Bellingcat опублікував мапу зруйнованих Росією цивільних об’єктів в Україні

Житлові будинки в Маріуполі, пошкоджені російськими обстрілами, 18 березня 2022 року

Міжнародна розслідувальна група Bellingcat опублікувала інтерактивну карту зруйнованих через вторгнення Росії цивільних об’єктів на території України.

У Bellingcat зазначили, що до масиву даних включені тільки ті «інциденти, які були зняті на фото і відео, оприлюднених у соцмережах».

«Ймовірно, є багато інших інцидентів заподіяння шкоди цивільному населенню, які не потрапили на камеру або в соціальні мережі і тому не відображаються на нашій карті. Навіть із таким застереженням кількість інцидентів у нашому масиві даних і на карті на момент публікації вже дуже значна. Ми будемо продовжувати оновлювати наш масив даних і карту з перебігом конфлікту. Ця карта залишиться в мережі і після його закінчення», – заявили розслідувачі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ОП про переговори з Росією: заяви Москви – «це лише їхні запити»

Серед зафіксованого: «влучання ракет у житлові квартали, руйнування цивільної інфраструктури, очевидна присутність постраждалих цивільних осіб або нерухомих тіл мирних жителів». На карті – кілька сотень таких випадків. На ній також вказані типи боєприпасів, які завдали шкоди цивільному населенню.

Розслідувальна група наголошує, що «документувати руйнування дуже важливо у світлі заяв російської влади, що вона не прагне атакувати мирних жителів і уникає ударів по цивільній інфраструктурі».

Російське військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого. Російські війська завдають авіаударів по ключових об’єктах військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи аеродроми, військові частини, нафтобази, заправки, церкви, школи та лікарні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ООН: в Україні через війну загинули щонайменше 816 людей, 1333 – поранені

Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну на її території та називає це «спеціальною операцію», яка має на меті «демілітаризацію і денацифікацію». Незважаючи на регулярні обстріли українських міст російськими ракетами, Москва заперечує, що об’єктами атак є цивільні.

Точна кількість загиблих і поранених внаслідок війни наразі невідома. В ООН станом на північ 17 березня підтвердили загибель 816 цивільних людей і поранення 1333, але наголосили, що реальні втрати є набагато вищими. Президент Володимир Зеленський 12 березня повідомив про близько 1300 загиблих українських військових. У Генштабі ЗСУ російські втрати оцінюють у понад 14 тисяч осіб, хоча Міноборони РФ ці дані не підтверджує і називало менші цифри. Незалежного підтвердження даних про втрати армії РФ в Україні наразі немає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час