Чаус не є затриманим і «перебуває під захистом СБУ» – адвокат

Колишній суддя Микола Чаус

Колишній суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус «не є поки затриманим і перебуває справді під захистом СБУ». Про це 1 серпня повідомив адвокат Чауса Ростислав Кравець у своєму каналі в телеграмі.

За словами захисника, він зміг поспілкуватися з підзахисним.

«Ситуація не те щоб неординарна, таке взагалі немислимо, щоб могло взагалі статися… Дуже сподіваюся, що перші особи держави знайдуть у собі сміливість узяти на себе відповідальність і з максимальним дотриманням прав людини вирішити це питання», – написав Кравець.

Він також стверджує, що «СБУ поки ані на мене, ані на Миколу Чауса ніякого тиску не чинила». Кравець додав, що зміг «віддалено» поспілкуватися зі слідчим СБУ в справі Чауса.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Спіймати Чауса». Що відомо про справу судді Чауса і до чого тут Порошенко?

Служба безпеки України 31 липня заперечила, що викрала колишнього суддю Миколу Чауса, натомість заявляє, що гарантувала йому безпеку. Відомство вказує на те, що з травня 2021 року розслідує факти викрадення Чауса та його незаконне переправлення через державний кордон.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: СБУ стверджує, що «не викрадала» Чауса, а «вжила заходів» для його безпеки

Напередодні Національне антикорупційне бюро заявило, що Миколу Чауса незаконно доставили до офісу Служби безпеки України на Володимирській вулиці в Києві попри вимоги детективів НАБУ його віддати.

Читайте також: У СБУ прокоментували повідомлення про «штурм» службовцями НАБУ

Раніше 30 липня видання «Цензор.НЕТ» із посиланням на джерело в правоохоронних органах повідомило, що Микола Чаус, якого в квітні 2021 року на території Молдови викрали невідомі, був виявлений на Вінниччині. Згодом, за повідомленням журналіста Юрія Бутусова, «співробітники СБУ відбили Чауса у поліції і вивезли в невідомому напрямку».

Колишнього суддю Миколу Часа викрали 3 квітня в столиці Молдови Кишиневі, де він просив притулку. Його адвокат розповів, що група невідомих озброєних чоловіків схопили екссуддю в центрі міста. Згодом у міністерстві внутрішніх справ Молдови дійшли висновку, що Чауса викрали іноземні громадяни, які виїхали в Україну.

7 квітня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна непричетна до зникнення Чауса, і запропонував Молдові створити спільну робочу групу.