Росія має вибрати: дипломатія чи економічні санкції, суворіші, ніж у 2014 році – Білий дім

У Білому домі сподіваються, що Москва обере шлях дипломатії

Влада Росії має вибрати, яким шляхом піти: обрати допломатію чи, в разі подальших агресивних дій, зіткнутися з економічними заходами, які будуть значно суворіші, ніж у 2014 році, заявила речниця Білого дому Джен Псакі.

Вона сказала про це на брифінгу 14 січня, коментуючи заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що «терпіння» у Москви скінчилося в очікуванні реакції Заходу на оприлюднені раніше Кремлем «гарантії безпеки», а тому Росія очікує письмової відповіді на свої вимоги протягом тижня.

«Це залежить від президента Путіна і Росії, щоб визначити, який шлях обрати. Ми готові незалежно від того, що вони вирішать. Якщо вони вирішать, що збираються вторгнутися в Україну, це матиме економічні наслідки, які виходять далеко за межі 2014 року. Якщо вони вирішать, що хочуть брати участь у дипломатичних розмовах і переговорах, ми дуже відкриті до цього. І ми сподіваємося, що вони це зроблять», – сказала речниця.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Нашому терпінню настав кінець»: Лавров зажадав від Заходу швидкої реакції щодо «гарантій безпеки»

Лавров 14 січня сказав, що Кремль не чекатиме «безкінечно» відповіді Заходу на вимоги Москви, щоб НАТО не розширювалось на схід та не розгортало війська в Україні й інших країнах колишнього Радянського Союзу.

Очільник МЗС Росії звинуватив Захід у посиленні напруженості, «порушенні зобов’язань і здорового глузду».

Коментарі Лаврова з’явилися на наступний день після того, як Білий дім заявив, що загроза російського вторгнення в Україну залишається високою, у той час, як біля кордону перебувають близько 100 тисяч російських військових.

«Загроза військового вторгнення висока», – сказав журналістам 13 січня радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван і додав, що Росія може диверсіями сфабрикувати привід для вторгнення в Україну.

Цього тижня відбулися три раунди переговорів, присвячених діям Росії і європейській безпеці: двосторонні американсько-російські, зустріч у рамках Ради НАТО-Росія і переговори в ОБСЄ. Про прогрес за їхніми підсумками не повідомляли. Москва і Вашингтон підкреслили свої «фундаментальні» розбіжності щодо європейської безпеки під час напружених переговорів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: НАТО і страх Росії. «Червоні лінії» для Кремля – це суверенітет України