Доступність посилання

ТОП новини
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні

Україна обрала Раду-9. Живий блог

Триває підрахунок голосів. ЦВК на 19:00 за Києвом підрахувала понад 79 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України. За даними Національного екзит-полу, до парламенту 9-го скликання потрапляють п'ять партій

21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, які призначив президент Володимир Зеленський у свої перші дні на посаді.

Явка склала 49,84%. І це найнижчий показник за всю історію парламентських виборів в Україні.​

Наразі триває підрахунок голосів.

Звіт місії міжнародних спостерігачів: вибори – ефективні, з повагою до свобод, але зі зловживаннями.

Про це йдеться у спільному звіті місії міжнародних спостерігачів від Бюро ОБСЄ з Демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, а також Європейського парламенту.

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні заявляє, що виборчий процес в Україні пройшов з повагою до основних свобод.

Аналітичний центр зі США «Міжнародний республіканський інститут» (IRI) визнав позачергові парламентські вибори в Україні 21 липня добре проведеними, попри незначні порушення, які спостерігалися в день голосування. Проблемою для українських виборів в IRI назвали вплив Кремля. Через продовження окупації Росії на частині української території – в Криму і на Донбасі, виборчі органи не змогли провести вибори у всіх регіонах країни, і 16 відсотків українців не змогли проголосувати.

П’ять головних висновків із парламентських виборів в Україні наводить кореспондент Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Крістофер:

  • Історичний мандат для реформ.
  • Коаліції не потрібно.
  • Найбільша зміна складу парламенту в історії.
  • Звичні партії ослабли, та не зникли.
  • Попередження про зростання проросійських партій були перебільшені.

Центральна виборча комісія підрахувала на 19:00 за київським часом майже 80 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,81%), яка зможе сформувати однопартійну більшість – попередні дані ЦВК.

Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (12,98%), «Європейська солідарність» (8,34%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,09%), партія «Голос» (6,09%).

Наразі першою серед політичних сил, які до парламенту не потрапляють, є «Радикальна партія Олега Ляшка» (3,89%), далі йдуть «Сила і честь» (3,78%) та «Опозиційний блок» (3,18%).

Ці дані в цілому збігаються з результатами, які оприлюднили соціологи Національного екзит-полу увечері 21 липня, за якими до Верховної Ради України 9-го скликання потрапляють:

  • «Слуга народу» – 44,2%;
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,4;
  • «Європейська солідарність» – 8,8%;
  • «Батьківщина» – 7,4%;
  • «Голос» – 6,5%

За оновленими даними ЦВК далі стежте на сайті Центральної виборчої комісії.

Чинний прем'єр Володимир Гройсман, який цього разу балотується до Верховної Ради, також вже проголосував.

Станом на 13:00 в МВС повідомляють про вже 4 повідомлення про замінування у день виборів. Окрім того, за даними відомства, зафіксовані факти, пов’язані з незаконною агітацією – 214, перешкоджанням здійсненню виборчого права – 35, конфліктом – 20, підкупом виборців – 20, пошкодженням майна – 11.

«Потужні кандидати у народні депутати готували мережі по скупці голосів. Наприклад, у Чернігівській області ми зафіксували потужну мережу скупки голосів. Наразі відкрито кримінальне провадження. За такі діяння кандидат відповість перед законом. На сьогодні інформації про створення мереж для скупки голосів – немає», – заявив радник міністра Михайло Апостол.

Усе про вибори – у марафоні Радіо Свобода. Транслювати починаємо із 19:00. Не пропустіть.

На Чернігівщині один зі штабів звинуватив інтерв’юерів громадської організації «Прозора політика» в підкупі виборців, зокрема, у тому, що під час проведення опитування вони вводять в планшети інформацію про виборців, після чого ті начебто отримують кошти на мобільні телефони, повідомляє КВУ.

За даними організації, наслідком цієї заяви стало масове вилучення планшетів і затримка інтерв’юерів представниками Національної поліції.

Попри заборону агітувати на день виборів, уздовж траси на Київщині сьогодні можна побачити ось такі білборди.

Голосування українців в Антарктиді також вже завершилось. Як повідомляє «Національний антарктичний науковий центр», волевиявлення на виборчій спецдільниці станції «Академік Вернадський» розпочалося о 8.00 за місцевим часом (о 14.00 за київським) і тривало 30 хвилин.

Участь взяли 12 учасників української експедиції. Щоправда, проголосувати полярники можуть тільки за загальнонаціональними списками партій, оскільки «Академік Вернадський» не прикріплений до жодного мажоритарного округа.

У США відкрились виборчі дільниці.

Як повідомляють активісти руху «Чесно», на одній з дільниць у Тисмениці на Івано-Франківщині діяла wi-fi мережа з агітацією за кандидата-мажоритарника від партії «Слуга народу» Ігоря Фріса (у назві був заклик за нього проголосувати).

Станом на 12:00 цього wi-fi на дільниці вже не було, а на сайті провайдера, що обслуговує цю дільницю, з’явилося вибачення перед виборцями, пишуть на сайті «Чесно».

За даними поліції Івано-Франківщини, сьогодні зареєстровано два факти, коли сьогодні намагалися агітувати за допомогою wi-fi-роздачі, але за якого кандидата агітували у другому випадку – поки що невідомо.

На одній з виборчих дільниць 76 округу Запоріжжя виявили бюлетені з позначкою «вибув» навпроти прізвища чинного кандидата по мажоритарному округу Михайла Прасола. Про це на свій сторінці Facebook повідомив сам кандидат у народні депутати, навпроти прізвища якого поставили штамп.

У головному управлінні Нацполіції області Радіо Свобода підтвердили інформацію про цей інцидент. Наразі проблемні бюлетені вилучаються, втім кількість зіпсованих документів невідома.

Як повідомляють спостерігачі, в Маріуполі проголосували вже близько 30% зареєстрованих виборців. Військові голосують на звичайних дільницях – цього року спецдільниць для них не створювали. Виняток зробили тільки для флоту.

Омбудсман Людмила Денісова повідомляє про нестачу бюлетенів у Лук'янівському СІЗО – на одній із дільниць на 1106 виборців, було наявно 1026 бюлетенів.

Водночас, вона повідомляє про певний поступ в плані забезпечення виборчого права там: забезпечено право проголосувати утримуваним, які самостійно не могли переміщатися.

Офіс Уповноваженої з прав людини Верховної Ради повідомляє про порушення, пов’язані з виборами, у Темнівській виправній колонії на Харківщині.

«Бюлетені лежали на столах без контролю кількості. Члени ДВК не знали, скільки було отримано бюлетенів для голосування. Відповідно акт видачі також не було складено. Моніторингова група зафіксувала відсутність можливості для голосування громадян з інвалідністю. Кабіни для такої категорії виборців не облаштовані», – йдеться у повідомленні на сайті омбудсмана.

За фактами виявлених порушень представники Уповноваженої подали заяву в поліцію.

Тим часом, у Львівській установі виконання покарань №19, де також проводився моніторинг, представники омбудсмана оцінили рівень проведення як задовільний.

У ЦВК, тим часом, почали оновлювати дані щодо явки станом на 16 годину.

Зараз там повідомляється про 35,05% (надійшли дані з 28 зі 199 округів)

Тим часом, журналісти Радіо Свобода досліджують, що відбувається на Київщині. Зокрема, йдеться про 94-й округ із центром в Обухові, де за одне крісло у Верховній Раді борються 42 кандидати-мажоритарники. Серед них –​ журналіст-блогер Олександр Дубінський та народні депутати Ігор Кононенко і Ігор Мосійчук (про перипетії цієї «битви титанів» можна почитати тут).

На місцевих дільницях повідомляють про низьку явку.

Поліція відкрила 21 кримінальну справу через порушення в день виборів, повідомив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк дані станом на 15:00.

За його словами, 12 справ стосуються незаконного використання виборчого бюлетеня, три – підкупу виборців, дві – перешкоджання здійсненню виборчого права, ще одна справа за фактом теракту.

«Всього зафіксовано від початку виборчого процесу 8 565 повідомлень про здійснення тих чи інших правопорушень, із них сьогодні – 1 225. Відкрито кримінальних впроваджень 386, із них 21 відкрито вже сьогодні. 1 271 складено протоколів, з яких 24 складено сьогодні», – сказав Шкіряк.

Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк

Громадянська мережа ОПОРА у Донецькій області заявляє про фейкові повідомлення щодо мінування виборчих дільниць, нестачу виборчих бюлетенів, а також підозрілих людей, які представляються працівниками засобів масової інформації.

Зокрема, як інформує організація з посиланням на місцеву поліцію, у Торецьку було повідомлення про замінування 14-ти виборчих комісій. За данимим ОПОРИ, поліція це розцінює як терористичну загрозу, але повідомлення не підтвердилися.

«У 59 окрузі з центром у Мар'їнці помічені люди, що представляються працівниками ЗМІ, але не мають посвідчень. Вони намагалися отримати інформацію від окружної виборчої комісії щодо явки на 12:00. Але після того, як члени ОВК попросили показати посвідчення, вони відмовилися це робити, через що ОВК викликали поліцію. Місцеві кажуть про те, що це, ймовірно, приїхала організована група», – йдеться у повідомленні на сайті організації.

«Голос» дає брифінг. Дивіться наживо

На Львівщині жінка порвала і з’їла свій бюлетень, повідомляє «Громадське».

А ще одна жінка начебто прикинулася мертвою, бо забула паспорт для голосування, повідомляє активіст «Автомайдану» Олег Пуша. Він опублікував відео інциденту у себе на фейсбуці.

Кандидат-мажоритарник Олексій Гриценко пише, що це реальний випадок на Дарниці в Києві.

А в Ужгороді виборець залишив бюлетень у кабінці для голосування, повідомляє ОПОРА.

«Коли до кабінки зайшла наступна виборчиня, вона помітила бюлетені та повідомила про це членів дільничної виборчої комісії. За інформацією спостерігачки ОПОРИ, члени ДВК одразу зателефонували до окружної виборчої комісії, там їм повідомили, що бюлетені потрібно відкласти та погасити як недійсні», – пишуть спостерігачі на своєму сайті.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG