Доступність посилання

ТОП новини

Зелений падає. Хто виграє , а хто програє від коливання курсу долара?


Американський долар продовжує здавати свої позиції. Сьогодні Нацбанк за сотню «зелених» давав 484 гривні дев’яносто сім копійок. З чим це пов’язано - з послабленням американської валюти чи зміцненням української гривні? В якій валюті тримають нині свої заощадження українці?

«Вуличний» курс зазвичай значно нижче ніж курс Нацбанку
За прогнозами фахівців українська національна валюта буде й надалі зміцнюватись, а долар впродовж літа очікує падіння. Фінансовий аналітик Ерік Найман стрімке здешевлення американської валюти в першу чергу пов’язує з політикою Нацбанку. Три роки поспіль долар тримав свої позиції лише завдяки покупкам Національного банку. Як тільки Нацбанк припинив купувати, долар почав падати. Адже в усьому світі за 3 роки долар став дешевшим, наприклад, по відношенню до китайського юаня впав на 20%. В Україні цього не сталося. Основні збитки, стверджує Ерік Найман, відчують люди, які тримають свої депозитні вклади в доларах.

Вікторія - одна з тих, хто вже зараз підраховує свої фінансові втрати від падіння долара. Вона поклала на депозитний рахунок 10 тисяч в американській валюті і каже, що за останніх півроку втратила з кожної сотні по тридцять гривень. В національній валюті тримати гроші не ризикує, курс євро, вважає таким, що не виросте. «В якій валюті тримати гроші для мене зараз просто незрозуміло».

На відміну від Вікторії, сімейний бюджет Марії Іванівни Онишко через здешевлення долара не постраждав. Півроку тому вони придбали авто у кредит. і повертатимуть менше коштів. «Взяли кредит 10 тисяч під 12,5% в доларах. Тепер зекономимо десь півтори тисячі в гривнях».

Як підрахували експерти з інформаційно-аналітичного центру «Форекс-клуб», Українці зекономили близько чотирьох-п’яти мільярдів гривень на доларових кредитах.

Що ж до цін на житло, то в найближчі кілька місяців вони можуть зрости в середньому на 5%, прогнозують фінансові аналітики, Як ринок нерухомості відреагував на коливання курсу і наскільки зросли ціни на продаж і оренду квартир, ми поцікавилися у кількох агентствах з нерухомості:

- Ціни поки такі, як були.
- Десь на 5% зросли ціни на купівлю квартир.
- По оренді ціни зросли. Двокімнатні, оренда яких коштувала 600 доларів, зараз – 700-800. Однокімнатні за 400-450 стали 500-600 доларів.
- Піднімати ціни на стільки, на скільки ми втратили через коливання долара не можна. Ринок переповнений, хтось підніме, інші за однією фірмою не підуть. Загалом, конкретно про ціни можна буде говорити восени.


Голова асоціації українських банків Олександр Сугоняко в будь-якому разі радить робити заощадження в національній українській валюті.

Про подальшу долю долара можна буде говорити у кінці року, каже Олександр Савченко, заступник голови Нацбанку. Наразі, за його словами в Україні є надлишок американської валюти. «Все залежить від попиту і пропозиції. Ми зараз хочемо обмежити пропозицію долара, щоб він далі не падав». А людям, які можуть собі це дозволити, чиновник радить робити покупки закордоном, використовувати долари там.

Міністерство фінансів, навпаки, радить населенню не позбуватися доларової готівки. Американська валюта, на думку багатьох економістів, наразі є вигідною інвестицією. За їхніми прогнозами, після президентських виборів у США, коли стабілізується політична ситуація, курс повернеться на свої старі позиції - 5,5 гривень за один долар.


У якій валюті ви зберігаєте свої заощадження? І чи програєте ви через здешевлення долара?
Катерина Федорівна, економіст: Я отримую зарплатню в гривнях, на мене коливання долара не впливає.
Леонард, соціолог: Зберігаю в гривнях, в євро. Долар – все менш популярний.
Ельвіра, перекладач: Я зберігаю в гривнях. Але, щоб відправляти родичам, міняю гривні на долари. Тому бачу, як різко сума змінюється.
Максим, швейцар: Мені на чай часто дають долари. Доводиться їх міняти і бачу тоді, як курс впливає.
Ольга, менеджер: Особливих заощаджень немає. Тому не впливає на мене коливання валют.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG