Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція знову сама себе блокувала


Під час блокування трибуни ВР, 8 липня 2008 р.
Під час блокування трибуни ВР, 8 липня 2008 р.

Верховна Рада у вівторок знову не працювала. Якщо напередодні, в понеділок, народні депутати всерйоз дебатували питання, чи продовжувати роботу на тиждень, то нині не зрозуміло, чи працюватиме цей парламент взагалі. Після двох перерв, які спікер оголосив спочатку на вимогу опозиції, а потім коаліції, представники БЮТ заблокували трибуну.

Спочатку на вимогу Партії регіонів, комуністів і Блоку Литвина оголосили перерву. Опозиція рахувала, чи є в неї 226 голосів, необхідних для відставки Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Зокрема, регіонал Михайло Чечетов заявив на брифінгу, що ці голоси є.

Потім спікер оголосив перерву на вимогу фракції БЮТ і НУНС. Очевидно, що коаліція також рахувала голоси опозиції. А коли час перерви закінчився, бютівці заблокували парламентську трибуну. Офіційно для того, щоб вимагати розгляду бюджету, а неофіційно, щоб не відправили у відставку їхній уряд.

Керівник БЮТ Іван Кириленко пояснив: «Перше питання – резолюція недовіри. Ви бачили повний зал людей. Всі були зібрані ті, кого ми місяцями не бачили тут. Цього тижня є можливість прийняти бюджет, і перше, і друге читання. То ми будемо стояти на трибуні до тих пір, поки не буде поставлений перший бюджет».

Коаліції просто немає про що звітувати, тому вони і блокують трибуну, зазначає регіонал Олександр Лавринович. «Коаліція знову сама себе блокує, щоб нічого не розглядати. Вже не треба бюджет. Головне тільки, щоб не дали можливості порушити питання, що вони нелегітимно займають свої керівні посади. Немає гарантії, що 226 депутатів підтримають резолюцію недовіри. Є гарантія того, що це питання має бути розглянуте, і мають дані бути відповіді на запитання, які поставить опозиція Кабінету міністрів України», – каже він.

На політичній шахівниці «патова ситуація»?

У тому, що парламент не працює, винні всі народні депутати, вважає політолог Косить Бондаренко. «Винні різні фракції, оскільки кожна з цих фракцій виставляє свої якісь вимоги і кожна має своє бачення того, як має розвиватися робота парламенту. У різних політичних сил є свої «правди» і «напівправди», але вони ніяк між собою не кореспондуються. Тому, напевне, потрібно шукати насамперед консенсус, а потім уже виходити перед людьми, і не смішити людей».

А голова Верховної Ради Арсеній Яценюк висловив припущення, що до літніх канікул депутати не знайдуть консенсусу, і основні політичні баталії відбуватимуться вже у вересні. Але, як він зазначив на зустрічі з регіональними журналістами, навіть восени кризу буде вирішити складно, оскільки в парламенті ні в кого немає більшості.

За словами Арсенія Яценюка, на політичній шахівниці «патова ситуація».

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG