Доступність посилання

ТОП новини
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні

Україна обрала Раду-9. Живий блог

Триває підрахунок голосів. ЦВК на 19:00 за Києвом підрахувала понад 79 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України. За даними Національного екзит-полу, до парламенту 9-го скликання потрапляють п'ять партій

21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, які призначив президент Володимир Зеленський у свої перші дні на посаді.

Явка склала 49,84%. І це найнижчий показник за всю історію парламентських виборів в Україні.​

Наразі триває підрахунок голосів.

Звіт місії міжнародних спостерігачів: вибори – ефективні, з повагою до свобод, але зі зловживаннями.

Про це йдеться у спільному звіті місії міжнародних спостерігачів від Бюро ОБСЄ з Демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, а також Європейського парламенту.

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні заявляє, що виборчий процес в Україні пройшов з повагою до основних свобод.

Аналітичний центр зі США «Міжнародний республіканський інститут» (IRI) визнав позачергові парламентські вибори в Україні 21 липня добре проведеними, попри незначні порушення, які спостерігалися в день голосування. Проблемою для українських виборів в IRI назвали вплив Кремля. Через продовження окупації Росії на частині української території – в Криму і на Донбасі, виборчі органи не змогли провести вибори у всіх регіонах країни, і 16 відсотків українців не змогли проголосувати.

П’ять головних висновків із парламентських виборів в Україні наводить кореспондент Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Крістофер:

  • Історичний мандат для реформ.
  • Коаліції не потрібно.
  • Найбільша зміна складу парламенту в історії.
  • Звичні партії ослабли, та не зникли.
  • Попередження про зростання проросійських партій були перебільшені.

Центральна виборча комісія підрахувала на 19:00 за київським часом майже 80 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,81%), яка зможе сформувати однопартійну більшість – попередні дані ЦВК.

Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (12,98%), «Європейська солідарність» (8,34%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,09%), партія «Голос» (6,09%).

Наразі першою серед політичних сил, які до парламенту не потрапляють, є «Радикальна партія Олега Ляшка» (3,89%), далі йдуть «Сила і честь» (3,78%) та «Опозиційний блок» (3,18%).

Ці дані в цілому збігаються з результатами, які оприлюднили соціологи Національного екзит-полу увечері 21 липня, за якими до Верховної Ради України 9-го скликання потрапляють:

  • «Слуга народу» – 44,2%;
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,4;
  • «Європейська солідарність» – 8,8%;
  • «Батьківщина» – 7,4%;
  • «Голос» – 6,5%

За оновленими даними ЦВК далі стежте на сайті Центральної виборчої комісії.

ЦВК говорить про явку близько 36,55% станом на 16:00 (зараз оброблено дані із 193 з 199 округів).

Найактивніші – Чернігівщина і Полтавщина, найменше людей проголосувало у Чернівецькій області.

За даними МВС, станом на 17:00 поліція зафіксувала 1614 повідомлень про ймовірні порушення виборчого законодавства в день виборів, складено 41 адмінпротокол та відкрито 33 кримінальні провадження.

«Лідери» тут Донецька область – 221, Дніпропетровська область – 220, Одещина та місто Київ – по 113, Харківщина – 93, Запорізька область – 91, йдеться у повідомленні на сайті відомства.

Йдеться про незаконну агітацію – 386, перешкоджання здійсненню виборчого права – 53, конфлікти – 40, підкуп виборців – 58, пошкодження бюлетенів – 20, пошкодження
майна – 11, повідомлення про замінування – 11.

У Чернігові вже 28 років підряд (!) жінці приносять запрошення проголосувати для незнайомої людини, повідомляє місцева ОПОРА.

«Чернігівчанка Наталія Любенко прийшла сьогодні голосувати і водночас принесла запрошення на людину, яка їй невідома. У папірці зазначена її адреса та прізвище Борисенко, але таких у складі сім’ї немає, про що вона сама неодноразово повідомляла комісії та зверталася до місцевого відділу Державного реєстру виборців з відповідною довідкою та проханням виправити помилку. Сьогодні їй теж запропонували написати заяву, але жінка відмовилася зі словами «знову буде теж саме»», – розповідається на сайті мережі.

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Вибори у Львівській області: низька явка, з’їдені бюлетені і невизначеність виборців

У Львівській області на 16:00 явка становила понад 32%.

Правоохоронці перевіряють понад 10 звернень про порушення виборчого законодавства.

У виборчому окрузі №121 (Дрогобич) літня людина зіпсувала два бюлетені. Чоловік відмовився голосувати у кабінці і на знак протесту щодо зауваження членів дільничної комісії зім’яв документи.

Скандал на одній із дільниць вчинила 94-річна жінка, яка мала голосувати вдома. Після видачі бюлетенів жінка відмовилася їх кидати в переносну скриньку, вимагаючи кинути у звичайну на дільниці, а згодом почала розривати бюлетені і їх їсти.

Українські екзит-поли: де побачити, хто проходить до парламенту?

Цифри екзит-полів ніколи повністю не збігаються із офіційними результатами виборів, але дають загальне уявлення про те, хто вийшов у лідери перегонів. Перші результати екзит-полів з’являться після восьмої вечора – щойно в Україні зачиняться дільниці.

Усе про вибори – у марафоні Радіо Свобода:

Поліція відкрила 33 кримінальних справи, пов'язані з виборами – МВС

«Станом на 17:00 21 липня поліція зафіксувала 1614 повідомлень про ймовірні порушення виборчого законодавства в день виборів. Складено 41 адмінпротокол і відкрито 33 кримінальні провадження. Із них найбільше у Донецькій області – 221, Дніпропетровській – 220, Одеській і місті Києві – по 113, Харківській – 93, Запорізькій – 91», – повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

За цими ж даними, порушення пов’язані, зокрема, з незаконною агітацією, перешкоджанням здійсненню виборчого права, конфліктом, підкупом виборців, пошкодженням бюлетеня, пошкодженням майна, повідомленням про замінування.

У Києві загасили пожежу поблизу виборчої дільниці – ДСНС

21 липня о 16:35 в Печерському районі Києва на території школи, де розташована виборча дільниця, сталося займання сміття в металевому контейнері, повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

«Працівники ДСНС, закріплені за цією виборчою дільницею, оперативно відреагували та загасили займання підручними засобами пожежогасіння», – вказано в повідомленні.

Поліція відкрила провадження за фактом продажу пиріжків та печива по 5 копійок у Дніпрі

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом продажу хлібопекарських виробів по 5 копійок поблизу виборчої дільниці на 26-му виборчому окрузі в Дніпрі за статтею 160 Кримінального кодексу України (торгівля з рук у невстановлених місцях). Про це Радіо Свобода повідомили в прес-службі обласної поліції.

За попередніми даними, агітації при цьому правоохоронцями зафіксовано не було.

Водночас, за словами виборців, випічку продавали люди з бейджами «Соціальна реконструкція», так само називається передвиборча програма одного з кандидатів-мажоритарників, який балотується на цьому окрузі.

Загалом до поліції Дніпропетровщини в день виборів надійшло близько 100 звернень громадян, відкрито два кримінальні провадження.

Журналісти Радіо Свобода далі досліджують, що відбувається на Київщині. Зокрема, йдеться про 94-й округ із центром в Обухові, де за одне крісло у Верховній Раді борються 42 кандидати-мажоритарники. Серед них –​ журналіст-блогер Олександр Дубінський та народні депутати Ігор Кононенко і Ігор Мосійчук (про перипетії цієї «битви титанів» можна почитати тут).

Тим часом «Громадське ТБ» з посиланням на члена ОВК Оксану Вертелецьку повідомляє, на 94-му окрузі задовольнили вимогу «Самопомочі» щодо заміни членів комісій.

Громадянська мережа «Опора» повідомляє, що станом на 16:00 не зафіксувала системних порушень, що можуть негативно вплинути на хід голосування:

Марафон Радіо Свобода стартував! Долучайтеся!

Українська діаспора у США очікує від нового парламенту України продовження курсу до ЄС і НАТО – Андрій Футей​

Головний виклик для України, нового парламенту – це європейська інтеграція, сприяння до членства в ЄС і НАТО, тісна співпраця зі США і Канадою, зупинення російського агресора, щоб він покинув, вийшов з території України
Андрій Футей, президент Українського конгресового комітету Америки

У Facebook триває агітація за та проти кандидатів – «Чесно»

«Частина реклами транслюється із офіційних сторінок партій та мажоритарників, однак левова частка реклами транслюється із неофіційних фан-сторінок та сторінок, які транслюють антирекламу. Таким чином політики ігнорують пряму заборону закону на агітацію в «день тиші» та день виборів... Офіційна сторінка «Слуги народу» мобілізує своїх прихильників взяти участь у голосуванні, протиставляючи це тому, що старі політики розраховують на те, що молодь залишиться вдома. Змістовно більшість дописів ідентична, однак таргетовані вони на різні міста. Станом на 12 годину 21 липня на сторінці «Слуги народу» транслюється 34 активні рекламні дописи», – вказує рух «Чесно».

Аналітики наводять і приклади агітації за інші партії – «Батьківщину», «Опозиційну платформу – За життя», «Голос», «Європейську солідарність» та інші.

На Запоріжжі комісії передчасно заповнювали протоколи

Два випадки заповнення і підписання протоколів членами дільничних комісій до моменту закінчення голосування у Запорізькій області зафіксували спостерігачі «Опори» та поліція.

«У місті Дніпрорудному дільнична виборча комісія почала складати протокол, і навіть деякі члени комісії його підписали ще до початку вечірнього засідання і підрахунку голосів. Такий випадок є. Голова комісії під час фіксування знепритомнів, і спостерігач «Опори» викликав швидку допомогу для нього», – повідомила під час спеціального брифінгу представниця «Опори» Таїсія Мельниченко.

Другий випадок дострокового підписання протоколів членами дільничної виборчої комісії зафіксовувала поліція у Мелітополі. За цим фактом правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом фальсифікації виборчих документів за частиною 4 статті 158 Кримінального кодексу, слідчі дії тривають.

Станом на 18:00 поліція в Запорізькій області зареєструвала 122 звернення щодо ймовірних порушень під час виборів, правоохоронці склали 4 адмінпротоколи та порушили одне кримінальне провадження.

Попередні результати Національного екзит-полу (станом на 18:00):

  • «Слуга народу» – 43,9%
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,5
  • «Європейська солідарність» – 8,9%
  • «Батьківщина» – 7,6%
  • «Голос» – 6,3%

Партії, які, за попередніми даними, долають 5-відсотковий бар'єр. Результати можуть змінитися після остаточного підрахунку голосів.

Усе про вибори до ВРУ – у марафоні Радіо Свобода:

«Громадське» порахувало, хоча дані Національного екзит-полу не остаточні:

Чому і скільки українці платять за політичні партії?

Після нинішніх парламентських виборів право на державне фінансування матимуть ті партії, які подолають 2-відсотковий бар’єр. Це прописано у законі «Про політичні партії в Україні». Тобто партія може не потрапити до парламенту, але матиме можливість отримувати на розвиток кошти з держбюджету.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG