Доступність посилання

ТОП новини

«Плюс один». Україна має перший стадіон, повністю готовий до Євро-2012


В Україні є один стадіон, на якому можна проводити матчі чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Державна комісія підписала акт прийому нової спортивної арени у Дніпропетровську. Євро-2012 довірили провести Україні разом із Польщею. І навколо підготовки до нього досі лунає чимало сумнівів у здатності України організувати таке престижне змагання. Яка вона, нова дніпропетровська арена? Як просувається справа із готовністю стадіонів в інших українських містах? Як реконструюють головний стадіон України, де має пройти фінальна гра Євро-2012?

Дніпропетровськ став лідером у підготовці до Євро

«Стадіон прийнятий і готується до відкриття», – запевнила речниця Дніпропетровської облдержадміністрації Алла Шоріна. Урочисто відкриють нову арену «Дніпро» 14 вересня. Як очікується, на ній зіграють місцевий «Дніпро та московський «Спартак» зразка 1983 року (тоді саме ці клуби вели запеклу боротьбу за золото чемпіонату колишнього СРСР і зрештою українська команда перемогла). Також змагатимуться «Дніпро» та «Динамо» (Київ), але вже зразка 1983 року (тоді теж чемпіонами Радянського Союзу стали дніпропетровці). Як повідомляє «Економічна правда», будівництво нового стадіону в Дніпропетровську обійшлося у 45 мільйонів євро. Місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська дізналася ще більше подробиць.

*****************************

У тому, що Дніпропетровськ став лідером у підготовці до Євро великої заслуги влади немає. Стадіон реконструювали планово і виключно коштом інвестора (власника футбольного клубу «Дніпро» Ігоря Коломойського). Ввести в дію новий стадіон обіцяли ще рік тому. Однак дату урочистої події весь час відкладали. Довгий час не могли дійти згоди з Міністерством оборони України, щодо належної йому землі біля стадіону. Інвестор надумав будувати там парковку для вболівальників, а військовики вимагали в обмін на землю квартири. Наразі, як звітують чиновники, новий стадіон готовий повністю приймати матчі. Арена під скляним склепінням, яка розрахована на понад 30 тисяч глядачів, має стати кращою українською базою для змагань міжнародного рівня.

*****************************
Якщо у Дніпропетровську стадіон до Євро збудували, то у Львові навіть не розпочинали

Дніпропетровськ – одне із чотирьох українських міст, де за чотири роки заплановані матчі футбольної першості континенту. У Донецьку, як і у Дніпропетровську, має бути новий стадіон, у Києві – оновлений, а у Львові – теж нова арена. Щоправда, на її місці львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук побачила сьогодні лише металевий паркан.

*****************************

Картина, яку побачила на місці майбутнього стадіону, сумна. На виділених міською радою 25 га землі скошена трава. Частина площі від траси обгороджена металевим парканом. Лише рекламний щит інформує про майбутній спортивний комплекс.

«Геотехнічний інститут» зупинив будь-які роботи. Оскільки геодезисти вивчають ґрунти і підземні води. Фахівці мають визначити, чи є якісь порожнини на ділянці, взяти проби ґрунту. Згідно з висновками інституту, визначатимуть, який саме фундамент будувати під стадіон. Адже доволі високий рівень ґрунтових вод.

Досі не підписана угода з фірмою «ALPINE Ukraine» як генпідрядником з будівництва стадіону. Головна фірма, з якою мерія веде переговори щодо спортивного комплексу з Відня «ALPINE Bau Gmb».
На цей час уже виготовлений проект стадіону на 33 тисячі місць за кошти австрійської фірми. Львівська міськрада виділила 80 мільйонів гривень з бюджету розвитку міста для проведення робіт на місці стадіону у цьому році. Однак ці кошти потрібно ще заробити з продажу майна чи землі. Конкурс мерії щодо потенційного інвестора для будівництва стадіону триває, але спонсора так і не знайшли. Немає злагодженості у діалозі між депутатами і виконавчим комітетом мерії. А це стало результатом політичних інтриг і фінансових зацікавлень.

*****************************

Столичний головний стадіон «Олімпійський» лише почали демонтувати

Навколо реконструкції Національного спорткомплексу «Олімпійський» у Києві вистачало скандалів. Тут і недобудований торговельно-розважальний комплекс «Троїцький» і саме оновлення. Нині будівельники займаються демонтажем. Цього місяця планують знести трибуни першого і другого ярусів. А до початку наступного року мають намір здійснити демонтаж повністю. Все це коштуватиме, за приблизними підрахунками, 10 мільйонів гривень. Що відбувається біля і на самому головному стадіоні Києва дивилася сьогодні кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко.

*****************************

Демонтаж торговельно-розважального комплексу «Троїцький», 9 вересня 2008 р.
Близько 30% торговельно-розважального комплексу «Троїцький» вже демонтували. Приступили до бетонних конструкцій з боку Олімпійського стадіону, розповів механік Андрій. Він працює тут ще з 2003 року, коли «Троїцький» лише почали будувати. «Шкода! Будували, а тепер ламаємо. Але вже багато демонтовано бетонних конструкцій. Вони йдуть на переробку і використовуються, як щебінь».

Тимчасово перекритий прохід до спорткомплексу «Олімпійський», 9 вересня 2008 р.
Прохід в спорткомплекс «Олімпійський» тимчасово перекритий через реконструкцію. Сходи до стадіону обставлені дерев’яними огорожами. Працюють крани, навколо стоять вантажівки та інша необхідна техніка. Працюють будівельники по 12 годин щодня. І будівельники переконують, що стадіон, де має відбутися фінальний матч першості Європи з футболу 2012-го року, буде реконструйований на найвищому рівні. Чи справдяться їхні обіцянки, покаже час.

Повністю оновлений спорткомплекс «Олімпійський» буде готовий за 3 роки, зазначив Радіо Свобода заступник Міністра у справах сім'ї, молоді та спорту України Ростислав Карандєєв. «Ми очікуємо, що чаша стадіону буде готова до кінця 2010 року. А з урахуванням благоустрою прилеглої території – до середини 2011 року. Зараз іде демонтаж, одночасно йде розробка проекту. 10 жовтня буде представлений проект, на основі якого буде визначена вартість робіт реконструкції. Буде оголошений тендер з визначеною сумою на пошук генерального підрядника з будівництва стадіону».

Декілька кроків уперед уже зроблені

25-26 вересня на виконкомі УЄФА у французькому місті Бордо очікується остаточне голосування щодо проведення Євро-2012 у Польщі та Україні. Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс переконує: «Україні є про що відзвітувати перед європейськими футбольними чиновниками. У першу чергу, з найбільш ризикових проектів спортивної інфраструктури це стосується Олімпійського стадіону. Ми дуже просунулись уперед у цьому питанні».

«Слово за бюджетом країни»

А голова Національного комітету з підготовки до Євро-2012 Євген Червоненко стверджує, що УЄФА наразі не має претензій до України стосовно підготовки до чемпіонату континенту. «В УЄФА поки що задоволені. Слово за бюджетом країни із виконанням наших державних гарантій. Гроші є, запевняє міністр фінансів. Їх треба освоювати по затвердженому плану. Поки йде дискусія навколо бюджету наступного року. Тільки нарада закінчилась. Подивимось».

У цілому на організацію Євро-2012 в Україні передбачили витратити близько 120 мільярдів гривень. Нинішнього року на підготовку до турніру запланували виділити близько 5 мільярдів гривень.


Яку користь принесе з собою проведення в Україні Євро-2012?
Вікторія, студентка: Буде користь, тому що будуть ремонтуватися дороги, відбудовуватись стадіони і приїде значна кількість туристів, які значною мірою покращать економічне становище в країні.
Андрій, підприємець: Користі ніякої. Але якщо ми проведемо Євро-2012, то будемо просто гордитися країною.
Дарія, студентка: Від реставруються вулиці міста і покращиться престиж України на світовій арені.
Вадим, будівельник: Користь є навіть для мене, оскільки я особисто займаюсь будівництвом.

Евеліна, студентка: Ми всі громадяни цієї країни і нам вигідно, щоб держава процвітала.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG