Радіо Свобода Daily: як пройде 2 травня в Одесі?

Сутички на Куликовому полі в Одесі, 2 травня 2014 року

Розпочнемо з того, як пройшло 1 травня у різних містах України.

У Харкові учасників маршу до Дня праці облили кефіром.

В Одесі затримали літню жінку, яка вдарила молодика за вигук «Слава Україні!»

У Дніпрі поліція склала адмінпротокол на жінку з «георгіївською стрічкою».

У Києві марш «за гідну працю» завершився спокійно.

Одеса напередодні річниці 2 травня

А от 2 травня найнапруженіший період в Одесі. «Обережний оптимізм» щодо перебігу заходів, коли в Одесі згадуватимуть події 2 травня 2014 року, а через кілька днів відзначатимуть День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, в інтерв’ю нашим журналістам висловив британець Пол Кірван. Він очолює регіональне представництво в Одесі Консультативної місії Європейського союзу (КМЄС). Одним із напрямів роботи цієї місії є допомога Україні в реформуванні сектора громадської безпеки. За попередні два тижні Пол Кірван провів кілька десятків робочих зустрічей із тими, від кого не в останню чергу залежить спокій у місті в першій декаді травня.

Куди зникли «червоні» політики?

Сімдесят років Україна на політичній карті була червоною республікою. Під контролем Москви партійне керівництво будувало комунізм. Радянські ідеї дісталися у спадок і незалежній Україні. Та за останні роки спочатку порідішали демонстрації із червоними прапорами, а згодом лівий фланг практично спорожнів. Радіо Свобода вирішило дізнатися, чи є ще в Україні запит на політичні сили лівого спрямування.

Your browser doesn’t support HTML5

Мороз, Вітренко, Ківа і Добкін – хто і як експлуатує ліву ідеологію в Україні?

Далі коротко про два інциденти.

Правоохоронці затримали двох осіб у зв’язку із замахом на громадського активіста, керівника організації «Небайдужі», який раніше очолював Одеське обласне представництво «Правого сектора» Сергія Стерненка – 23-річному чоловікові вистрелили в потилицю із пістолета з гумовими кулями.

А от трьом затриманим після конфлікту з народним депутатом Мустафою Найємом оголосили підозру за статтею про хуліганство. Четвертий учасник події встиг вилетіти до Баку. Самого депутата прооперували, у нього струс мозку і біль у спині.

В цей час у світі…

Парламент Вірменії відмовився призначити Нікола Пашиняня прем’єр-міністром, тож він закликав громадян до загального страйку.

Your browser doesn’t support HTML5

Пашинян закликав громадян Вірменії до загального страйку (відео)

Американська газета New York Times опублікувала запитання спецпрокурора США до Трампа про Росію.

А у Бразилії обвалився палаючий будинок, що мав понад 20 поверхів.

Your browser doesn’t support HTML5

У Бразилії обвалився палаючий будинок, є жертви (відео)

Як Шептицький відродив студитське чернецтво

120 років тому митрополит Української греко-католицької церкви, тоді єпископ, Андрей Шептицький відродив українське студитське монашество. Відомими чернечими місцями вважаються Скнилівська лавра, яка не збереглась, і Унівська, яка донині існує і розвивається. Однак маловідомо, що три монахи-студити першу спільноту створили у селі Теребежі, що біля Олеська (Львівська область). Радіо Свобода вдалось відшукати місце, звідки починалось відродження чернецтва Студійського уставу і дізнатись, чому ці молоді люди військову форму змінили на чернечий габіт.

Вечірка української музики в Донецьку

І про неординарну подію, яка днями трапилась у в одному з клубів окупованого Донецька. А саме вечірку, присвячену українській музиці. Окрім виступів з піснями відомих українських гуртів, на сцену вийшла одна з місцевих молодіжних команд, що виконує пісні українською. Їм підспівувала вся зала. Заклад не зміг вмістити всіх охочих, тож виконавці перемістилися навіть на вулицю. Одна з відвідувачок заходу (їм'я не називаємо з міркувань безпеки) поділилася враженнями з Радіо Донбасс.Реалии.

Будьте сміливими у відстоюванні своїх вподобань!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.