Доступність посилання

ТОП новини

Всі результати екзит-полів: якою буде Верховна Рада


Вагітна жінка виходить з кабінки для голосування на виборах до Верховної Ради. Харків, 21 липня 2019
Вагітна жінка виходить з кабінки для голосування на виборах до Верховної Ради. Харків, 21 липня 2019

З 20:00 21 липня почали з'являтися перші результати голосування на дострокових парламентських виборах-2019. Але це лише неофіційні, приблизні результати на основі соцопитувань, а точніше – дані екзит-полів. В Україні відбулися чотири загальнонаціональні екзит-поли (опитування виборців на виході з дільниць). Їхні цифри ніколи повністю не збігаються із офіційними результатами виборів, але дають загальне уявлення про те, хто вийшов у лідери перегонів. Так, під час обох турів президентських виборів-2019 офіційні результати перегонів та дані екзит-полів відрізнялися не більше, ніж на 2%.

До Верховної Ради (попередньо) проходять п'ять політичних партій, враховуючи прохідний бар'єр 5%, засвідчили опитування декількох тисяч українців на виході з дільниць в усіх регіонах держави. Такі опитування відбулися в рамках екзит-полів. Втім, кожен з чотирьох найбільших екзит-полів дав дещо відмінні результати.

Національний екзит-пол

«Слуга народу» – 43,9%

«Опозиційна платформа – За життя» – 11,5%

«Європейська солідарність» – 8,9%

«Батьківщина» – 7,6%

«Голос» – 6,3%

«Сила і честь» – 4,4%

Так голосували українці, опитані в межах Нацоінального екзит-полу. За два десятиліття свого існування він став постійною платформою для опитування виборців. Національний екзит-пол вважають найавторитетнішим та одним із найточніших. Для його проведення поєднали свої зусилля фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, КМІС та «Центр Разумкова». Ці організації мають досвід проведення 17 екзит-полів в Україні, починаючи з 1998 року.

«Мета проекту — забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборів. Реалізація проекту проходитиме під контролем Наглядової Ради, до якої увійшли лідери громадських організацій, провідні українські журналісти та експерти», – повідомляють організатори.

Екзит-пол охопив дільниці у чотирьох великих регіонах: Південь, Центр, Захід, Схід, окрім окупованих територій та спецдільниць (лікарні, тюрми, військові частини тощо), де організувати опитування було би вкрай складно.

Для опитування обрали випадковим чином 300 дільниць, їхня частка в тому чи іншому регіоні відповідає його частці населення.

Опитали близько 13 000 респондентів, приблизно по 43 респондента на виході з кожної дільниці.

Опитування проводять 800 інтерв'юерів (по 2-3 на дільницю), які пройшли спеціальне навчання та мають спеціальні бейджі з символікою Національного екзит-полу.

Учасники екзит-полу додають, що похибка не перевищує 2,5% для партій-лідерів, або 0,5–1% для інших партій.

Читайте також: Заяви партій, які за даними екзит-полів проходять до Верховної Ради

О 22:00 на пресконференції в агенції «Укрінформ» оприлюднять уточнені дані Національного екзит-полу. Зазвичай на цей час організатори мають остаточні цифри щодо вибору українців, які взяли участь в опитуванні.

Результати екзит-полу можна побачити на його офіційному сайті, на сайтах його трьох організаторів та на їхніх сторінках у соцмережах та на сайті Радіо Свобода.

Результати опублікували також «Громадське», «UA Суспільне мовлення», телеканали «Еспресо», «24 канал», «СТБ», «Новий канал» та ICTV.

Опитування EXIT POLL

«Слуга народу» – 44,71%

«Опозиційна платформа – За життя» – 12,24%

«Європейська солідарність» – 8,54%

«Батьківщина» – 7,56%

«Голос» – 5,94%

«Сила і честь» – 3,67%

Такими є підсумки опитування EXIT POLL, яке спільно проводили центр «СОЦИС» та «Комітет виборців України».

«Опитування виборців на виході з виборчих дільниць дасть можливість поглибити знання стосовно електоральних настроїв населення, а також оперативно одержати попередні результати виборів, забезпечити громадський контроль за їхнім проведенням», – пояснюють свої цілі організатори екзит-полу.

Для опитування випадковим чином обрали 360 дільниць в усіх регіонах України, крім окупованих Криму та частини Донбасу. Організатори планують опитати на виході з дільниць 14 тисяч українців.

Узагальнені дані екзит-полу є на сайтах КВУ та центру «СОЦИС», а також на їхніх сторінках у соцмережах.

Екзит-пол телеканалу «112 Україна»

«Слуга народу» – 42,7%

«Опозиційна платформа – За життя» – 12,9%

«Європейська солідарність» – 8,8%

«Батьківщина» – 8,5%

«Голос» – 6,5%

«Сила і честь» – 3,9%

Це дослідження є наймасштабнішим з-поміж українських екзит-полів, та одним із найточніших.

Цього разу опитування для «112 каналу» проводять «Інститут соціальних досліджень і консалтингу SORA» (Австрія) та центр «Соціальний моніторинг» (Україна).

​Опитування охоплює 500 дільниць та приблизно 25 тисяч виборців. Похибка не має перевищити 2,4%. Цікаво, що половину з цих людей опитували усно, половину – за принципом «таємного голосування»: на виході з дільниці соціологи давали виборцям власний «бюлетень», який вони заповнювали і вкидали в скриньку організаторів екзит-полу.

Результати опитування оприлюднили під час виборчого телемарафону «Хто?» в ефірі «112 Україна» та на платформах телеканалу в соцмережах.

Екзит-пол «ТСН»

«Слуга народу» – 44,4%

«Опозиційна платформа – За життя» – 12,5%

«Європейська солідарність» – 8,5%

«Батьківщина» – 7,7%

«Голос» – 6,0%

Це дослідження провели на замовлення «1+1 медіа» компанії Kantar TNS та Info Sapiens.

Результати екзит-полу пролунали в ефірі «ТСН», під час телемарафону «Вибір країни», а також – з'явилися на платформах «Телевізійної служби новин» у соцмережах.

Порушення під час екзит-полів

Подекуди проведення екзит-полів не обійшлося без порушень.Так на Чернігівщині штаб одного з кандидатів звинуватив інтерв’юерів громадської організації «Прозора політика» в підкупі виборців. Наслідком стало масове вилучення планшетів і затримка інтерв’юерів представниками Національної поліції. Представники штабу іншого кандидата звинувачують представників Національної поліції у втручанні у виборчий процес та перешкоджанні роботі екзит-полу, повідомляє «Комітет виборців України».

Окремі особи у соцмережах прямо чи завуальовано оприлюднюють цифри, які нібито є попередніми результатами екзит-полів. Такі повідомлення є порушенням закону, а витоки даних екзит-полів є неофіційними та недостовірними, наголошують організатори Національного екзит-полу.

Попри це в ЦВК заявили, що позачергові парламентські вибори в Україні проходять у штатному режимі.

21 липня в Україні пройшло голосування на позачергових виборах до Верховної Ради України.

За даними ЦВК, вибори відбулися у 199 округах на 29 тисячах 885 виборчих дільницях. Вибори відбулися за змішаною системою: 22 партії висунули на вибори списки кандидатів і змагаються на загальнодержавному багатомандатному окрузі. На мажоритарних округах змагалися 3085 кандидатів, як самовисуванців, так і представників партій

Активність виборців на 16:00 становила 36,57%, повідомляє ЦВК.

Тим часом організації, які моніторять українські вибори, повідомляють про деякі порушення, серед яких конфлікти з учасниками екзит-полів та незаконна агітація в день голосування.

Радіо Свобода, висвітлюючи результати виборів в Раду, проводить спеціальний ефір:

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG