Зустріч Волкера і Суркова є додатковим форматом перемов до «мінського» і «нормандського» – МЗС України

Олексій Макеєв

Українська сторона була попередньо поінформована про деталі запланованої зустрічі в Белграді спецпредставника Державного департаменту США Курта Волкера та помічника президента Росії Владислава Суркова, зазначив у коментарі Радіо Свобода Олексій Макеєв, директор політичного департаменту МЗС України.

За його словами, ця зустріч є додатковим майданчиком для перемов, який доповнює «мінський» і «нормандський».

«Можна сказати, що це додатковий формат, бо Сполучені Штати – важливий гравець, але хочу наголосити, що пан Волкер перебуває в тісному контакті з Україною, а також з Берліном і Парижем. І ми граємо тут однією командою», – запевняє Макеєв.

Це буде друга зустріч Волкера та Суркова, який представляє точку зору російського президента Володимира Путіна щодо конфлікту на сході України.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, ця зустріч відбудеться в Белграді, бо це нейтральна територія. Волкер поки що не відмовляється зустрічатися зі своїм російським колегою в Москві чи в інших містах Росії, а от Сурков не може їздити до країн ЄС, бо перебуває під санкціями.

Вперше переговори між Волкером і Сурковим відбулися 21 серпня в Мінську – столиці Білорусі. Вони зустрілися за зачиненими дверима.

Після серпневої зустрічі Сурков, за повідомленнями російських інформаційних агентств, заявив, що його дискусія з Волкером була «корисною і конструктивною».

Волкер тоді не коментував ці слова.

Раніше спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявляв, що вважає, що введення на Донбас миротворців ООН дозволить забезпечити умови для проведення в ОРДЛО місцевих виборів.

У результаті бойових дій на Донбасі між підтримуваними Росією бойовиками та українськими Збройними силами від квітня 2014 року загинуло понад 10 тисяч осіб.