Данілов: Росія готується до «максимальної ескалації», найважчі бої – попереду

Олексій Данілов зауважив, що наступні кілька місяців будуть вирішальними у вирішенні перебігу війни

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов заявив, що Росія готується до «максимальної ескалації» найближчим часом, і не виключив, що президент РФ Володимир Путін спробує ще один наступ на Україну з півночі, півдня і сходу, як це сталося 24 лютого 2022 року – можливо, навіть до річниці повномасштабного вторгнення.

«Ми розуміємо, що все розглядається… Я можу сказати, що ми не виключаємо жодного сценарію в найближчі два-три тижні», – сказав секретар РНБО в інтерв’ю телеканалу Sky News, додавши, що Росія «стягує все можливе, проводить навчання і тренування».

Данілов зауважив, що найважчі бої – ще попереду, і сказав, що наступні кілька місяців будуть вирішальними у вирішенні перебігу війни.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW визнав неточність грудневого прогнозу про «кульмінацію» наступу на Бахмут

Він закликав західних союзників надіслати більше зброї, включаючи реактивні літаки «Тайфун» Королівських ВПС Великої Британії та винищувачі від інших партнерів.

«Будь-яка допомога була б корисною», – сказав Данілов. Він висловив упевненість у тому, що Україна переможе, «тому що нас підтримує весь світ».

Тим часом, західний чиновник, як зауважують у Sky News, сказав, що Захід поки не бачить ознак того, що Росія планує якісь конкретні дії на 24 лютого.

«Ми будемо продовжувати стежити за цим, – сказав західний чиновник журналістам. – Традиційно вони (Росія – ред.) намагалися робити щось до дат».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Буданов: Росія не застосує ядерну зброю

Напередодні про те, що Росія готує новий наступ, який може відбутися «раніше, ніж ми очікуємо», у коментарі Радіо Свобода заявив колишній генеральний секретар НАТО, а нині очільник Міжнародної робочої групи щодо безпекових гарантій для України Андерс Фоґ Расмуссен.

Відповідаючи на запитання, наскільки вирішальний зараз фактор часу щодо доставки в Україну танків, ексгенсек зазначив, що справа – термінова, і закликав країни, що ухвалили відповідне рішення, прискорити поставки.

«Я б закликав країни прискорити процес ухвалення рішень і доставити танки якнайшвидше. (…) У нас є два завдання: по-перше, допомогти Україні закрити небо, аби можна було уникнути нападів на цивільну інфраструктуру та цивільні цілі. А, по-друге, ми повинні допомогти їм повернути втрачені землі. І в цьому плані танки мають вирішальне значення», – підсумував Расмуссен.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США вперше нададуть Україні ракети більшої дальності – Reuters

Раніше видання Bloomberg повідомило, що Росія готує новий наступ. За словами джерел видання, близьких до Кремля, новий наступ може розпочатися вже в лютому-березні – до того, як Київ отримає танки зі США та Європи.

У розвідці розповіли, яким може бути новий наступ Росії – ситуація на сході України залишатиметься найгарячішою, повідомив представник пресслужби Головного розвідувального управління Міноборони Андрій Юсов.

На початку січня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що є ознаки того, що Росія готує загострення в лютому.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Запізніла допомога: чи встигне Росія розпочати масований наступ до того, як Україна отримає танки від Заходу