Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі почався бум у військово-промисловій галузі


Варшава – Головним завданням 16-го Міжнародного військово-промислового ярмарку, що в понеділок почав роботу в польському місті Кельце, має бути допомога у здійснені державних проектів модернізації та професіоналізації Збройних сил Польщі.

Уже давно не було стільки державних замовлень на військову техніку, кажуть представники заводів, які прибули на відкриття 16-го Міжнародного військового ярмарку, що в понеділок почав працювати у місті Кельце.

Експерти вказують, що на бум у польському військово-промисловому комплексі впливає участь країни у військовій місії в Афганістані, а також висновки з російсько-грузинської війни.

Відкриваючи ярмарок, міністр національної оборони Польщі Боґдан Кліх заявив, що уряд до 2018 року надасть із державного бюджету 25 мільярдів доларів на професіоналізацію та модернізацію Збройних сил.

Експозицію виставки відвідав не лише міністр оборони, але також представники Генштабу польського війська та співробітники міністерства внутрішніх справ, зокрема Державної пожежної служби.

Представниця організаторів ярмарку Аґнешка Віха-Даукша розповідає: «Безсумнівно, ярмарок – це огляд не лише польської, але й світової пропозиції військово-промислового комплексу. Повноважні представники уряду отримують тут шанс ознайомитись з цими пропозиціями. Особливо пильно придивлявся до експозиції міністр оборони Боґдан Кліх».

Праця на повну потужність

Міністр оборони невипадково пильно стежив за новинками військової техніки. Урядові проекти модернізації та професіоналізації польських Збройних сил прискорилися після підписання договору про розміщення на території країни елементів американської системи ПРО.

Фахівці вказують, що віднедавна польський військово-промисловий комплекс працює на повну потужність. Зокрема, Військовий машинобудівний завод «Сємяновіце» за 250 мільйонів доларів має виготовити призначені для польської місії в Афганістані 90 бронетранспортерів «Росомак», а літакобудівний завод PZL Mielec, який минулого року купила американська корпорація Sikorsky, за подібну суму виготовить 12 транспортних літаків M28 Skytruck – модифікацій антоновського Ан-28. У три зміни працюють державні заводи оптичних приладів та снарядів. Це лише окремі приклади з довгого списку урядових проектів осучаснення польських Збройних сил.

Усю згадану вище військову техніку можна побачити у Виставковому центрі «Кельце». Центр має перевагу над іншими подібними установами, оскільки військову техніку можна тут побачити не лише у виставкових залах, але і в дії, в «польових умовах», просто неба. Тому до Кельце прибуло близько чотирьох сотень фірм-учасників із 22 країн світу, які виробляють усі види військової техніки, боєприпасів тощо. Кельце тут називають третім після Парижа та Лондона містом у Європі за значенням військово-промислового ярмарку.

На ярмарок уже їздить і Східна Європа

З України у ярмарку бере участь київська Державна акціонерна голдингова компанія «Артем». Від Росії прибули представники журналу військово-промислового комплексу «Воєнний парад».

Представниця організаторів Аґнешка Віха-Даукша задоволена участю в ярмарку країн Східної Європи.

«Ярмарок – це комерційний проект, тому ми не коментуємо в політичному контексті присутності тут країн-учасниць. Однак той факт, що з України та Росії прибули окремі представники, – це, на нашу думку, великий прогрес. Це тому, що досі фірми з країн Східної Європи були рідкісним явищем на цьому єдиному військово-промисловому ярмарку в нашій країні», – каже представниця польського ярмарку.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG