Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові чергуватимуть біля знаку УПА


Харків – Встановити чергування біля пам'ятного знаку УПА в Харкові мають намір національно-патріотичні організації області. Вони обурені рішенням міської ради передати пам'ятник на зберігання до Івано-Франківська.

«Камінь спотикання» – саме так у Харкові все частіше називають пам'ятний знак воякам Української повстанської армії. Його встановили у Молодіжному парку у 1992 році на честь 50-річчя створення УПА. В радянські часи її вояків називали «бандитами», а в нинішній Україні їхній статус і досі не визначений.

Президент Віктор Ющенко сподівається на «відновлення історичної справедливості» і реабілітацію вояків УПА. Натомість харківській мер Михайло Добкін називає бійців УПА зрадниками і «недобитим рухом». Саме від початку його головування у місті камінь УПА страждає чи не найбільше. Його обливали фарбою, зносили і закопували в землю. Міськвиконком навіть визнав його встановлення незаконним, а обласна рада запропонувала взагалі прибрати з Молодіжного парку.

Добкін «знайшов вихід» – зберігати подалі від Харкова

Міський голова зрештою «знайшов вихід» – запропонував перевезти пам'ятник до Західної України, де УПА визнали більшість обласних рад.

«Аби не загострювати ситуацію, я зробив пропозицію, щоб ми передали Івано-Франківську цей пам'ятний знак із формулюванням «на зберігання». Скільки він там буде зберігатись – 1 рік, 5, 10 або 15 років – це вирішать територіальні громади. Але з одного боку ми виконаємо бажання більшої частини населення міста Харкова, з іншого боку ми не будемо ламати через коліно тих, хто вважає для себе цей пам'ятник святим», – заявив Михайло Добкін.

Камінь УПА – в державному реєстрі пам'яток культури

Мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус рішення про демонтаж пам'ятника у Харкові назвав «абсурдним і несправедливим». Втім прийняти на зберігання пам'ятний знак із Харкова погодився і навіть вже знайшов для нього місце.

Утім націонал-патріотичні організації Харкова таке рішення вважають незаконним. Обласний осередок Української Народної Партії планує звернутись до прокуратури і вимагає притягнення винних до відповідальності.

«Цей пам'ятний камінь входить до державного реєстру пам'яток культури місцевого значення і охороняється державою. І немає прецеденту, щоб скасовувались рішення, знімались із реєстрації. Тому це чистої води авантюра. Дешевий піар. Може Добкіна треба відправити в Гондурас? Тоді проблем не буде», – зазначив Радіо Свобода лідер обласної організації УНП Василь Третецький.

Спілка Української Молоді готова й фізично захищати пам'ятник

Захищати камінь УПА і влаштувати біля нього ледь не цілодобове чергування готові активісти Спілки Української Молоді. Її лідер Роман Черемський стверджує: пам'ятник, це не власність мера і розпоряджатися ним він не має права.

«Камінь встановлений за рахунок громадських організацій. І ніякого відношення до цього каменя міська влада не мала, ані фінансового. Просто був дозвіл у той час і інший склад мала міська рада. Наша організація ні в якому разі не дасть зняти цей камінь. Аж до фізичного протистояння. Ніхто цей камінь нікуди відносити не має права», – наголошує Роман Черемьский.

Він нагадав, що й досі не поставлено крапку в кримінальній справі про знесення каменю УПА в Харкові. На лаві підсудних – один із лідерів харківського осередку Євразійської спілки молоді, діяльність якої нещодавно заборонили, Сергій Поздняков і дружина депутата обласної ради Олександра Машенська. У 2006 році вони за допомогою екскаватора знесли та закопали пам'ятний знак УПА у землю. Тепер їм загрожує до чотирьох років ув'язнення. Втім, суд наразі не виніс остаточного вироку.

Звертатися до Феміди національно свідомі активісти радять і мерові Михайлу Добкіну. Мовляв, якщо бажає позбутися пам'ятника, нехай вирішує справу в суді, бо Україна, мовляв, правова держава.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG