Доступність посилання

ТОП новини

«Таємна кухня погоди» Володимира Лиса


Володимир Лис: «Поганої погоди не буває»
Володимир Лис: «Поганої погоди не буває»

Рівне – «Таємну кухню погоди» розкрив перед волинянами журналіст, письменник і народний синоптик Володимир Лис. Щойно у Рівному він презентував однойменну книгу, суть якої – навчити земляків дружити з природою та розуміти її.

Зимовим, з усіма необхідними атрибутами, має бути початок останнього місяця високосного року. Потім послаблення холоднечі, але буде сніжно і вітряно. Та десь із середини місяця зима почне відступати, поволі здаючи позиції, і ближче до Нового року погода нагадуватиме швидше осінню. Хоча й не виключено повернення зими в останні дні року. Такою, за прогнозом народного синоптика, журналіста і письменника Володимира Лиса, буде майбутня зима в радіусі 120-150 кілометрів від Луцька.

Ось уже двадцять років Володимир Лис захоплюється прогнозуванням. Його метод ґрунтується на народних прикметах і спостереженнях, з якими якось ознайомив його простий волинський селянин. Як розповідає дослідник, одного разу, під час чергового журналістського відрядження, він зустрів літнього чоловіка, який розповів про народну методику спостереження погоди з 26 грудня по 6 січня: «Коли кожен день ніби проектує погоду на місяць – тобто, 26 грудня на січень, 27 – на лютий, 28 – на березень і так далі…»
Рівненський краєвид


Що цікавить усіх

Після того, як справдилися прогнози Володимира Лиса про велику посуху влітку 94-го і суворі та довгі зими 95-96 років, він став і справді популярним – навіть серед волинських синоптиків, котрі на вході до метеостанції чіпляють вирізки з його передбаченнями. Іноді за вдалі прогнози перепадають народному синоптику прості селянські подарунки – картопля чи інші овочі – адже ж передбачив, посіяли вчасно – родило рясно…

Секрет успіху сам автор вважає простим: треба вирости серед розкішної поліської природи, ходити по ягоди і гриби, ловити руками раків і обожнювати хуртовини…І ось нарешті до творчого доробку Лиса-письменника додалася чудова книжка під назвою «Таємна кухня погоди». Відтепер прогнозувати за власними спостереженнями зможе кожен, хто її прочитає – адже автор щедро ділиться своїми відкриттями.

Людина серед погоди

Якщо у першій частині книги прогнози і спостереження, то друга розповідає про загадки світової погоди. Автор упевнений: погода впливає на хід історії не менше, ніж людина на погоду.

Цікаві його міркування і з приводу глобального потепління, Влодимир Лис вважає, що парниковий ефект від діяльності людини лише на 10 відсотків впливає на потепління: «У 10-12 столітті спека доконувала людей – були розтоплені льодовики, і це написано в літописах – це було, але ж тоді заводів і фабрик не існувало».

Тож Володимир Лис прихильник теорії циклічності земної погоди. Через кожних 800-900 років настає те, що люди називають «малим кліматичним оптимумом», чи глобальним потеплінням, каже він. Теперішній період потепління триватиме приблизно до 2200 року, каже Володимир Лис, і, судячи з усього, ми тільки підходимо до епіцентру свого новітнього спекотного періоду.

Першими розкриють «Таємну кухню погоди» разом з автором рівняни – саме до них прибув зі щойно виданою книгою Володимир Лис, який на Рівненщині, в Дубні, розпочинав своє професійне журналістське життя. А ще – волиняни, котрі в місцевому видавництві «Твердиня» залюбки друкують книги вже знаного земляка.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG