Доступність посилання

ТОП новини

«Автомобілем – по транспортних зборах». Автомобілісти протестують проти різкого збільшення транспортних податків


Пробки, що стали в останні роки ахіллесовою п’ятою центру Києва, цього дня були особливими. На певний час рух Хрещатиком, вулицею Грушевського автомобілісти заблокували повністю. Під вікнами уряду та Верховної Ради, під супровід клаксонів, із гаслами «Машина – не корова, досить її доїти», «Ні грабіжницькому транспортному збору» водії протестували проти збільшення податку для власників авто.

10 січня набув чинності закон, ухвалений парламентом у грудні, вже під час економічної кризи. Він у кілька разів збільшує збори з власників транспортних засобів (акцизи і транспортний податок). Під час перереєстрації та технічного огляду ставки збору на легкові авто з двигуном об’ємом понад 2,2 літра зросли у 2 - 7 разів. Наприклад, за машину, навіть випущену 30 років тому, з мотором 2,5 тисячі кубиків доведеться платити 1875 гривень на рік. А якщо двигун за 4 літри – треба викладати 5 тисяч гривень. Наскільки справедливі такі вимоги? І чи суттєво поповнить бюджет України різке збільшення транспортних податків?
Акція протесту українських автомобілістів «з розмахом»
Транспортні збори зросли і немає значення за кермом якого авто сидить водій – БМВ чи «Волги» із фільму «Бережись автомобіля», про це розповіли учасники акції у столиці кореспондентці Радіо Свобода Марічці Набоці.
Більше сотні автомобілів перекрили центр Києва. На них - українські прапори, плакати, на кшталт, «Чекаємо податок із пішоходів?» та «Автомобіль – не корова, досить його доїти». Автомобільні клуби різних марок машин зібралися разом, щоб опротестувати рішення, які, на їх думку, утискають усіх автовласників.
Сашко стоїть на даху своєї машини та щосили дме в дудку. Хлопець їздить за довіреністю, він упевнений, що платити в такій ситуації не повинен. « Усі мають платити, скільки б не було довіреностей на автомобіль. Акція допоможе. Як не допоможе, розвалимо тут все».
Більш спокійний та розважливий Олексій із «УАЗ-клубу» сидить за кермом свого джипу та тисне в клаксон. Він чітко знає нові суми транспортних зборів, адже вони можуть вдарити і по його кишені. «Ми протестуємо проти підвищення у 7,5 разів щорічного транспортного збору з власників автомобілів».
Обрахування транспортного збору за об’ємом двигуна є некоректним, вважає протестуючий. Адже одна річ - старі автомобілі УАЗ або «Волга», в яких об’єм двигуна не менший, ніж у деяких сучасних іномарок. Інша справа – іномарки. Адже власнику «Рендж Ровера» або «Інфініті» легше сприйняти нові суми транспортних зборів, ніж, наприклад, пенсіонеру, котрий їздить на «Волзі» випущеній 30 років тому. «Транспортний збір – це цільовий податок, спрямований на підтримання та ремонт доріг. Сума податку має відповідати рівню експлуатації дороги і не бути прив’язаною до об’єму двигуна. А краще за все – цей податок має бути закладеним до ціни пального. Чим більше людина їздить, тим більше платить, чим важча машина, тим більше вона споживає пального».
Учасники акції запевняють, що були готові виходити на демонстрацію ще раніше, але до 10 січня не було зрозуміло чи діятиме закон «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування».
«Платитимуть більше лише власники дорогих автівок»
Новий транспортний податок не зачепить малозахищені верстви населення, запевняє Костянтин Бондарєв, заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики, народний депутат від проурядового Блоку Юлії Тимошенко. За його словами, платитимуть більше лише власники дорогих автівок. «Це стосується автомобілів, наприклад марки «Мерседес», які не є речами першої необхідно. Потрібно відслідковувати саме ці 1,5-2% нашого суспільства, які мають дуже серйозні прибутки і вони повинні сплачувати більші податки. Це повинно стосуватися лише нових автомобілів і прив’язуватися не до об’єму, а до вартості».

Як польські автомобілісти борються з податковим тягарем?

Перш ніж стати власником автомобіля водії у Польщі мають сплатити акцизний збір, який складає 3,1% відсотків від ціни машини. Якщо автомобіль обладнений двигуном більше ніж 2 тисячі см3 - збір складає майже 18,6% від вартості, розповідає варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар.

Польські автомобілісти не дуже мирно зустрічають податкову політику держави. Нещодавно «газові» автомобілісти підняли бунт проти урядового проекту підвищення акцизного збору на автогаз та досягли успіху. До речі, в Польщі користуються газовим паливом близько 2 мільйонів польських автомобілістів, а це найбільше в цілому Євросоюзі.
Польські автомобілісти також домоглися анулювання «податку Реліґи», яку хотів впровадити колишній міністр здоров’я. Ішлося про те, що 12% від страхування автомобілів мало віддаватись державі на лікування постраждалих від ДТП.

Мотивацій транспортних нововведень декілька

Прихильники збільшення транспортних зборів пояснюють, що у більшості водіїв машини мають малий або середній об’єм двигуна (до двох з лишком літрів) і їх це зростання зовсім не торкнеться. Ті ж, хто має потужні машини можуть без проблем впораютися з новими податками. Експерт Ігор Бураковський не виключає, що мотивацією транспортних нововведень був не лише намір поповнити бюджет. «Що стосується окремої ситуації навколо автомобілів, ми можемо припустити, що мова йшла про поповнення бюджету та, можливо, про певні лобістські устремління українських виробників автомобілів, з метою переорієнтувати попит на нові автомобілі українського виробництва, оскільки старі автомобілі стануть більш дорогими».
Автомобілісти, що виступають проти збільшення транспортних зборів, зазначають, що за нинішньої схеми ігнорується принцип, що діє в багатьох країнах, а саме: «більше платить той, хто більше їздить». Адже, одна річ, коли машина використовується лише для вилазок на дачу, інша ж – коли залізний кінь потрібен для комерційних цілей, на поїздках заробляють. В Україні зараз таксист, використовуючи авто з малим об’ємом мотора, може наїздити більше сотні тисяч кілометрів на рік. А пенсіонер, на своїй старій «Волзі», проїде за цей же термін близько трьох тисяч кілометрів. Однак таксист мусить заплатити півтори сотні гривень податку, а пенсіонер із двигуном його «розвалюхи» – дві тисячі.


Чи підтримуєте Ви вимоги автомобілістів щодо скасування збільшення податків на авто?
Іван, водій: Збільшення податків на авто - це здирництво та ще й в період кризи. Не можна так вирішувати питання наповнення бюджету.
Віра, пенсіонерка: Я підтримую вимоги автомобілістів. У нас також є стареньке авто, за яке потрібно буде платити ще дорожче. Куди ж дорожче? Жити вже просто неможливо.
Микола, журналіст: Уже й так ми всі – голі, босі, холодні й голодні, тому я підтримую акцію.
Алла, викладач: Я цілком підтримую цю акцію і, дай Бог, щоб вона принесла плоди. Дістали!
Михайло, пенсіонер: З нашого досвіду видно, що мирні акції не допомагають. Потрібно брати вила, сокиру, мітлу і виганять усіх...
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG