Доступність посилання

ТОП новини

Коло Єдності утворили у Харкові на честь Дня Соборності


Харків – У Харкові суд заборонив проведення смолоскипової ходи на честь 90-річчя проголошення Акту Злуки Східної та Західної України. Як повідомив лідер харківського осередку Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Ігор Швайка, судді вирішили, що акція може завдати шкоди людям, які прийшли із дітьми на майдан подивитись на льодове містечко. Через це активісти організації увечері провели лише мітинг біля пам'ятного знаку на честь проголошення Акту Злуки. До цього День Соборності відзначили на майдані Свободи, де близько сотні людей утворили символічне коло єдності.

Символічне Коло Єдності на майдані Свободи утворили люди різного віку, взявшись за руки навколо кількаметрового прапора і співаючи державний гімн.

Полковник українського козацтва Броніслав Фастівець, який зараз мешкає у Харкові, пишається, що вперше Акт Злуки про об'єднання Української Народної та Західноукраїнської Народної Республіки був парафований саме у Фастові, місті, з якого пішов його козацький рід. Соборність для нього – щоранку прокидатись і усвідомлювати себе живим втіленням усіх поколінь національного лицарства.

«За останні роки моє життя склалося так, що я багато пересуваюся Україною, і цей імідж козака скрізь чудово сприймають. Скрізь люди вступають у розмови, цікавляться: а що, а де, а як? Народ наш дивовижно соборний. Оце все, що балакає бомонд наш, то все полова», – зазначає Броніслав Фастівець.

Більшість харків'ян пам'ятають, але не святкують

Втім, свято сьогодні не для всіх харків'ян. Більшість кажуть, що про День Соборності пам'ятають із уроків історії, але широко його не святкують. А навіть ті, хто святкує, єдиними українців не вважають. Багато хто впевнений, що справжнє єднання ще попереду.

– Нам треба єднання всіх, не тільки етнічних українців. І оце свято дуже гарне, щоб ми не забували про це, щоб нашу Україну не роздирали різні сили.

– Відбувається так, що цю соборність сьогодні в нас намагаються відібрати, але ми отак об'єдналися і будемо відстоювати, покажемо, що все таки ми єдина нація...

– Ми тільки що тут стояли. Підходить один чоловік і каже, що ніколи не буде гарно. Оце страшно, а треба щоб вірили...


Історик пропонує святкувати Соборність 25 вересня

Теоретиком єдиної Соборної України деякі історики вважають відомого на початку минулого сторіччя харківського адвоката Миколу Міхновського. Він був засновником Революційної Української Партії, першої загальноукраїнської організації, яка у Маніфесті проголосила своєю метою повну незалежність і самостійність України. До партії згодом увійшли і Володимир Винниченко, і Симон Петлюра. Саме РУП організувала масові повстання у Харківській та Полтавський губерніях. Святкувати ж день Соборності Україна має восени, а не 22 січня, вважає історик Ігор Рассоха.

«День Соборності України треба святкувати 25 вересня на честь перемоги Уманського прориву, коли об'єднана українська армія розгромила військо Денікіна. Це так званий уманський прорив, коли водночас галичани, петлюрівці і махновці вдарили по Денікіну, об'єднавши свої зусилля. Це дійсно Соборність, так би мовити, реальна», – каже Ігор Рассоха.

Але певною мірою українці єдині і сьогодні, зазначає історик. На його думку, зокрема це засвідчила газова криза, коли певну солідарність показали і зазвичай затяті політичні вороги.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG