Доступність посилання

ТОП новини
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні

Україна обрала Раду-9. Живий блог

Триває підрахунок голосів. ЦВК на 19:00 за Києвом підрахувала понад 79 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України. За даними Національного екзит-полу, до парламенту 9-го скликання потрапляють п'ять партій

21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, які призначив президент Володимир Зеленський у свої перші дні на посаді.

Явка склала 49,84%. І це найнижчий показник за всю історію парламентських виборів в Україні.​

Наразі триває підрахунок голосів.

Звіт місії міжнародних спостерігачів: вибори – ефективні, з повагою до свобод, але зі зловживаннями.

Про це йдеться у спільному звіті місії міжнародних спостерігачів від Бюро ОБСЄ з Демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, а також Європейського парламенту.

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні заявляє, що виборчий процес в Україні пройшов з повагою до основних свобод.

Аналітичний центр зі США «Міжнародний республіканський інститут» (IRI) визнав позачергові парламентські вибори в Україні 21 липня добре проведеними, попри незначні порушення, які спостерігалися в день голосування. Проблемою для українських виборів в IRI назвали вплив Кремля. Через продовження окупації Росії на частині української території – в Криму і на Донбасі, виборчі органи не змогли провести вибори у всіх регіонах країни, і 16 відсотків українців не змогли проголосувати.

П’ять головних висновків із парламентських виборів в Україні наводить кореспондент Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Крістофер:

  • Історичний мандат для реформ.
  • Коаліції не потрібно.
  • Найбільша зміна складу парламенту в історії.
  • Звичні партії ослабли, та не зникли.
  • Попередження про зростання проросійських партій були перебільшені.

Центральна виборча комісія підрахувала на 19:00 за київським часом майже 80 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,81%), яка зможе сформувати однопартійну більшість – попередні дані ЦВК.

Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (12,98%), «Європейська солідарність» (8,34%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,09%), партія «Голос» (6,09%).

Наразі першою серед політичних сил, які до парламенту не потрапляють, є «Радикальна партія Олега Ляшка» (3,89%), далі йдуть «Сила і честь» (3,78%) та «Опозиційний блок» (3,18%).

Ці дані в цілому збігаються з результатами, які оприлюднили соціологи Національного екзит-полу увечері 21 липня, за якими до Верховної Ради України 9-го скликання потрапляють:

  • «Слуга народу» – 44,2%;
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,4;
  • «Європейська солідарність» – 8,8%;
  • «Батьківщина» – 7,4%;
  • «Голос» – 6,5%

За оновленими даними ЦВК далі стежте на сайті Центральної виборчої комісії.

Голосування почалося о 8:00. За даними МВС, однак, станом на 9:00 не запрацювали вісім виборчих дільниць. Про це на брифінгу повідомив журналістам перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

«На час відкриття виборчих дільниць весь особовий склад приступив до виконання своїх обов’язків. Ми відпрацювали алгоритми дій на всі непередбачувані ситуації. І готові реагувати на будь-які виклики. Станом на 9 ранку не відкрито вісім дільниць і 16», – заявив він.

Сергій Яровий
Сергій Яровий

У Києві на дільницях наразі великих черг не спостерігається.

Тим часом, деякі політики вже встигли проголосувати.

Зокрема, це Дмитро Разумков зі «Слуги народу».

Також Юлія Клименко та Ярослав Юрчишин з «Голосу».

А також чинна депутатка, а також кандидатка від «Батьківківщини» Юлія Тимошенко.

Голосування триває і за кордоном. Ось які кадри публікує посол України у Польщі Андрій Дещиця.

Користувачі також опублікували відео з відриття дільниці у Варшаві. На ньому видно, що з вікна вивісили банер на підтримку українського режисера Олега Сенцова, ув'язненого з політичних мотивів у Росії.

Ось так голосують українці в Австралії.

І як свідчить громадський активіст Роман Тимоцко, у Південній Кореї також не лишаються осторонь волевиявлення.

Активісти з «Комітету виборців України» повідомляють про незаконну агітацію у день виборів. За оцінкою спостерігачів організації найбільше матеріалів незаконної агітації поширюється від імені політичних партій («Слуга Народу», «Опозиційна платформа за Життя», «Опозиційний блок»). Також наявні матеріали ще від імені 5 політичних сил (Аграрна партія України, ВО «Свобода», «Голос», «ЄС», ВО «Батьківщина») і низки кандидатів у одномандатних округах.

Окрім явних агітаційних матеріалів, КВУ також повідомляє про приховану агітацію.

«Так, на Хмельниччині у селі Шатава (ДВК №680348) члени виборчої комісії мають на одязі прикріплені значки із зображенням соняшника, що є елементом символіки партії «Опозиційна платформа За життя». У той же час спостерігачі від «Слуги Народу» часто одягнуті в брендовані зелені футболки, що відповідає партійним кольорам цієї політичної сили», – йдеться у повідомленні на фейсбук-сторінці організації.

За даними МВС, досі не відкрились дві дільниці: передають документацію.

Станом на 11 годину ранку поліція вже зафіксувала 382 повідомлення, пов’язаних з виборчим процесом. Складено два адміністративних протоколи, одну справу внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Також відомо, що голосування почалося на всіх дільницях, хоча деякі й відкрилися із запізненням.

Як повідомив радник міністра Зорян Шкіряк, лідерами у порушеннях лишаються Донецька область – 61, Дніпропетровська – 45, Запорізька – 38, місто Київ – 29, Херсонська – 27, Чернігівська та Одеська – по 20, Луганська – 18, Миколаївська – 16, Кіровоградська – 14, Київська та Харківська – по 12.

«Здебільшого зазначені факти пов’язані з: незаконною агітацією – 115,перешкоджанням здійсненню виборчого права– 21,конфліктом – 12,підкупом виборців – 10, пошкодженням майна – 7, повідомлення про замінування – 1. У місті Торецьку заявили про замінування всіх 14 дільниць», – цитує Шкіряка прес-служба відомства.

Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк

Проголосував депутат лідер «Радикальної партії Ляшка» Олег Ляшко з родиною. На цей раз бюлетень він не показував, але радив голосувати «правильно, за Ляшка».

Також відомо, що зробив свій вибір і Юрій Бойко з «Опозиційної платформи – за життя».

Спостерігачі руху «Чесно» повідомляють про роздачу у Києві таких листівок.

Президент Володимир Зеленський прибув на виборчу дільницю для голосування

Також відомо, що проголосував попередній президент України Петро Порошенко.

У Києві, тим часом, голосування триває не без інцидентів.

Як повідомляють у МВС, станом на 12:00 поліція отримала 606 заяв та повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом, з них: у Донецькій області – 87, Дніпропетровській – 79, Запорізькій – 54, місті Києві – 43, Одеській – 40, Чернігівській – 39, Херсонській – 34, Полтавській – 23, Луганській та Миколаївській – по 20, Харківській – 18, Черкаській та Кіровоградській – по 17, Київській – 16, Вінницькій – 15, Волинській – 13, Сумській – 12,
Івано-Франківській та Рівненській – по 10, Чернівецькій – 9, Житомирській та Львівській – по 8, Закарпатській – 7, Тернопільській – 6, Хмельницькій – 1
Здебільшого зазначені факти пов’язані з: незаконною агітацією – 149, перешкоджанням здійсненню виборчого права – 30, конфліктом – 17, підкупом виборців – 15, пошкодженням майна – 8, повідомлення про замінування – 3.

Протягом доби органами поліції складено 5 адміністративних протоколів, за 7 фактами відомості внесені до ЄРДР.

Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА повідомляють, що на Луганщині жителям населених пунктів, які територіально належать до 112 виборчого округу з центром у місті Рубіжному, масово надходять смс-повідомлення від імені одного з кандидатів у народні депутати України.

Зокрема, за даними активістів мережі, на телефонні номери виборців надійшли смс-повідомлення начебто від імені кандидата в нардепи у зазначеному окрузі від ВО «Батьківщина» Олександра Романовського.

Ці смс розіслані через інтернет від абонента «FAR» (абревіатура, яка використовувалася кандидатом у громадсько-політичній діяльності – «Фонд Александра Романовського»), що не дає можливості ідентифікувати авторів, йдеться у повідомленні на сайті ОПОРИ.

Про якусь реакцію на ці повідомлення від самого Романовського наразі не відомо. Принаймні, на своїй сторінці у фейсбуці він ніяк не коментує повідомлення ОПОРИ.

ЦВК оприлюднила явку станом на 12:00. За даними 133 з 199 округів – це 18,63%

Найактивніше голосують на Кіровоградщині (24,14%), найменше людей прийшли на дільниці у Закарпатті (11,45%).

Як зазначають у «Комітеті виборців України», на Херсонщині виникли проблеми з бюлетенями через значну кількість відпочивальників на Арабатській Стрілці, які змінили місце голосування, і ця ж проблема стосується військових в ОВО №185.

«За даними КВУ, не надійшли вчасно бюлетені із врахуванням виборців, які змінили місце реєстрації і відпочивають на Арабатській Стрілці на Азовському морі, а також із врахуванням однієї з військових частин в ОВО №185.Так, у селі Стрілкове додалося 500 виборців – голосувати тут мають 1786 чоловік, бюлетенів отримали 1286. Всього на Херсонщині на виборах до ВРУ тимчасово змінили місце голосування майже 9200 громадян, що на 3 000 більше, ніж на вибори президента», – йдеться у повідомленні на сайті організації.

Голова однієї зі столичних дільничних виборчих комісій прийшов на роботу п’яним, інформує поліція Києва.

«До чергової частини Дніпровського управління поліції надійшло повідомлення про те, що голова дільничної виборчої комісії перебуває напідпитку. Працівники патрульної поліції для перевірки інформації провели тест на драгері, який показав результат 2,33 проміле алкоголю. На чоловіка склали адміністративні матеріали за ч. 1 ст. 179 (Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на виробництві) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає штраф від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – зазначається у повідомленні на сайті відомства.

В Австралії вже закінчилось голосування на позачергових виборах до Верховної Ради. Явка складає тільки 4% від зареєстрованих там виборців.

Медіаюрист із «Платформи прав людини» Олександр Бурмагін інформує про порушення на одній із київських дільниць. За його словами, чоловік приніс із собою чисті бюлетені, намагаючись ними проголосувати, а коли це виявили, утік.

Святослав Вакарчук теж проголосував.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG