Доступність посилання

ТОП новини

Президент Румунії в Україні з офіційним візитом


Президент Румунії Траян Басеску вітає Президента України Віктора Ющенка у Бухаресті 30 жовтня 2007р.
Президент Румунії Траян Басеску вітає Президента України Віктора Ющенка у Бухаресті 30 жовтня 2007р.

Київ – Президент Румунії Траян Басеску має намір обговорити з Президентом Віктором Ющенком візит на острів Зміїний та проблеми національних меншин в Україні та Румунії.

Уже кілька років Київ та Бухарест намагаються перевести суперечки за територію острова Зміїний у цивілізоване правове русло.

Справа про делімітацію континентального шельфу та виняткових економічних зон України й Румунії в Чорному морі перебуває на розгляді Міжнародного суду ООН у Гаазі. З цією ініціативою виступив Бухарест.

Румунія наполягає: острів Зміїний є скелею, його не можна враховувати, проводячи лінію делімітації. Україна не згодна, подала до Міжнародного суду ООН контрмеморандум, а пізніше присвоїла населеному пункту на острові Зміїний назву «селище Біле».

Дослідниця Інституту демократії імені Пилипа Орлика, експерт по етнополітичних конфліктах і правах меншин Наталія Беліцер сказала Радіо Свобода, що останнім часом регіональні проблеми накопичуються замість того, щоб вирішуватися.

«Що дивує — виглядає цей візит передчасним. У липні глава МЗС Румунії сказав, що візит пана Бесеску відбудеться восени. Думаю, відомості з Гаазького суду прискорили цей візит», – каже Наталія Беліцер.

За словами дослідниці, проблема нацменшин в Україні та Румунії є новою: «У Румунії не визнають існування молдован як окремої меншини. Як не дивно, весь політикум, експертне середовище в Румунії переконані, що Україна має об’єднати молдовську та румунську нацменшини в одну румунську румуномовну меншину, яка була б другою за кількістю після росіян. І всі наші намагання пояснити, що це всупереч основоположним базовим принципам, права особистості на ідентифікацію, що держава не тільки не повинна, вона не може ні в якому разі втручатися в цей процес, не знаходять розуміння».

Як зазначила дослідниця Інституту демократії імені Пилипа Орлика, експерт з етнополітичних конфліктів і прав меншин Наталія Беліцер, позиція Румунії йде всупереч і основним позиціям Ради Європи, і основним документам, і двосторонньому базовому договору між Україною та Румунією від 97 року, де йдеться, що «до національної меншини належать люди за їхнім власним вибором».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG