Доступність посилання

ТОП новини

Країну пече. Як на нас впливає спека?


Черга біля кіоска з морозивом. 15 серпня 2008 р.
Черга біля кіоска з морозивом. 15 серпня 2008 р.

Більшість областей України потерпають від спеки. У південних регіонах очікують рекордних показників термометрів до плюс 40 за Цельсієм. У Києві через спеку столична влада заборонила рух вантажівок. Як переживають гарячі дні мешканці південних і східних регіонів? Чи може висока температура спричинити пожежі? І як городянам врятуватися від спеки?

Серпнева спека в Криму

Перша половина серпня для Криму – традиційно гарячий час. Однак, цього року спека б’є всі рекорди. Сьогодні в Сімферополі на позначках термометра + 38. Для працівників кримського управління МНС ці дні спекотні у всіх значеннях цього слова. Через високу температуру в автономії кількість пожеж значно зросла. Щодня реєструється більше десятка нових джерел вогню. Тільки за три останні дні в Криму вигоріло понад 50 гектарів трави і лісової підстилки. Пожежникам ледве вдалося загасити вогонь поблизу Національного космічного центру під Євпаторією, а пожежа на Севастопольському сміттєзвалищі триває й досі. Рятувальники закликали кримчан і гостей півострова бути обережними з вогнем і за будь-яких обставин не відвідувати кримські ліси. Щороку саме в гірських лісах Південнобережжя виникають найбільші пожежі. Торік вогнем було знищено кілька десятків гектарів цінного реліктового лісу.

Через високу температуру повітря побільшало роботи для рятувальників і на морі. У зв’язку з цим МНС звернулося до громадян із попередженням про загрозу значного зростання нещасних випадків із людьми на водних об’єктах. МНС закликало бути вкрай обережними, суворо дотримуватися правил безпеки, купатися лише на спеціально обладнаних для цього пляжах, не заходити у воду в нетверезому стані. Рятувальники також просять батьків не залишати без нагляду дітей під час перебування біля води. Зараз щодня в автономії на морі гине 2-3 курортники, більшість з них нетверезі.

Крім того, лікарі інформують про двократне збільшення звернень кримчан і гостей півострова за медичною допомогою. Значно зросла кількість виїздів карет швидкої допомоги. Медики і рятувальники рекомендують людям, які страждають на хронічні захворювання, не виходити на сонце й утриматися від відвідин пляжів. Гідрометеорологи прогнозують, що спеку в Криму триматиметься до наступного понеділка.

Люди тримаються, риба вимирає…

На Одещині нині справжнє пекло. Температурні стовпчики подекуди перевищують сорок градусів. Через спеку почала масово гинути риба.

«Особливо від підвищення температури повітря страждають гості нашого міста», — говорять у центральній міській станції «Швидкої». «Одесити ще тримаються. Навантаження на медиків не зросло — до 700 викликів на добу. Така ситуація щороку. Не зросла в Одесі і кількість летальних випадків», — повідомили на станції «Швидкої допомоги». Тим часом, мешканці міста шукають порятунку від спеки на морських пляжах, у парках і навіть у власних домівках.

Якщо люди ще тримаються, риба вже не витримує. Зафіксований перший масовий мор риби в Одеській області. Як повідомляє прес служба Головного управління МНС в Одеській області, в Великому Аджаликському лимані, Комінтернівський район, виявлено загибель риби. Вже відома і попередня причина. Гідротехнічні споруди, які сполучають Чорне море та Великий Аджаликський лиман, не працюють, бо замулені піском. Отож на момент перевірки температура води в лимані сягнула 28 градусів, температура повітря 35-40 градусів за Цельсієм — риба не витримала такого навантаження. Як наслідок загинули 171 тисяча бичків, 132 тисячі креветок…

Помічник начальника Головного управління МНС в Одеській області з питань взаємодії зі ЗМІ та громадськістю, майор служби цивільного захисту Сергій Діпківський зазначив: «Відповідаю однозначно і конкретно. Це перший випадок. Більше таких випадків не зафіксовано. Всім іншим займається районна держадміністрація. Достовірно доведено, що риба загинула через те, що температура в лимані підвищилася до 28 градусів».

Вже організовано збирання загиблої риби з лиману для подальшої її
утилізації у відведеному скотомогильнику на території сільської ради Нової Дофинівки Комінтернівського району Одеської області.

Що кажуть лікарі?

Чи були звернення людей до медиків зі скаргами на погіршення самопочуття? У кількох лікарнях невідкладної допомоги, а також у відділі невідкладної кардіології однієї з клінічних лікарень Києва збільшення пацієнтів не помітили. Однак зазначають, що від спеки найбільше страждають старші люди з підвищеним тиском.
Щоб не потрапити в неприємну ситуацію, слід виконувати деякі правила поведінки в спекотну погоду, говорить лікар-терапевт Галина Олександрівна. По-перше, не слід без зайвої потреби виходити на вулицю. Якщо все ж доводиться, одягатися треба в світле, прикривати голову. Загалом треба поменше перебувати на сонці, тим більше не засмагати. Пити треба більше, але не води, а чаю або фруктових напоїв. Пиво ж спрагу не втамовує, зазначила лікар.

Люди шукають порятунку від спеки не лише біля води. Кияни охолоджуються на ковзанках. Як зазначили їх адміністратори, людей у ці спекотні дні досить багато.
- Зараз людей небагато, але ходять постійно. Ковзанка не порожня.
- Зараз людей більше, ніж весною. З кожним днем людей більшає. Найбільше людей увечері, адже вдень ходять на пляж, а ввечері – до нас.


ГЛАС НАРОДУ


Яке самопочуття під час спеки? Як рятуєтеся від неї?
Олександра, студентка:
Погано почуваю себе. В голові паморочиться, повітря бракує. Рятуюся водичкою, морозиво ось їм.
Остап, будівельник:
Дуже погано. Інколи морозиво, інколи пиво. Пиво допомагає мені!
Віра Олександрівна, пенсіонерка:
Дуже погано почуваюся. Тиск весь час високий. Я з собою зараз весь час ношу водичку, трошки допомагає.
Костянтин, водій:
Ой, погано. Бачите пиво п’ю. Морозивом заїв — і нормально. Коли п’єш пиво, виділяється піт, значить організм очищується.
Світлана, гувернантка:
Я живу в Італії. Там набагато спекотніше, може бути плюс 40 в тіні. Тож тут я чудово почуваюся, бо вже звикла.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG