Доступність посилання

ТОП новини

«Ведення бізнесу-2009»: Україна лише 145-та


Прага – Країни Східної Європи та Центральної Азії лідирують у реформуванні нормативно-правової бази підприємницької діяльності. При цьому початківці-реформатори досягли значних успіхів. Скажімо, Азербайджан визнали світовим лідером у здійсненні згаданих реформ. Що ж стосується загальних умов підприємницької діяльності, то третій рік поспіль незаперечним лідером залишається Сінгапур. Україна й надалі пасе задніх – 145 місце у світовому рейтингу. Займатися в Україні бізнесом – справа не з простих, особливо якщо це будівельний бізнес. А щодо податкової системи, то з цим гірше лише в Демократичній Республіці Конго. Це тільки деякі дані нового звіту Світового банку «Ведення бізнесу-2009».

Автори звіту констатують: число реалізованих цього року реформ у галузі державного регулювання підприємницької діяльності досягло рекордних показників.

Країни Східної Європи та Центральної Азії випереджають країни інших регіонів у цій галузі п’ятий рік поспіль. Від червня 2007 до червня 2008 року в 23 із 25 країн регіону вдалося реалізувати 62 реформи, які сприяли здійсненню підприємницької діяльності. Це склало понад 25 відсотків від загального числа реформ, проведених у всіх країнах світу.

До першої десятки країн, що лідирують у проведенні реформ, входять Азербайджан, Албанія, Киргизстан, Білорусь, Сенегал, Буркіна-Фасо, Ботсвана, Колумбія, Домініканська Республіка і Єгипет.

Найбільших успіхів досягнув Азербайджан, який піднявся з 97 на 33 місце в загальносвітовому рейтингу сприяння підприємницькій діяльності.

Баку реформував 7 із 10 галузей регулювання. Внаслідок цього прискорена, зокрема, процедура створення підприємств, забезпечене виконання договорів і реєстрація прав власника, знижені навантаження податкового адміністрування, краще захищені права й інтереси інвесторів.

На друге місце за рейтингом сприяння підприємницькій діяльності піднялася цього року Албанія, причому скачок дуже серйозний – зі 135 одразу на 86 місце. Серед головних досягнень – спрощення процедури створення нових підприємств, захист інвесторів.

Україна продовжує пасти задніх

Сінгапур залишається світовим лідером рейтингу з точки зору загальних умов підприємницької діяльності. Друге місце посідає Нова Зеландія, на третьому – Сполучені Штати Америки.

Найвищі місця в рейтингу серед країн Східної Європи і Центральної Азії посідають Грузія (15-те місце), Естонія (22), Литва (28), Латвія (29) і Азербайджан (33).

Всього доповідь «Ведення бізнесу-2009» містить рейтинги 181 країни з точки зору загальних умов здійснення підприємницької діяльності. Україна посідає в цьому рейтингу лише 145-те місце.

Як позитив доповідачі нового звіту відзначають, що в Україні створили нове приватне бюро кредитних історій, яке полегшило процедуру отримання кредиту завдяки обміну інформацією між фінансовими закладами. Тепер банки можуть достовірніше оцінювати платоспроможність потенційних клієнтів.

Податковий тягар на підприємництво знизився в Україні за рахунок скорочення деяких ставок податку у фонди соціального забезпечення. Запровадження електронної системи подачі податкової документації дозволило скоротити час сплати податків на 1237 годин на рік.

Водночас автори звіту звертають увагу на недоліки у підприємницькій діяльності. Зокрема, на те, що зросли терміни отримання дозволів на будівництво. З усіх нових будівельних проектів в Україні стягають податок на інфраструктуру. Ці та інші вимоги призвели до того, що затримки в проходженні адміністративних процедур збільшили загальний термін отримання дозволу на будівництво аж на 42 дні. Всього ж ця процедура займає 471 день. Більше часу потрібно для цього лише в Центральноафриканській Республіці і в Демократичній Республіці Конго.
Україна має найгіршу з Демократичною Республікою Конго податкову систему – відповідно 180 і 181 місця в світовому рейтингу.

За словами віце-президента Світового банку Міхаеля Кляйна, країнам потрібні ефективні, прості й доступні правила для всіх, кому їх належить виконувати. В іншому випадку підприємці потрапляють у капкан нерегульованої, неформальної економіки, в рамках якої вони мають менше можливостей для доступу до фінансових ресурсів і залучення робочої сили, а робітники не зможуть скористатися своїми законними правами.

Проект «Ведення бізнесу» ґрунтується на роботі, проведеній більш ніж 6700 експертами на місцях. До їхнього числа входять консультанти з ведення бізнесу, юристи, бухгалтери і урядові чиновники. До цієї роботи залучають також провідних учених із багатьох країн світу, які забезпечують методологічну підтримку і проведення необхідного аналізу.

Звіт Світового банку «Ведення бізнесу» («Doing Business») здійснюється за показниками створення сприятливих умов ведення бізнесу у 10 сферах: створення підприємства, отримання ліцензій, найм працівників, реєстрація прав на майно, отримання кредиту, захист прав інвесторів, міжнародна торгівля, сплата податків, виконання контрактів та закриття підприємства.

  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG