Доступність посилання

ТОП новини

Про Баканова і не тільки: про що Малюк звітував парламенту перед призначенням головою СБУ


Василь Малюк під час свого призначення Верховною Радою на посаду голови Служби безпеки України. Київ, 7 лютого 2023 року
Василь Малюк під час свого призначення Верховною Радою на посаду голови Служби безпеки України. Київ, 7 лютого 2023 року

Верховна Рада 7 лютого розглянула подання президента і призначила головою СБУ Василя Малюка. До цього він виконував обов’язки голови СБУ від липня минулого року, після усунення з посади голови СБУ Івана Баканова. Радіо Свобода розпитало в ефірі програми Свобода Live члена парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони й розвідки Федора Веніславського про те, які запитання ставили Малюку перед призначенням.

– Ви віддали свій голос за Василя Малюка. Він приходив на комітет і, мабуть, якось переконував депутатів голосувати за нього. Чим він вас переконав?

– Якраз пану Малюку переконувати членів нашого комітету, переважна більшість яких з перших днів війни у дуже тісній координації і співпраці з СБУ, з МВС, з нашими військовими працювали над питаннями оборони держави, точно не потрібно було. Тому що ми маємо достатньо багато інформації тієї, яку в силу різної специфіки діяльності нашого комітету, не мають наші колеги.

Малюк із перших днів війни продемонстрував свою проукраїнську, патріотичну і безстрашну позицію.

Ми розуміємо, що дійсно Василь Малюк за ці більш ніж пів року виконання обов’язків голови СБУ продемонстрував достатню ефективність. Про це сказав і президент України. Але ця ефективність для нас відома за конкретними спеціальними операціями, багато з яких, я переконаний, після війни стануть прикладами, які будуть вивчати курсанти відповідних вишів, перед тим як іти на службу в спеціальні органи.

Малюк, на моє переконання, дійсно фахова людина, професійна людина. Він з перших днів війни продемонстрував свою проукраїнську, патріотичну і безстрашну позицію.

Він був безпосередньо в багатьох точках бойових дій. Зокрема, разом із депутатами від нашого комітету, які також фактично постійно були на вістрі бойових дій у перші місяці війни. Тому для нас, за великими рахунком, питання щодо вибору під час обговорення на засіданні комітету і на засіданні Верховної Ради в принципі не стояло.

Василь Малюк у Верховній Раді України у день призначення його головою СБУ. Київ, 7 лютого 2023 року
Василь Малюк у Верховній Раді України у день призначення його головою СБУ. Київ, 7 лютого 2023 року

– А ви вважаєте Василя Малюка залежним від Офісу президента, політично залежним, чи ні?

Малюк самодостатній керівник, який продемонстрував цю самодостатність

– Абсолютно не вважаю. Я його за ці 11 місяців війни бачив, знаю як він себе поводить, і не можу сказати, що він (Малюк – ред.) має якусь залежність від будь-кого.

Він – самодостатній керівник, який продемонстрував цю самодостатність впродовж пів року виконання повноважень голови СБУ.

– Такий же ж самодостатній, як і Іван Баканов був, чи ні?

– Ми зараз говоримо про різні персонажі, різних керівників.

Іван Баканов відрізнявся від Василя Малюка практично усім. Тому що це абсолютно різні типажі, психологічні портрети і стиль керівництва.

– А ви запитували у Василя Малюка про його зв’язки з Олегом Татаровим?

– Ні, про зв’язки з Олегом Татаровим ми точно не запитували у нього. І в цьому не було потреби. Тому що ми чудово розуміємо і бачимо на свої власні очі, як він керував СБУ ці пів року.

– А чи очікуєте ви, що Василь Малюк буде розслідувати дії свого попередники Івана Баканова, якого Володимир Зеленський (було таке формулювання) відсторонив за досить тяжкою статтею – через дії, які нібито призвели до загибелі людей? Чи чекаєте ви від СБУ якихось результатів того, що накоїв Іван Баканов?

– Оце питання якраз на комітеті піднімалося нашими колегами, у тому числі й мною.

Спеціальні процедури щодо перевірки діяльності пана Баканова завершені.

Я думаю, що про це буде поінформовано суспільство тоді, коли це буде необхідно.

Перевірка діяльності Баканова завершена. Він перебуває в Україні

Тому що це грифовані матеріали перевірки(під грифом «таємно» – ред.), вони з обмеженим доступом. На запитання ваших колег, яке і мені зокрема часто адресують, де перебуває пан Баканов, ми також отримали відповідь.

Баканов перебуває в Україні. Тобто він нікуди з України не втікав, він перебуває в державі.

– Але якесь внутрішнє розслідування щодо нього тривало. Я вас правильно зрозуміла?

– Внутрішнє розслідування, службова перевірка завершена. Є певні висновки, які в даному випадку мають певний гриф.

– Ви знаєте, але не можете сказати, що там? Чи ви не знаєте?

– Члени Комітету з питань національної безпеки і оборони та розвідки допущені до всіх рівнів державної таємниці. Тобто ми поінформовані, але в силу специфіки діяльності комітету, і в силу в даному випадку специфіки діяльності СБУ, ми про це не завжди можемо говорити.

– Чого ви очкуєте від Василя Малюка? Можливо, ви говорили, ставили йому якісь завдання або озвучували свої очікування від його роботи на найближчі пів року, чи на найближчі місяць, два?

– Зараз говорити про якісь конкретні орієнтири, окрім як перемоги над нашим ворогом (держава-агресор Росія – ред.), дуже складно.

Головна мета діяльності Василя Малюка на посаді голови СБУ – це перетворення СБУ у дійсно чистий контррозвідувальний орган

Ми поінформовані як члени комітету про ті спецоперації, в тому числі щодо ворогів нашої держави.

Головна ідея і головна мета діяльності Василя Малюка на посаді голови СБУ – це перетворення СБУ у дійсно чистий контррозвідувальний орган, спеціальну службу, яка не буде мати невластивих функцій.

Василь Васильович це в черговий раз підтвердив.

Разом з членами комітету, які напрацювали законопроєкт про реформування СБУ, нову редакцію закону про СБУ, він її буде точно підтримувати.

Я можу особисто сказати, що на нарадах, де я був присутній за час війни, я бачив позицію Василя Малюка. Він постійно підтверджував необхідність реформування і ухвалення того закону, який перетворить СБУ на орган спецпризначення західного зразка.

– Ми показували щойно світлину. Василь Малюк поруч з очільником української розвідки Кирилом Будановим. Вони зробили цю світлину після того, як Кирило Буданов заявив, що його штатного співробітника Дениса Кірєєва нібито вбили співробітники СБУ в березні минулого року. Чи запитували ви про цей випадок у Малюка? І що він вам відповів?

– Так, про цей випадок ми також запитували. Ми як члени комітету маємо також інформацію про цей інцидент. На даний момент відкривають судове розслідування.

І Державне бюро розслідувань, яке державним органом досудового розслідування по цій справі, ще не дало своїх висновків. Дочекаємося рішення органів досудового розслідування і можна буде на широкий загал вже обговорювати всі аспекти цієї події.

– А люди, які безпосередньо вбивали Кірєєва або віддавали наказ про його вбивство, ще працюють в СБУ?

– Ще раз підкреслюю, що ми не можемо розголошувати ту інформацію, яка є таємницею досудового розслідування.

– Стало відомо, що на посади очільників низки областей призначають співробітників СБУ або правоохоронців. Це такий новий підхід в управлінні регіонами під час війни?

– Так, це дійсно новий підхід. І про цей підхід заявив президент України Володимир Зеленський.

На сьогодні на посади керівників військових адміністрацій пріоритет буде віддаватися бойовим генералам, які командували відповідними військовими операціями чи спеціальними операціями.

Тому таке погодження Кабміном України кандидатур на посаду низки голів обласних військових адміністрацій є абсолютно закономірним.

– 24 січня Володимир Зеленський звільнив п’ятьох очільників регіонів. Сьогодні на три з них призначені керівники і ще дві лишилися вакантними. Тобто туди теж буде призначений хтось з СБУ або Нацполіції, правоохоронці, словом?

– Не обов’язково представники спецслужб чи органів внутрішніх справ. Це можуть бути і бойові офіцери, і генерали, які командували на тих чи інших напрямках обороною України.

– Як тепер змінюється задача керівників областей?

– У даному випадку ми ж говоримо про те, що військові адміністрації виконують специфічні функції, насамперед функції в системі складових сектору безпеки і оборони.

Коли країна перебуває в стані війни з Росією, то це абсолютно закономірно, на мій погляд, що ті особи, які мають досвід бойових дій, які мають досвід керування спеціальними службами в умовах війни, очолюють військові адміністрації, які є важливим складовими не лише місцевих органів, виконавчої влади, але і сектору безпеки і оборони.

Адже великим рахунком, керівник військової адміністрації є одним із керівників оборони відповідної області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG