2023 рік був найспекотнішим за весь час спостережень – вчені ЄС

Підвищення глобальної температури збільшує частоту й інтенсивність екстремальних погодних явищ, включаючи повені, посухи, лісові пожежі, шторми, хвилі холоду і спеки

Минулий рік був найспекотнішим на планеті за весь час спостережень і, ймовірно, найтеплішим у світі за останні 100 000 років, повідомила 9 січня Європейська служба зі зміни клімату Copernicus.

Вчені очікували цих даних після того, як була встановлена низка кліматичних рекордів. Починаючи з червня, кожен місяць був найспекотнішим порівняно з відповідним місяцем попередніх років.

Європейська служба зі зміни клімату підтвердила, що 2023 рік став найспекотнішим роком у глобальних рекордах температури, починаючи з 1850 року.

За даними вчених, 2023 року температура на Землі піднялася на 1,48°C порівняно з показниками доіндустріального періоду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Людство має вибір: співпрацювати або загинути» – очільник ООН про кліматичну кризу

Паризька кліматична угода 2015 року, спрямована на боротьбу зі зміною клімату, ставила за ціль утримання глобальної температури від підвищення більш ніж на 1,5 градуса за Цельсієм порівняно з доіндустріальним періодом. Для цього країни-учасниці угоди зобов’язалися скоротити парникові викиди.

Підвищення глобальної температури збільшує частоту й інтенсивність екстремальних погодних явищ, включаючи повені, посухи, лісові пожежі, шторми, хвилі холоду і спеки, через які страждають і вмирають люди і тварини.

Раніше Метеорологічне агентство ООН назвало 2023 рік найспекотнішим за історію спостережень і попередило про тривожні тенденції, які свідчать, що число повеней, лісових пожеж зростатиме, як і темпи танення льодовиків і хвилі спеки.

За даними Національного центру даних США зі снігу та льоду, 2023 року зимова площа морського льоду в Антарктиді побила рекордний мінімум, встановлений 1986 року, відразу на мільйон квадратних кілометрів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вересень у Європі став найспекотнішим в історії спостережень