У ДБР очікують прибуття Порошенка на суд із обрання йому запобіжного заходу

Your browser doesn’t support HTML5

Державне бюро розслідувань очікує прибуття народного депутата, п’ятого президента України Петра Порошенка на засідання суду з обрання йому запобіжного заходу. Про це, як передає кореспондент Радіо Свобода, повідомила радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян.

«Сторона обвинувачення хоче повідомити всім, що робитиме все необхідне, але, згідно з вимогами Кримінально-процесуального кодексу. ДБР, звичайно, сподівається, що Петро Порошенко – народний депутат України, відповідальний політик і відповідальний громадянин. І він виконає усі процесуальні обов’язки і самостійно прибуде на засідання суду», – заявила Сапьян.

Вона уточнила, що слідчі ДБР за процесуальним керівництвом ГПУ звернулися до Печерського районного суду Києва із клопотання про обрання запобіжного заходу Петру Порошенку. Це пов’язане з тим, що він не з’явився для слідчих дій після оголошення підозри народному депутатові. У ДБР наголосили, що 17 грудня Порошенко відмовився отримати повістку із викликом на допит у Держбюро розслідувань. В той же вечір він покинув Україну.

20 грудня Петру Порошенку повідомили про підозру в «державній зраді та сприянні терористичним організаціям». Йдеться про схему постачання вугілля з тимчасово окупованих частин Донбасу на суму близько 1,5 мільярда гривень. Сапьян уточнила, що повідомлення надійшло за місцем проживання Порошенка, а також на місце роботи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Повний текст ухвали суду про арешт майна Порошенка оприлюднять 19 січня – адвокат

За словами адвоката Петра Порошенка Дениса Галанського, політик має намір відвідувати усі судові засідання, пов’язані з ним. Однак, додав Галанський, народний депутат має бути належно повідомлений про таке засідання завчасно.

Раніше Порошенко повідомив, що перебуває за кордоном і повернеться в Україну 17 січня вранці. Він також відкинув звинувачення в «державній зраді», назвавши підозру його в цьому переходом «червоних ліній».

Офіс генерального прокурора 24 грудня погодив клопотання про арешт Порошенка.

На підозру, яку висунули попередньому президенту України, одразу ж відреагували західні дипломатичні представництва. Вони застерегли українську владу від політичних переслідувань опозиції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Порошенко: «Володимире Олександровичу, в мене погана новина для вас – я повертаюся»