Доступність посилання

ТОП новини

Американці сподіваються на «новий початок» у 2009 році


Нью-Йорк – Американці зустріли Новий рік із подвійними почуттями: зі святковою традиційною ялинкою, але стурбовано, сподіваючись «нового початку» з новообраним президентом Бараком Обамою.

Новорічне свято – це насамперед ялинки на центральних площах міст і містечок. У цьому сенсі Америка ні на крок не відступає від традиції. Ялинки засвітилися по всіх усюдах, від галявини перед Білим домом до Рокфеллер-Центру в Нью-Йорку, до площі перед міською ратушею Маямі-Біч, до губернаторського палацу у Сакраменто, столиці Каліфорнії і далі всюди.

Але є ще інша традиція – новорічних подарунків. Тут дещо складніші справи. Цього разу пакети під ялинками значно скромніші, адже чимало родин переживають важкі часи.

Безробіття сягнуло майже семи відсотків, мільйони робочих місць втрачено внаслідок закриття підприємств, люди мають труднощі з виплатою внесків по іпотечних позичках, отож вони не можуть собі дозволити витрачатися на різдвяні подарунки зі звичною щедрістю. Це бачимо і в крамницях, і в ломбардах, де бізнес пожвавішав і навіть голівудські актори здають під заставу коштовні речі заради готівки.

Власники магазинів знижують ціни аби надолужити втрачене у попередні місяці й залучити покупців, але ті не поспішають отоварюватись. Особливо відчувається це в автомобільних салонах, де продають, чи то пак намагаються продати, машини вітчизняного виробництва.

Люди не хочуть купувати автомобілів-«бегемотів»

Детройтські автовелетні Дженерал Моторс, Крайслер і Форд опинилися у такому скрутному становищі, що змушені йти з простягнутою рукою до Конгресу, прохаючи багатомільярдної позики.

Але, одна справа – повідомлення про засідання у Конгресі і зовсім інша – бачити у салоні Дженерал Моторс пропозицію купити новенький всюдихід Кадилак-Ескейп із нечуваною знижкою 14 тисяч доларів та ще й із безвідсотковим фінансуванням.

Люди не хочуть купувати «бегемотів», оті всі великого розміру всюдиходи та люксусові авта, що їх Детройт десятиріччями нав'язував населенню. Натомість американці, з огляду на дорожнечу пального, нині вимагають замість традиційних «бегемотів» – невеличких економічних моделей. Очевидно, що новий рік змусить Детройт до кардинальної перебудови.

Із Обамою пов’язують вихід із кризи


Американці – народ оптимістів, а історичне обрання Барака Обами, першого чорношкірого президента, за якого голосувала більшість білого населення Америки, дає підстави сподіватися «нового початку»: швидкого виходу з економічної кризи та закінчення бойових дій в Іраку.

Ступінь оптимізму підкреслюється тим фактом, що на церемонію інавгурації Обами 20 січня збереться рекордна кількість народу, принаймні понад мільйон американців. Номери у сотнях вашингтонських готелів заброньовано заздалегідь.

Народний оптимізм підсилюється тим, що Обама у численних свої виступах останнім часом заповідає створення щонайменше двох з половиною мільйонів робочих місць завдяки громадським проектам великого розмаху, що дозволить здійснити модернізацію інфраструктури, реконструкцію мережі автострад, шкільних та громадських будинків тощо. Значні кошти передбачено виділити на розробки нових енергетичних джерел, щоб позбавити країну залежності від закордонної нафти. З такими настроями зустрічають американці Новий 2009 рік.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG