Доступність посилання

ТОП новини

Польща ділиться досвідом, як заощаджувати тепло


Варшава – Як зробити так, щоб життя у сучасному помешканні було затишним, і не працювати при цьому тільки на лічильник? Своїм досвідом подолання проблем на шляху переходу до ринкової системи у сфері житлово-побутових послуг із українцями і білорусами вирішило поділитися польське Міністерство інфраструктури. Поляки говорять, що перейти на ринкові ціни не проблема. Проблема – навчитися заощаджувати тепло.

Ключовим словом польсько-українсько-білоруського семінару є термомодернізація, тобто заощадження теплоенергії. Без нього годі і думати про перехід на ринкові основи у системі житлово-комунальних послуг, вважають організатори конференції.

Але перший крок – все ж відмова від субсидій, зазначає головний організатор конференції, заступник міністра інфраструктури Пьотр Стичень. «Ключовим моментом у реформі сектору житлових послуг є відмова уряду надавати державні субсидії на сплачування коштів теплоенергії. Замість цього ми рекомендуємо упродовж 2-3 років перейти на ринкові ціни», – каже він.

Ціни вільні, але економічно обґрунтовані


У Польщі ціни житлових послуг комунального сектора зараз вільні, але економічно обґрунтовані. За цим слідкує уряд. Доплати за теплу воду та опалення отримують лише незаможні. А головні субсидії, за словами міністра, видаються лише на модернізацію житла, щоб заощадити енергію.

«Якщо хтось у даний момент сплачує кожного місяця великі гроші за теплоенергію, тоді він має отримати державні субсидії, викласти свої гроші, також гроші банкового кредиту, так, щоби провести ремонт для термомодернізації будинку, тобто щоб припинити витікання з нього теплоенергії», – зазначив Пьотр Стичень.

Польський урядовець додає, що в кінцевому розрахунку це вигідно і власнику, і адміністратору комунального будинку. Але такий ремонт часто не під силу самому власникові будинку. Тому до участі в семінарі запрошено також представників державних та комерційних банків, що займаються кредитуванням інвестицій.

«Від ЄС беремо всі корисні технічні розробки»

Учасники семінару відвідали виробничі цехи однієї з головних світових компаній, яка виробляє сучасні системи термоізоляції житлових будинків. У Польщі ще перед вступом до Євросоюзу почався бум на ринку послуг із заощадження енергії.

Пьотр Стичень розповів: «Від Євросоюзу в першу чергу беремо всі корисні технічні розробки. Усю цю технологію ми повністю переносимо у Польщу. Зараз у наших нових будинках часто уже ставлять сонячні батареї, насоси та клапани для контролю витікання теплої води. Однак найважливіша проблема – будувати будинки з таких будівельних матеріалів, щоби вони зберігали тепло».

Упродовж восьми років польський уряд виділив на проекти термомодернізації країни близько мільярда злотих. Але крім грошей потрібна була ще і інформаційна кампанія. Найважче, каже, польський урядовець, було переконати людей почати заощаджувати енергію. Людей переконували цифрами, адже заощаджувати тепло вигідно, наголосив заступник міністра інфраструктури Польщі Пьотр Стичень.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG