«Ризик, на який Байден хотів піти»: за лаштунками візиту президента США до Києва

Президент України Володимир Зеленський і президент США Джозеф Байден у центрі Києва. Україна, 20 лютого 2023 року

Під час візиту 20 лютого до Києва Джо Байдена супроводжувала лише невелика команда – кілька найближчих помічників, медики, фотограф і охоронці. Чому так? Як готувався візит президента США в Україну, яка вже рік стримує широкомасштабну агресію Росії? Які залаштункові деталі візитів, зокрема щодо переміщення до Польщі американського «літака судного дня»?

Неоголошуваний заздалегідь візит президента США Джо Байдена до Києва, сам Білий дім називає «історичним і безпрецедентним», зокрема стосовно рівнів небезпеки і ризиків.

Адже, на відміну від попередніх візитів американських президентів до зон бойових дій, таких як Ірак та Афганістан, цього разу США не мали військової присутності у країні призначення, і не контролювали критично важливу інфраструктуру. Враховуючи характер того, як армія Росія уже рік атакує Україну і Київ зокрема, це зробило візит чинного президента США до Києва безпрецедентним.

Байден прибув до Києва у день, коли в Україні вшановують пам'ять Небесної сотні – убитих силовиками учасників Революції гідності. Президент США разом і президентом України Зеленським пройшов усіма місцями пам'яті і вшанував пам'ять загиблих.

Під час зустрічі Байден і Зеленський обговорили ситуацію на фронті, потреби ЗСУ, формулу миру, оборонну та економічну допомогу Україні, а також міжнародні зусилля з підтримки України.

Президент США Джо Байден під час вшанування загиблих українських воїнів у війні з Росією біля Стіни пам'яті. Київ, 20 лютого 2023 року

Візит планувався протягом кількох місяців

Візит Джозефа Байдена до України планували декілька місяців із залученням кількох офісів у Білому домі, фахівців Пентагону, таємної служби та, звичайно, розвідки, яка відповідала за оцінку загроз під час візиту, повідомили вже після візиту президента США до Києва представники Білого дому.

Однак, про рівень секретності каже той факт, що лише кілька людей у кожній із цих установ брали участь у плануванні заходів оперативної безпеки під час візиту президента США до Києва.

Сам Джозеф Байден був повністю поінформований про кожен етап планування та про можливі дії у разі можливих непередбачених ситуацій, повідомляють посадовці США.

Але тільки 17 лютого – після спілкування в Овальному кабінеті та телефонної розмови з деякими ключовими членами його кабінету національної безпеки – Байден ухвалив остаточне рішення їхати до Києва.

Байден цього хотів

Деталі ретельного планування візиту Джо Байдена в Україну оприлюднили 20 лютого директорка із комунікацій Білого дому Кетрін Бедінгфілд, радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван і головний заступник радника з нацбезпеки Джон Файнер.

Це було надзвичайно складно логістично
Бедінгфілд

«Поїздка була сміливим і сильним кроком з боку президента Байдена перед лицем надзвичайних труднощів. Це було надзвичайно складно логістично, що надсилає неймовірно потужне повідомлення про те, що президент Байден вірить в український народ і непохитно підтримує його», – наголосила Кетрін Бедінгфілд.

Однак, за її словами, «це був ризик, на який хотів піти Джо Байден».

Для президента США було важливо особисто відвідати Київ, наголошують у Білому домі, і він зробивце, не дивлячись на високий рівень небезпеки.

Президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден біля Стіни пам'яті із тисячами фотографій українських воїнів, загиблих на російсько-українській війні. Київ, 20 лютого 2023 року

«Він хотів стояти пліч-о-пліч із президентом Зеленським і нагадати світу у час, коли ми наближаємося до річниці вторгнення (широкомасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року –ред.), що Київ встояв і продовжує стояти… І він хотів продемонструвати силу своєї відданості стратегії об’єднання Заходу в єдиний фронт проти Путіна», – сказала Бедінгфілд.

Хотів стояти пліч-о-пліч із Зеленським
Бедінгфілд

Тепер, за словами представників Білого дому, ні в кого не повинно залишатися сумнівів у тому, що Джо Байден є лідером, який серйозно ставиться до зобов’язань, а також у тому, що США мають намір продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно.

Джо Байден, кажуть у Білому домі, мав намір надіслати чітке і однозначне повідомлення як про постійну американську підтримку України, так і про єдність Заходу та міжнародної спільноти у підтримці України в протистоянні російській агресії.

Та найперше, візит Байдена до Києва став потужною демонстрацією, що Україна успішно протистоїть російській агресії, а Росія зазнає стратегічної невдачі, кажуть американські посадовці.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Річниця початку масштабної війни Росії проти України: чому Захід так помилився у оцінках і прогнозах

Росію попередили перед самим візитом

За інформацією Білого дому, прямо перед візитом США також поінформували Росію про візит, «з метою уникнення можливого конфлікту» двох ядерних держав.

Можу підтвердити, що сповістили
Салліван

«Ми зробили це за кілька годин до його від’їзду з метою деконфліктування. Через конфіденційний характер цих повідомлень я не буду вдаватися у те, як вони відповіли або яким був точний характер нашого повідомлення, але я можу підтвердити, що сповістили», – сказав радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

До Польщі разом із Джо Байденом прилетів так званий «літак судного дня» (літак Boeing E-4B Nightwatch, оснащений як командний пункт США на випадок ядерної війни та інших надзвичайних ситуацій – ред.), стверджує дипломат Юрій Щербак.

Це усталена практика, коли одна ядерна держава повідомляє іншу ядерну державу про візит лідера і по переміщення разом з ним стратегічного ядерного командного пункту.

У ФСБ Росії підтвердили, що США повідомили Росії про візит Байдена до України і Польщі.

Однак, російська спецслужба стверджує, що не давала гарантій безпеки президенту США Джо Байдену під час його візиту до Києва, відповідаючи на закид заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва, який написав у своєму телеграм-каналі, що Байден, «попередньо отримавши гарантії безпеки, з’їздив нарешті до Києва».

«США справді повідомляли Росії про візит Байдена до Києва – за дипломатичною лінією. Гарантій його безпеки ми не давали», – заявив директор ФСБ Росії Олександр Бортніков в інтерв’ю Telegram-каналу Shot.

Голова російської спецслужби також зазначив, що співпраця Росії та США по лінії спецслужб продовжується і насамперед стосується питань боротьби з міжнародним тероризмом.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ФСБ заперечила заяву Медведєва про «гарантії безпеки» для Байдена під час візиту до Києва

Політики в США неоднозначно відреагували на візит президента до України, який припав на День президентів у США.

Щоб візити та заяви мали повноцінне значення, за ними мають негайно йти рішучі дії
Ліндсі Грем

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявляв у коментарі виданню Politico перед візитом Байдена до Польщі, і як стало відомо безпосередньо 20 лютого – і до України, що ця подорож «стане вирішальним моментом президентства Байдена».

Грем привітав візит Байдена до України, однак наголосив: «Щоб візити та заяви мали повноцінне значення, за ними мають негайно йти рішучі дії». Він закликав визнати Росію державою-спонсором тероризму, а також почати навчання українських пілотів на сучасних винищувачах і надати українцям сучасні літаки, «не лише, щоб зупинити цю війну, але і стримати наступну агресію».

Президенти України і США ідуть повз стіну Михайлівського собору у Києві. 20 лютого 2023 року

«Президент відчував, що йому належить виконати важливу місію, і він дуже хотів її виконати, – підсумовують у Білому домі. – Він хотів бути впевненим, що максимально використає кожну мить. І діяв з упевненістю, що його команда безпеки змогла довести ризик до контрольованого рівня, і саме це зрештою змусило його прийняти рішення їхати».

Так потягом чи літаком?

Конкретні деталі логістики, наприклад, яким саме транспортом подорожував Байден, не розголошують, доки поїздка президента США не буде повністю завершена.

Однак голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін повідомив, що президент США Джо Байден прибув до Києва потягом. На що пішло 10 годин.

Президент США Джо Байден (праворуч) і його радник з національної безпеки Джейк Салліван у потязі у день несподіваного візиту до України. Київ, 20 лютого 2023 року.

А потім, як можна зрозуміти зі слів Камишина, дорогою назад до Польщі Байден теж скористався потягом.

Президент США Джо Байден на залізничному вокзалі Києва. Київ, 20 лютого 2023 року

«Безпечно доставили президента США Джозефа Байдена до Києва і назад. Там, де Air Force One не літає, підхоплює Укрзалізниця. Train Force One – для лідерів, які мають сміливість боротися зі злом. Особисто», – написав очільник «Укрзалізниці» Камишин у телеграмі.

Однак, у Варшаві Байдена зустрічали вже з літака.

  • 21 лютого у Варшаві президент США Джо Байден зустрічається із президентом та представниками влади Польщі, а також із представниками так званої «Бухарестської дев'ятки»: Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Румунії, Словаччини, Угорщини, Чехії і власне Польщі.
  • Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що дводенний візит президента США Джо Байдена напередодні перших роковин російського вторгнення в Україну призведе до подій світового значення.
  • США, ЄС та інші країни партнери готуються цього тижня запровадити додаткові санкції проти Росії і повідомляють про нову економічну та збройну допомогу українцям.
  • Вашингтон 20 лютого оголосив про надання боєприпасів та іншої зброї й устаткування на $450 мільйонів і ще $10 на допомогу українській енергетичній інфраструктурі, яка зазнала руйнувань внаслідок цілеспрямованих російських ударів.
  • США заявляють, що безпекова американська допомога Україні у відсічі російської агресії зараз сягає $24 мільярдів.
  • Європейський Союз, який окрім економічної у гуманітарної допомоги залучився і до військової підтримки, заявляє, що загалом за рік війни виділив для України ресурсів на 50 мільярдів євро.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Байден у Києві і Варшаві: чому це події «світового значення», що вплинуть на війну Росії проти України
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Вони почали війну» – Путін звинуватив Захід у промові перед річницею вторгнення в Україну
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: Україна може відновити ініціативу у війні за достатньої підтримки Заходу