Доступність посилання

ТОП новини

Вибори Ільгама Алієва в Азербайджані – реквієм за демократією


Перед президентськими виборами в Баку
Перед президентськими виборами в Баку

Прага – Ні для кого сьогодні у світі, та й в Азербайджані, не таємниця, що в середу на президентських виборах у цій країні переможе нинішній глава Азербайджану Ільгам Алієв. І, як зауважують спостерігачі, переможе Алієв легко, бо головні опозиційні сили в державі бойкотують це волевиявлення. Керовані державою ЗМІ відкрито співають «одобрямси» чинному президентові, при цьому мало зважаючи на інших сімох кандидатів на цих виборах. Попередній досвід виборів в Азербайджані дає мало сподівань на демократичність нового волевиявлення азербайджанців.

Згідно з Конституцією Азербайджану 1995 року, вся повнота влади в країні належить президентові. Він і голова держави, і голова уряду, і керує судочинством, і також армією. Парламент має лише дорадче право при президентові.

Ільгама Алієва було обрано президентом у 2003 році на зміну його батькові, багаторічному комуністичному вождеві республіки Гейдарові Алієву. Ті вибори були розцінені міжнародними спостерігачами як такі, що не відповідають демократичним вимогам.

Сьогодні Ільгам Алієв очолює Нову партію Азербайджану і, як очікують, без напруження виграє вибори 15 жовтня. Алі Ахмадов, заступник голови Нової партії, каже, що все правильно: «Чинний президент Ільгам Алієв має дуже високі шанси і дуже високий рейтинг серед населення, і, відповідно, інші претенденти на президентське крісло не мають таких шансів. У суспільстві видно, яка велика різниця в шансах у Ільгама Алієва та в інших претендентів».

А от Іса Ґамбар, лідер чи не найбільшої опозиційної сили, Мусаватистської партії, яка бойкотує ці вибори, каже цілком протилежне: «Це не вибори, а якась трагікомедія. Трагедія тому, що алієвський режим позбавляє азербайджанський народ права обирати свою владу, свого президента. Комедія тому, що влада імітує процес виборів. І деякі спостерігачі намагаються підігравати цій владі і намагаються робити вигляд, що це дійсно щось схоже на вибори. А ми не бажаємо брати участь у такій трагікомедії».

І Захід не допоможе

Директор азербайджанської служби Радіо Свобода Кенан Алієв вважає, що нині Азербайджан далекий від демократії.У країні кидають до в’язниць незалежних журналістів, їх також убивають, як нещодавно Ельмара Гусейнова. А влада розкрадає нафтові багатства країни, не дбаючи при цьому про майбутнє.

Кенан Алієв також вважає, що Захід пасивний щодо нинішнього режиму Ільгама Алієва, і США, Рада Європи, ЄС, ОБСЄ зруйнували віру азербайджанців у підтримку міжнародною спільнотою їхніх прагнень до демократії: «Важко залишатися оптимістичним. ЄС щойно послабив санкції щодо Білорусі і проти Узбекистану – диктаторських, антинародних режимів. Росія вирішила трохи розважитися м’язами на Кавказі – і перемогла. Казахстан очолить ОБСЄ у 2010 році. США відтягнуті власними виборами і світовою кризою. Кого тепер турбує Азербайджан?»

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG