Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську скандал із програмою підтримки волонтерів


Міська рада запланувала виділяти 1 мільйон гривень щороку на підтримку волонтерства, волонтери критикують те, як розподілили ці кошти

Дніпропетровськ – Дніпропетровська міськрада запланувала витрачати по мільйону гривень щороку на реалізацію програми підтримки волонтерства. Рішення ухвалили на сесії міської ради. Однак волонтери стверджують, що мова йде лише про інформаційну підтримку, яка за такі гроші їм не потрібна. Активісти волонтерського руху заявляють, що посадовці ухвалили документ без узгодження з ними й обурюються завеликими витратами на речі, які вважають другорядними, – сайт, буклети, круглі столи. Між тим, міська влада всі звинувачення відкидає і заявляє, що скласти програму по-іншому поки не дозволяє законодавство.

Програма підтримки волонтерства у Дніпропетровську, ухвалена міськрадою, розрахована на 4 роки. Загальний бюджет складає понад 4 мільйони гривень. Волонтери обурені сумами коштів, запланованих на окремі заходи: близько 80 тисяч гривень бюджетних коштів щороку має йти на друк матеріалів про волонтерів у періодичних виданнях, 100 тисяч гривень – на соціологічні дослідження, майже 200 тисяч гривень – на друк буклетів, 300 тисяч – на круглі столи тощо.

«Це війна, а не «Зарниця»

Особливе здивування, каже дніпропетровський волонтер Артем Губенко, який одним із перших почав критикувати рішення міськради в соціальних мережах, викликає виділення коштів з бюджету на створення сайту для волонтерів, якого насправді вони не потребують: більшість волонтерських груп мають свої сторінки в інтернеті.

Думкою активістів, зазначає він, не цікавились. Також його непокоїть сума в 130 тисяч гривень, запланована на святкування Дня волонтера та волонтерський фестиваль. Ці кошти можна було б витратити більш раціонально, вважає він.

Враження, що триває не війна, а якась «Зарниця». Якийсь радянський підхід. Раціональніше за все треба було б віддати цей мільйон на лікування поранених бійців, на складні операції
Артем Губенко

«Просто розповісти про те, що у нас, в Дніпропетровську, є волонтери – і на ці розповіді вони хочуть виділити цей мільйон гривень. Якісь конференції, круглі столи організовувати. Враження, що триває не війна, а якась «Зарниця». Якийсь радянський підхід. Раціональніше за все треба було б віддати цей мільйон на лікування поранених бійців, на складні операції. Якщо хочуть допомогти волонтерам, то хай, приміром, виділять волонтерам картки на заправку соляркою та бензином, адже їздити в зону АТО – досить затратно для нас, грошей на бензин вже просто немає. Раціональніше, я вважаю, все ж допомагати армії, а не волонтерам», – сказав Радіо Свобода Артем Губенко.

У соціальних мережах активісти волонтерських груп вже проводять свої розрахунки. 1 мільйон гривень на рік, запланований міськрадою на розвиток волонтерства, – це понад 2 тисячі комплектів теплої форми для військових або 15 тепловізорів. «А волонтери в найближчі 4 роки проживуть і самі», – пишуть активісти.

Підтримка чи популяризація?

Міські посадовці з критикою волонтерів не згодні. В управлінні внутрішньої політики міської ради, яке розробляло програму, кажуть: скласти її по-іншому не дозволяло українське законодавство, з місцевого бюджету не можна виділяти кошти на матеріальне забезпечення армії. Начальник управління Михайло Глікман у коментарі Радіо Свобода зазначив: до ухваленого документу заклали приблизні цифри й заходи, тепер його доопрацьовують.

У програмі закладена сума одна, а скільки дадуть реально й на що, ми не знаємо
Михайло Глікман

«У програмі закладена сума одна, а скільки дадуть реально й на що, ми не знаємо. Але ми можемо зі статті на статтю перекидати. Але освоювати буду не я і не хтось з цієї будівлі, не чиновники. Освоювати будуть волонтери. Вони будуть вирішувати, скільки й куди. Але, окрім цих статей, ми не можемо включити туди нічого іншого, ні лікування поранених, нічого. Це лише підтримка, я б сказав, популяризація», – зазначив посадовець.

Те, що програма з підтримки волонтерства «сира», визнають у депутатському корпусі, який за неї голосував. Депутат Олена Смєльчанська зазначає: міська рада Дніпропетровська збирається ініціювати перед парламентом зміни до бюджетного кодексу, аби підтримувати волонтерів не тільки інформаційно, а й фінансово.

Зараз, якщо навіть місто дуже хоче допомогти волонтерам фінансово, воно не може цього зробити, за законодавством
Олена Смєльчанська

«Було дуже мало часу, аби на грудневій сесії ухвалити як програму, аби вже на січневій сесії планувати кошти, тому програма була ухвалена в такому вигляді. Вона, безперечно, дуже сира, порожня... Швидше за все, будемо від депутатського корпусу й громадськості ініціювати звернення до депутатів Верховної Ради, просити внести зміни в законодавство. Зараз, якщо навіть місто дуже хоче допомогти волонтерам фінансово, воно не може цього зробити, за законодавством. Ні на потреби армії, ні на потреби волонтерів. Можна лише виділяти бюджетні гроші на таке – навчання, круглі столи тощо. Власне, під можливості законодавства й писалась ця програма», – сказала Радіо Свобода Олена Смєльчанська.

Тим часом вже 12 січня міські посадовці й волонтери збираються на зустріч для узгодження спірних питань

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG