Коронавірус: головний санлікар прогнозує повернення «червоної зони» і карантину й закликає вакцинуватися

Ігор Кузін

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін прогнозує повернення України до «червоної зони» епідемічної небезпеки, в якій мають діяти найсуворіші карантинні обмеження, вже восени.

«До «червоної зони», я впевнений, ми точно повернемося. Це лише питання часу», – сказав Кузін у телепередачі «Сніданок із «1+1».

За його словами, до цього призведе, зокрема, особливо заразний штам «дельта» нового коронавірусу, який викликає великі і швидкі спалахи в тих державах, де він уже поширений, і який реєструється вже й на території України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Штам «Дельта» і Україна. Прогнози лікарів на найближчий період щодо коронавірусу

«Я б радив фокусувати зараз усі зусилля на тому, щоб вакцинуватися і восени мати свій імунітет», – наголосив посадовець.

Він нагадав, що Україна офіційно відкрила п’ятий етап кампанії вакцинування, за якого вакцина, по суті, доступна кожному громадянинові.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Коронавірус: в Україні почався п’ятий етап вакцинації – для всіх охочих

«Було ухвалене рішення про відкриття усіх трьох тисяч пунктів щеплень. Вакцина буде доступна для кожного громадянина, тому що вона буде перебувати у найближчій амбулаторії чи поліклініці», – додав Кузін.

А якщо ресурсів наявної інфраструктури щеплень, разом із центрами масової вакцинації, не буде вистачати, сказав він, уряд буде розглядати «альтернативні варіанти» – аж до організування вакцинації в аптеках і торговельних центрах.

Кузін нагадав, що загальний план – до кінця літа пройти критичну точку – десять мільйонів щеплень. Він не уточнив, чи йдеться про тих, хто має до того часу отримати обидві необхідні для повного щеплення дози вакцини, чи залічує в це число й тих, хто отримає тільки першу дозу і ще не буде захищений від COVID-19.

На початку липня Ігор Кузін прогнозував, що восени в Україні буде новий спалах захворювання COVID-19, але в МОЗ не очікують, що він буде катастрофічний, сказав він тоді.

«Це буде четверта хвиля, і вона має бути нижча, ніж попередні, за рахунок того, що ми зможемо досягти адекватних рівнів імунізації населення і ми вже точно знаємо, що у нас є сформована частка населення, яка вже перехворіла», – говорив тоді Кузін.

На його думку, 10 мільйонів вакцинованих – це «та цифра, яка допоможе нам у легшій формі перенести останню четверту хвилю COVID-19». При цьому він висловив упевненість, що майбутня четверта хвиля буде справді останньою.

Нині, незважаючи на значне прискорення темпів вакцинації, щеплення необхідними обома дозами отримали менш ніж 4 відсотки українців, мовиться в передачі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Масове розповсюдження штаму «Дельта» в Україні – лише питання часу – імунолог

За даними МОЗ, станом на 22 липня від початку кампанії вакцинації в Україні проведено загалом 4 мільйони 539 тисяч 197 щеплень, при цьому тільки першу дозу з двох необхідних отримали 2 мільйони 920 тисяч 066 осіб, повністю вакцинована обома дозами 1 мільйон 619 тисяч 131 людина.

За оцінками, населення України, за винятком окупованих на цей час територій, становить близько 41,5–41,6 мільйона осіб. Таким чином, повністю вакциновано в Україні приблизно 3,9 відсотка населення.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Дельта» і «Дельта Плюс». Пояснюємо, що відомо про нові штами коронавірусу

Як вважається, для безпечного проходження наступної хвилі пандемії COVID-19, яка вже розгортається в низці країн, зокрема й у сусідній Росії, необхідна вакцинація принаймні 70 відсотків населення.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

В Україні щеплення здійснюють вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech, AstraZeneca (Covishield, SKBio) і Moderna. Усі вони вимагають отримання двох доз для повної вакцинації. Крім того, за повідомленням МОЗ, на цей час менш ніж 500 осіб в Україні отримали щеплення однодозовою вакциною Janssen/Johnson & Johnsson.