Доступність посилання

ТОП новини

Псевдовибори на півдні: «запекла боротьба за місця в списках» у Маріуполі, Табачник балотується від «Єдиної Росії»


Фотоколаж із зображеннями президента Росії Володимира Путіна та «виконувача обов’язків губернатора» захопленої частини Херсонщини Володимира Сальда (праворуч)
Фотоколаж із зображеннями президента Росії Володимира Путіна та «виконувача обов’язків губернатора» захопленої частини Херсонщини Володимира Сальда (праворуч)

Як російські окупаційні сили готуються до псевдовиборів на окупованих територіях України? Хто очолив списки партії «Єдина Росія» на захоплених частинах Херсонської та Запорізької областей? Як Росія буде використовувати результати псевдовиборів у своїй внутрішній і зовнішній політиці? Про це йдеться у матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

Пропутінська партія «Єдина Росія» сформувала список кандидатів на «вибори». Їх планують провести на окупованих територіях 8, 9 та 10 вересня цього року. Вже є 50 охочих потрапити до так званої «Херсонської обласної думи», яку замислили створити російські окупанти. Про це 2 серпня написали підконтрольні їм телеграм-канали.

Список кандидатів очолили «виконувач обов’язків губернатора» захопленої частини Херсонщини Володимир Сальдо, «секретар Херсонського відділення» партії «Єдина Росія» Ігор Кастюкевич та «директорка» хлібозаводу в Новій Каховці Олена Дмитрук. У списку кандидатів також є вчителі, лікарі, підприємці та соціальні працівники.

Призначена Росією «голова виборчкому» Марина Захарова розповіла, що жителі окупованої частини Херсонської області зможуть голосувати на «виборах» за російським або українським паспортом, або навіть за водійським посвідченням.

«Будуть дозволені наступні документи: паспорт України в паперовому вигляді, айді-картка з додатком, айді-картка без додатка, а також будь-який інший документ, виданий уповноваженим органом України до 30 вересня 2022 року (псевдореферендуму – ред.) та уповноваженим органом РФ після 30 вересня 2022 року. Який це може бути документ? Це може бути, наприклад, водійське посвідчення», – сказала вона.

«Виконувач обов’язків губернатора» захопленої частини Херсонщини Сальдо 2 серпня, під час конференції партії «Єдиної Росії» зазначив, що вже сформувалася команда для роботи в окупаційних структурах, і «вона міцнішає».

Нова Каховка: підготовка до псевдовиборів та наступу ЗСУ

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко розповів «Новинам Приазов’я», де на окупованих теренах триває підготовка до псевдовиборів, а де ні та чому.

«Нова Каховка та Новокаховська громади розташовані на самій лінії фронту. Тому це (підготовка до голосування – ред.) не має явного характеру. Буквально в 15 кілометрах углиб від берега Чорнянки (окупованої території на Лівобережжі – ред.) є село Сергіївка. Там хочуть відкрити школи (під виборчі дільниці – ред.) й триває відкрита агітаційна робота. А от у нас (у Новокаховській громаді – ред.) явно цього немає», – зазначив він.

Володимир Коваленко, міський голова Нової Каховки
Володимир Коваленко, міський голова Нової Каховки

За словами Коваленка, окупаційні сили ще не оголосили, де у Новій Каховці облаштують «виборчі дільниці». Він наголосив, що задля формування так званих «списків виборців» окупанти та їхні прибічники продовжують збирати інформацію про місцевих жителів і примушувати людей брати російські паспорти.

«А паспорт – це інформація. Вони поставлять у «відомості про вибори» («протоколі дільничного виборчкому» – ред.) усе те, що їм буде потрібно, бо вони розширили цю базу (даних – ред.) й можливість проведення так званих виборів, – сказав Коваленко.

Вони знову стали мінувати паркову територію, ставити залізобетонні загородження – звідтіля будуть відстрілюватися
Володимир Коваленко

За його словами, разом із підготовкою до псевдовиборів окупанти у Новій Каховці готуються до наступу ЗСУ.

«Коли відійшла вода (після руйнування Каховської ГЕС – ред.), вони знову стали мінувати паркову територію, рити окопи, ставити залізобетонні загородження – звідтіля вони будуть відстрілюватися», – повідомив Коваленко.

З огляду на бойові дії та окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Окуповане Запоріжжя: Табачник «балотується» від «Єдиної Росії»

На окупованій частині Запорізької області також відбулася конференція «Єдиної Росії». Другого серпня там затвердили список кандидатів на так звані вибори. Цей список очолив «призначений Росією виконувач обов’язків губернатора» окупованої частини Запорізької області Євген Балицький. Другим номером йде «секретарка» місцевого відділення «Єдиної Росії» і «голова» окупаційної адміністрації Мелітополя Галина Данильченко. Третім у списку став «голова громадського руху «Ми разом з Росією» Володимир Рогов. Загалом до списку «Єдиної Росії» на псевдовибори до підконтрольного Кремлю представницького органу окупованої частини Запорізької області увійшли 60 осіб.

Депутат Запорізької обласної ради з Мелітополя Павло Тімофєєв розказав «Новинам Приазов’я», що в підготовці до незаконних виборів беруть участь «виборчі комісії», які працювали під час нелегального й невизнаного у світі так званого референдуму 2022 року.

«Єдина Росія» рекламує свої партійні проєкти. Пофарбували якісь лавочки – вийшов сюжет про це
Павло Тімофєєв

«Агітація вже проводиться, вона може мати дещо прихований характер. Здебільшого цим займається «Єдина Росія». Вони рекламують свої партійні проєкти, показують діяльність своїх кандидатів. Прив’язуються до невеличких бюджетних заходів із благоустрою. Наприклад, пофарбували якісь лавочки – вийшов сюжет про це», – говорить депутат.

У населених пунктах, наближених до лінії фронту, окупанти запланували дострокове «виїзне голосування». Воно має відбутися 31 серпня.

Павло Тімофєєв, депутат Запорізької обласної ради
Павло Тімофєєв, депутат Запорізької обласної ради

«Члени «виборчої комісії» будуть разом з автоматниками ходити по домівках і наполегливо пропонувати взяти участь у голосуванні. Абсолютно всі місцеві, які проживають біля лінії зіткнення, розуміють, що це – примусове голосування. Бо якщо ти відмовишся голосувати або проголосуєш не так, як вони (окупанти – ред.) хочуть, то потрапиш під кампанію депортації українців з тимчасово окупованих територій. Такий буде шалений тиск, і наші жителі цим дуже стурбовані», – зазначив Тімофєєв.

Від партії «Єдина Росія» висувається Дмитро Табачник. Він намагатиметься отримати керівну посаду в «законодавчих зборах» тимчасово окупованої частини Запорізької області

На місця у виборних окупаційних органах влади претендують жителі Росії, окупованого Криму, а також місцеві, додає він. За його словами, серед приїжджих кандидатів – ті, хто відкрив бізнес на окупованій території, перебуває там у відрядженні або обіймає адміністративну посаду. Утім, є й колишні українські можновладці.

«Від партії «Єдина Росія» висувається Дмитро Табачник, який свого часу був палким прихильником Віктора Януковича, робив усе можливе для того, щоб придушити українське студентство. Зараз він радник «виконувача обов’язків губернатора» Запорізької області й намагатиметься отримати керівну посаду в «законодавчих зборах» тимчасово окупованої частини Запорізької області», – повідомив депутат облради.

За інформацією Тімофєєва, колишні депутати від ОПЗЖ та «Опоблоку», які залишилися в окупації й перейшли на бік Росії, розбіглися по різних партіях. У такий спосіб вони зображують штучну конкуренцію.

Це – штучний розподіл кандидатів. Уже визначений результат – абсолютно всі знають, хто буде «депутатом»
Павло Тімофєєв

«Вони були в одній партії, товаришували, були партнерами у бізнесі – зараз ми бачимо, що один партнер – у партії Жириновського («ЛДПР» – ред.), а інший партнер – у КПРФ. Це – штучний розподіл кандидатів, штучне фарбування у партійні кольори. Уже визначений результат – абсолютно всі знають, хто буде «депутатом», – зробив висновки Тімофєєв.

Маріуполь: «запекла боротьба за місця в списках «Єдиної Росії»

Директор Маріупольського телебачення Микола Осиченко у коментарі «Новинам Приазов’я» сказав, що в Маріуполі вдосталь охочих потрапити до окупаційних органів влади.

Це можливість накласти свою лапку на якийсь бізнес. Тому в Маріуполі зараз точиться запекла боротьба за місця у партійних списках «Єдиної Росії»
Микола Осиченко

«Вибори для них – це можливість соціального ліфта. Вони бачать у цьому можливість накласти свою лапку на якийсь бізнес. Тому в Маріуполі зараз точиться запекла боротьба за місця у партійних списках. Усі розуміють, що «Єдина Росія», яка є партією Путіна, повинна перемогти й, звичайно, отримає більшість в окупованій «міській раді» міста», – зазначає він.

На думку Осиченка, в інтересах окупантів та їхніх прихильників у Маріуполі отримати чималі гроші з бюджету та фондів Росії. Для цього вони нібито штучно завищують чисельність містян.

«За моїми даними, маріупольців зараз близько 130 тисяч, а для них (окупантів – ред.) це замало. Тож вони вже більш як місяць просувають тезу, що маріупольців близько 280 тисяч. Маніпулюючи цифрами, вони мають дві мети. Перша ціль – підтасувати результати псевдовиборів. А друга ціль – отримати з бюджету Росії дотацій на 280 тисяч людей. Ці бюджетники «розпилюють» та привласнюють гроші», – припустив медійник.

«Псевдовибори – демонстрація свавілля та сили»

Політичний експерт Олександр Клюжев зазначає, що в Росії є зовнішньополітичний та внутрішньополітичний мотиви для проведення псевдовиборів на окупованих територіях України.

«Проведення так званих місцевих виборів стане черговою цеглинкою в стратегії обґрунтування, чому не можна звільнити ці українські території та вивести звідти збройні сили Росії. Це викривлена російська зовнішньополітична стратегія, яка базується на свавіллі, на силі, а не на міжнародному праві», – сказав він.

Олександр Клюжев, політичний експерт
Олександр Клюжев, політичний експерт

Крім того, російська влада демонструє своїм громадянам невідступність від намірів окупувати Україну.

Факт проведення псевдовиборів – це сигнал російській спільноті, що Путін не відмовляється від своїх планів
Олександр Клюжев

«Через так звані вибори російському електорату показується, що Росія не збирається залишати ці території. Сам факт проведення псевдовиборів – це сигнал російській спільноті, в тому числі радикально налаштованій, що Володимир Путін не відмовляється від своїх планів», – розмірковує політичний експерт.

Президент Росії Володимир Путін оголосив про анексію Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей у вересні 2022 року, втім, Москва контролює лише частину цих територій. Україна та країни Заходу заздалегідь оголосили, що за жодних обставин не визнають анексії. Організовані Росією так звані вибори на окупованих територіях теж є незаконними.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG