Доступність посилання

ТОП новини

Продюсер, юрист і «тіньовий» дипломат. Що ми знаємо про Андрія Єрмака 


Андрій Єрмак був не надто публічною особою аж до президентських виборів 2019 року
Андрій Єрмак був не надто публічною особою аж до президентських виборів 2019 року

Володимир Зеленський звільнив голову Офісу президента Андрія Богдана та замінив його іншим Андрієм – Єрмаком. Продюсер та правник Єрмак із весни минулого року обіймав посаду з лаконічною назвою – «помічник президента». В цьому статусі він встиг злітати за українськими полоненими до Росії, взяти участь у «нормандській зустрічі» і з’явитися в свідченнях дипломата Вільяма Тейлора у Конгресі США. Радіо Свобода зібрало все, що відомо про нового голову ОП.

На початку 2018 року кінопродюсер та юрист Андрій Єрмак прийшов до студії Радіо Свобода, щоб поговорити про українське кіно. Але зрештою відомим широкому загалу його зробило не продюсування стрічок «Межа», «Правила бою» та «Сквот 32».

Старий знайомий

Магістр права, засновник «Міжнародної юридичної компанії» Андрій Єрмак був не надто публічною особою аж до президентських виборів 2019 року. Але одразу після перемоги на виборах Володимир Зеленський призначив його своїм помічником, і вже незабаром Єрмак зажив слави головного куратора зовнішньополітичного напрямку, зокрема у відносинах зі Сполученими Штатами та Росією.

Читайте також: 266 днів Андрія Богдана. Рейтинг тривалості роботи голів адміністрації президента

За даними видання «TheБабель», Єрмак та Зеленський познайомилися ще під час роботи майбутнього президента на каналі «Інтер» у 2011-2012 роках.

Але ще до початку роботи в команді чинного президента Єрмак встиг побути помічником народного депутата – представника «Партії регіонів» Ельбруса Тедеєва з 5 по 7 скликання (з 2006 по 2014 рік). Цю посаду він обіймав на громадських засадах. Тедеєв був зокрема одним із депутатів, які підтримали «диктаторські закони» 16 січня 2014 року.

За неповний рік у владній команді Єрмак встиг стати фігурантом розслідування проєкту Радіо Свобода та Суспільного мовника «Схеми». Журналісти знайшли бізнес-партнера Єрмака в Росії – ним виявився підприємець Рахамім Еммануїлов, який своєю чергою має партнерами представників російської владної верхівки. Сам Єрмак тоді пояснив, що Еммануїлов є другом його батька, і востаннє вони спілкувалися близько 10 років тому.

Андрія Єрмака у ЗМІ встигли наректи «тіньовим міністром закордонних справ». В інтерв’ю Радіо Свобода восени міністр закордонних справ Вадим Пристайко визнав, що Єрмак залучається «в специфічних, часто критичних для президента моментах», зокрема до роботи в «нормандському форматі».

Саме Єрмак, а не Пристайко чи тодішній голова Офісу президента Богдан, зустрічався з послом Сполучених Штатів у Євросоюзі Ґордоном Сондландом улітку 2019 року. Про цю зустріч зокрема розповідав співробітник посольства США в Києві Дейвід Голмс Палаті представників у рамках справи про імпічмент Дональда Трампа.

У США про Єрмака згадували також у зв’язку з особистим адвокатом Трампа Руді Джуліані. Згідно з листуванням Джуліані та тодішнього спеціального представника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера, Волкер допомагав адвокату Трампа зустрітися з Єрмаком як представником Зеленського.

Єрмак відзначився і на російському напрямку. Саме він разом із заступником голови Офісу президента Кирилом Тимошенком літав до Москви забирати українських полонених та політв’язнів 7 вересня 2019 року. Помічник президента активно коментує ЗМІ Мінський процес та процес обміну утримуваними з Росією.

Єрмак про формулу представництва українських територій в Мінську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Він також зустрічався з тодішнім помічником президента Росії Володимира Путіна Владиславом Сурковим у рамках «нормандського формату».

На початку лютого Андрій Єрмак заявив в інтерв’ю каналу «KRYM – Критичне мислення», що влада сподівається обговорити на наступній «нормандській зустрічі» проведення виборів у наразі окупованій частині Донбасу восени 2020 року.

Свідчення Тейлора і обурення «ЄС»

Згідно зі свідченнями колишнього повіреного США у справах України Вільяма Тейлора, саме Єрмаку Ґордон Сондланд передав вимогу Трампа оголосити розслідування проти його опонента Джо Байдена, щоб розморозити військову допомогу Вашингтона.

Свідчення Тейлора спричинили скандал в Україні, тому що деякі політики зробили з його слів висновок, ніби Єрмак покладав провину за війну на Донбасі на українську владу, а саме – на п’ятого президента Петра Порошенка. Співголова фракції створеної Порошенком партії «Європейська солідарність» Ірина Геращенко назвала такі формулювання повторенням тез російської пропаганди і зажадала пояснень від Зеленського.

Єрмак заперечив звинувачення в підігруванні Росії. В коментарі «Інтерфаксу» він заявив, що ніколи не звинувачував Порошенка у початку російської агресії на Донбасі.

«Ми з паном Волкером, паном Тейлором і паном (позаштатним радником Зеленського Ігорем – ред.) Новіковим говорили про можливу причетність Порошенка до корупційних скандалів, зокрема, в армії», – сказав радник президента.

У своїх свідченнях Тейлор висловив думку, що Єрмак та Новіков мали «емоційні» підстави звинувачувати Порошенка. За його словами, під час зустрічі обидва помічники президента України «дістали свої телефони та показали фотографії фото своїх родичів; один був братом, інший – кузеном, які загинули або були поранені на сході».

Втім, згодом виявилося, що родичі як Єрмака, так і Новікова живі. Єрмак згодом підтвердив «TheБабелю», що його брат Денис живий, але отримав контузію і досі страждає від мігреней.

Чи була сварка з Богданом?

За даними ЗМІ, конфлікт між Богданом та Єрмаком виник через розбіжності в поглядах на політику Офісу президента. Як приклад, «Українська правда» пише про конфронтацію Богдана з мером Києва Віталієм Кличком.

Богдан про конфлікт з Андрієм Єрмаком
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Журналісти зазначають, що в цьому питанні Єрмак став на захист Кличка і переконав президента Володимира Зеленського «не чіпати» мера столиці і «не думати» про вибори в Києві до осені 2020 року. Втім, сам Богдан цей конфлікт заперечував.

Радіо Свобода не змогло зв’язатися з Андрієм Єрмаком, щоб отримати його коментар із приводу призначення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG