомило, що на лівобережжі Маріуполя людей лікують в наметах, а в лікарнях встановили так звані антитерористичні стенди. Загалом у місті працює обласна лікарня інтенсивного лікування і лікарня швидкої допомоги. Інші не працюють, оскільки зруйновані. Крім того, не вистачає лікарів, які б могли здійснювати прийом пацієнтів, пише видання.
  • Як розповіли виданню місцеві жителі, «і дітей, і дорослих приймають в антисанітарних умовах. Температура в наметах перевищує 30 градусів. Люди просто не витримують, стоячи у чергах. А приїхати в центр до лікарні вони не можуть, оскільки зараз у Маріуполі повернули радянську систему, коли приймають виключно за місцем реєстрації».

Директор маріупольської громадської організації «Архі-Місто» Андрій Марусов ситуацію з медициною в місті називає «катастрофічною». Через неналежне надання медичної допомоги нещодавно помер один із його родичів, розповів він «Новинам Приазовʼя».

Андрій Марусов
Андрій Марусов

«Обласна лікарня інтенсивної терапії, інтенсивного лікування, яка знаходиться на 17-му мікрорайоні, не дуже постраждала від руйнувань і туди начебто завезли якесь обладнання, вона почала функціонувати. Як це насправді відбувається? Коли людей, а зокрема це люди похилого віку, коли їх кладуть в стаціонар, то цей стаціонар знаходиться на сьомому поверсі. Ліфт не працює, відповідно, можете собі уявити, люди 60, 70, 80 років, вони, по-перше, самі мають піднятися туди на гору на сьомий поверх. Потім, коли хтось їх відвідує, а це як правило достатньо старі люди, вони мають подолати всі ці поверхи, щоб пройти і якось поспілкуватися або чимось допомогти», – розповів він про ситуацію в маріупольських лікарнях.

«Працюють вахтовим методом»

Для тих пацієнтів, які не можуть спускатися самостійно, потрібно шукати волонтерів, каже співрозмовник.

Лікарів у медичних закладах також не вистачає, каже Марусов. За його словами, частину з них вбито під час штурму та облоги міста минулого року.

Російських лікарів запрошують працювати вахтовим методом за високу зарплату
Андрій Марусов

«Частина виїхала, хтось залишився, але їх катастрофічно не вистачає. Одне з рішень, яке начебто винайшла російська окупаційна влада– це запрошення російських лікарів вахтовим методом за високу зарплату. І можна собі уявити, якщо якийсь лікар із Казані чи якогось іншого провінційного міста приїжджає до Маріуполя, скажімо на три місяці, то зрозуміло, що його не дуже цікавлять хворі, які там перебувають. Його цікавить – відсидіти ці 3 місяці, отримати високу зарплату і все», – зауважив експерт.

Він також повідомив, що російські окупаційні сили відкрили у Маріуполі мережу аптек, але ціни на ліки зависокі. Без російського паспорта у Маріуполі також неможливо отримати жодних послуг, не лише медичних, додав Марусов. Окупаційна влада почала застосовувати таку жорстку політику з весни цього року.

Маріуполь був захоплений російськими військами у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв
Маріуполь був захоплений російськими військами у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв

«Треба зазначити, що зараз серед маріупольців, тобто корінних маріупольців, десь половина з тих, хто залишився – це пенсіонери, люди похилого віку. Тобто все, людина не може отримати, а ні медичної допомоги, а ні соціальної допомоги, ніякої пенсії, нічого. Людина просто кинута напризволяще. Без паспорта ти ніхто, без нього це людина навіть не другого сорту, а третього сорту», – наголосив Марусов.

  • У вересні 2022 року Москва оголосила про анексію чотирьох українських областей. Україна і Захід засудили цю спробу анексії.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG