У Києві, Одесі, Маріуполі підготуються до розгортання великих інфекційних госпіталів – голова комітету Ради

Верховній Раді пропонують розглянути зміни до закону, які передбачають штраф 3400-5100 грн для підприємств, підприємців, установ, організацій, які пропустили в громадське приміщення чи громадський транспорт людей без вдягнутих респіраторів або захисних масок

У Києві, Одесі й Маріуполі починається підготовка до розгортання великих інфекційних госпіталів на випадок перевантаження медичних закладів першої та другої хвилі, повідомив у фейсбуці Михайло Радуцький, депутат із фракції «Слуга народу», голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги й медичного страхування.

За його словами, таке рішення ухвалили на нараді в президента.

«Закуповується все необхідне обладнання для того, щоб нові госпіталі змогли почати роботу за лічені дні. Госпіталі плануємо розміщувати в наявних великих приміщеннях – у Києві це може бути Палац спорту. Поки що такої необхідності немає, але ми повинні бути повністю готові», – написав Радуцький у фейсбуці 11 жовтня.

За його словами, також президент доручив готувати відомчі лікарні й заклади, підпорядковані Медичній академії наук, до прийняття хворих на СOVID-19, що дасть змогу «значно» збільшити кількість ліжкомісць.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Виші в Україні переведуть на дистанційне навчання, школи мають піти на канікули раніше – Радуцький

«Залучаємо інтернів і студентів старших курсів медичних ВНЗ до роботи в інфекційних відділеннях. Відповідні законодавчі зміни набули чинності ще влітку. Є чіткі протоколи лікування пацієнтів з СOVID-19, і я впевнений, що під наглядом досвідчених лікарів наші молоді фахівці зможуть надавати кваліфіковану допомогу», – додав Радуцький.

Крім того, за його словами, МОЗ має збільшити кількість ПЛР-тестів із 30-35 тисяч до 50 тисяч на добу.

До кінця місяця місцева влада має обладнати 80% ліжкомісць із хворими на коронавірус подачею кисню – для цього уряд виділив регіонам 572 млн грн, додав депутат.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Як повідомив Радуцький, Верховній Раді пропонують розглянути зміни до закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), які передбачають штраф 3400-5100 грн для підприємств, підприємців, установ, організацій, які пропустили в громадське приміщення чи громадський транспорт людей без вдягнутих респіраторів або захисних масок.

У регіонах, що увійшли до «червоної» і «помаранчевої» зони за поширенням COVID-19, запроваджують обмеження роботи закладів громадського харчування – ресторанів, клубів.

«З 22:00 заклади мають зачинятись. Масові «гулянки» у клубах завершились. Це стосується і всіх масових заходів. Дивитись на порушення заборони «крізь пальці» влада більше не збирається», – сказав Радуцький.

Від понеділка, 12 жовтня, в Україні набуває чинності новий розподіл регіонів, відповідно до темпів поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Зокрема, Київ знову повертається у «помаранчеву» зону. До «червоної» зони потрапляють два міста: Канів Черкаської області і Суми.

Упродовж минулої доби, 10 жовтня, в Україні виявили 4 768 нових випадків COVID-19. Про це свідчать дані Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

Загалом станом на ранок 11 жовтня в Україні підтвердили понад 261 тисячу випадків COVID-19. Померли 4 972 людини, одужали – 113 507.