Доступність посилання

ТОП новини

Америка вшановує жертв 11 вересня 2001 року


Церемонія вшанування жертв теракту 11 вересня 2001 року, Нью-Йорк, 11 вересня 2008 р.
Церемонія вшанування жертв теракту 11 вересня 2001 року, Нью-Йорк, 11 вересня 2008 р.

Прага – Президент Сполучених Штатів Джордж Буш і кандидати на президента від республіканців та демократів Джон МакКейн і Барак Обама взяли участь у жалобних церемоніях пам’яті жертв терористичних нападів 11 вересня 2001 року. Тоді загинуло майже 3 тисячі осіб. Викрадені літаки терористи мережі «Аль-Каїда» скерували на хмарочоси Всесвітнього торговельного центру в Нью-Йорку і приміщення Пентагону в американській столиці.

У четвер, о 8:46 за місцевим часом, саме у той момент, коли перший із викрадених терористами літаків врізався у вежу Всесвітнього торговельного центру в Нью-Йорку, в Білому домі у Вашингтоні президент Джордж Буш і віце-президент Дік Чейні вшанували пам’ять жертв терактів хвилиною мовчання.

Президент США відвідав Пентагон, який також зазнав нападу 11 вересня 2001 року. Там відкрили меморіал загиблим і потерпілим. Проект монумента відібрало журі міжнародного конкурсу. Перемогли Кіт Кейсман і його дружина Джулі Бекман.

Виступаючи у Пентагоні, Джордж Буш заявив, зокрема, що після 11 вересня американські війська вступили в бій із терористами за кордоном, щоб не було необхідності воювати з ними вдома. «Завдяки цим сміливим чоловікам і жінкам, усім тим, хто на сторожі нашої безпеки, на нашій території не було терористичного нападу 2557 днів», – наголосив глава Білого дому.

У Нью-Йорку теж вшанували жертв теракту

Жалобна церемонія відбулася також у Нью-Йорку. У ній взяли, зокрема, участь кандидати на посаду президента республіканець Джон МакКейн і демократ Барак Обама. Вони поклали вінки до місця трагедії.

Напередодні передвиборні штаби кандидатів виступили зі спільною заявою, в якій мовилося, що Обама і МакКейн відвідають жалобну церемонію як прості американці і що вони на 24 години зупиняють передвиборну кампанію.

На церемонії в Нью-Йорку виступив його мер Майкл Блумберґ. Він сказав, що американці приходять кожного року на місце трагедії, «щоб побути разом із тими, хто любив і втратив найдорожче; щоб згадати про день, який почався так само, як багато інших днів, але закінчився так, як не закінчувався жодний із них».

Під час церемонії, як і в минулі роки, зачитали імена майже трьох тисяч загиблих.

Жертвами терористів 11 вересня у Нью-Йорку стали громадяни 90 країн світу, в тому числі двоє громадян України і 12 вихідців із України.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG