Доступність посилання

ТОП новини

Єрмака у Вашингтоні називають тіньовим міністром закордонних справ і вважають його призначення прогресом у переговорах із Кремлем


Андрій Єрмак
Андрій Єрмак

Відставка Андрія Богдана з посади голови офісу президента України була неминучою, каже старший експерт дослідницького центру «Атлантична рада» Андерс Ослунд. У режимі постійної суперечки команда президента Володимира Зеленського працювати не могла.

Ослунд, коментуючи призначення на цю посаду Андрія Єрмака, раніше радника Зеленського, вважає: «Богдан і Єрмак відверто сварилися один з одним. Вони мають дуже різний досвід. Тому я сподіваюсь, що тепер у команді буде більше послідовності в діях офісу президента. Один із цих чиновників повинен був піти».

Призначення Богдана у травні 2019 року гостро розкритикували на Заході через його роботу в уряді колишнього президента-втікача Віктора Януковича і зв’язки з олігархом Ігорем Коломойським. Деякі експерти зауважують, що своїм рішенням Зеленський дав зрозуміти: він політик, не залежний від олігархічних інтересів.

Утім, каже експерт «Фонду Маршалла» Джонатан Кац, лише реальні політичні рішення покажуть, наскільки готовий президент Зеленський відмовитись від системи олігархату.

Кац каже: «Якщо подивитись на політичне ядро України, ми досі бачимо значний вплив олігархів. Якщо це відхід від олігархічної системи, ми повинні в першу чергу подивитись, як це реально вплине на політику. Тут люди дуже занепокоєні можливим усуненням голови НАБУ чи працівників антикорупційних органів. Коли ми бачимо, що парламент, контрольований партією президента, бере участь у намаганнях усунути офіційних осіб антикорупційних органів, – це надсилає поганий сигнал США, МВФ та іншим союзникам України».

Андрій Єрмак – головний переговірник на перемовах із Росією. Експерти зауважують, що призначення президентом Росії Володимиром Путіним на посаду керівника переговорів із Україною Дмитра Козака і перехід Єрмака на посаду голови офісу президента України може означати реальний прогрес у переговорах із Кремлем.

Ослунд додає: «З’явилась реальна можливість. Президент Путін, очевидно, чекав, поки ситуація роз’ясниться після президентських і парламентських виборів. Тепер це сталося. Стало зрозуміло, хто контролює ситуацію – президент Зеленський та Андрій Єрмак. Призначення Путіним Козака відповідальним на переговорах щодо Донбасу – це позитивний сигнал, тому що Козак – це людина, яка розв’язує кризові ситуації, у той час як Сурков (попередній «куратор українського напрямку» в Кремлі Владислав Сурков – ред.) – людина, яка провокує кризи».

Єрмака називають тіньовим міністром закордонних справ України. Сам голова МЗС Вадим Пристайко казав, що проводить регулярні консультації з колишнім радником Зеленського. Саме Єрмаку доручено підготувати візит президента Зеленського до Білого дому.

Якщо ця зустріч станеться вже у виборчий рік, це буде показовим, каже Кац. За його словами, «якщо ця зустріч буде зосереджена на питаннях, важливих для американсько-українських відносин, питаннях безпеки, загроз, реальної підтримки й залучення – це добра ознака».

Прізвище Єрмака звучало під час процесу імпічменту президента США Дональда Трампа. Єрмак зустрічався з особистим юристом Трампа Руді Джуліані і був учасником так званої тіньової дипломатії між США й Україною.

Кац застерігає: українським політикам у майбутньому варто бути обережними, щоб не бути знову втягненими у внутрішньополітичні процеси США.

Він сподівається, «що були вивчені уроки». «Незалежно від того, що ви опинились у цій ситуації не з власної волі, Україна повинна перш за все зосередитись на своїх відносинах зі США, вона не повинна втягуватись у внутрішню політику у жодний спосіб. Пан Єрмак це знає, я думаю. Але ми знаємо, що пан Джуліані та інші продовжують шукати бруд. І дуже важливо для українських політиків – стояти якомога далі від надзвичайно ядучої ситуації, яка матиме лише негативні наслідки для них. Україна має надзвичайно потужну підтримку в Конгресі, навіть в адміністрації», – каже Кац.

Дивіться також: Що призначення Єрмака означатиме для стратегічного курсу України? – Глібовицький. Відео

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG