Доступність посилання

ТОП новини

Прискорювач запустили. Світ ще існує


Швейцарія -- Вигляд згори головного кола та головного інжектора найпотужнішого у світі прискорювача елементарних частинок
Швейцарія -- Вигляд згори головного кола та головного інжектора найпотужнішого у світі прискорювача елементарних частинок

Прага – У Швейцарії почався науковий експеримент, який порівнюють із польотом людини на Місяць. Запуску великого адронного колайдера чекали нетерпляче.

Дехто навіть і боявся, оскільки думав, що в результаті зіткнення елементарних частинок можуть виникнути чорні дірки, які втягнуть у себе наш з вами світ. Чорних дірок поки що не виникло, а колайдер запрацював успішно…

Під оплески фізиків та журналістів розпочався чи не найбільший експеримент в історії людства. На величезному підземному комплексі в Альпах стартував проект фізиків, котрий, як вони сподіваються, відповість на фундаментальні запитання щодо походження Всесвіту. Був запущений перший потік протонів, який пролетів через весь колайдер. На кілька годин пізніше другий потік завершив цю ж подорож.

Науковці запускають потік протонів, 10 вересня 2008 р.
Колайдер розташований у тунелі в формі кільця в ста метрах під землею, його довжина становить 27 кілометрів. Проектом керує Європейська організація ядерних досліджень. До великого моменту запуску колайдера готувалися 13 років, і коштувало все це майже 4 мільярди євро.

Верена Кайн, одна з науковців, що працює над проектом, була дуже щасливою після запуску першого потоку протонів: «Я все ще не можу в це повірити. Я, мабуть, забагато кави випила, всю ніч не спала, чекаючи. Все проходить чудово».

Щоправда, нині ніхто не чекав на появу чорних дірок, котрі дехто передрікав. Цього разу частинки лише поганяли туди-сюди, але ще не зіштовхували чоло-в-чоло.

Перший потік запустили за годинниковою стрілкою, другий – у протилежному напрямку. У майбутньому ж експерименті, який має відтворити умови так званого Великого вибуху, моменту, коли постав наш Всесвіт, два потоки протонів мають зіткнутися на швидкості, близькій до швидкості світла.

Магнітна серцевина адронного колайдера
Ранді Рухті, професор університету Нотр-Дам, пояснює, що цей експеримент повинен наблизити фізиків до здійснення мрії Ейнштейна – створення уніфікованої теорії всесвіту – і допоможе зрозуміти, як нині субатомні частинки взаємодіють в нашому світі: «Ця теорія повинна допомогти нам з’ясувати фундаментальні взаємодії всього, що відбувалося в перші дні існування нашого космосу».

Ідея великого адронного колайдера народилася в 1980-х роках. Первісний бюджет виявився занадто малим, і в остаточному підрахунку побудова інструмента обійшлася в чотири рази дорожче.

Перші зіткнення потоків протонів мають відбутися до кінця осені. Після цього колайдер відпочиватиме всю зиму. Це якщо експеримент не створить цих чорних дірок, в яких ми з вами зникнемо…
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG