Доступність посилання

ТОП новини

Європейські поліцейські хочуть посилити інформаційний обмін


Німеччина – У Берліні відбувся черговий Європейський поліцейський конгрес. У форумі, за даними організаторів, взяли участь понад півтори тисячі поліцейських, експертів із питань безпеки і політиків із 66 країн світу. Серед головних тем форуму – міжнародний інформаційних обмін між правоохоронцями

Передусім йшлося про обмін інформацією між правоохоронцями в різних країнах. У Європейському Союзі планують ще цього року розпочати обмінюватися цифровими відбитками пальців і фотографіями осіб, яких підозрюють у скоєнні злочинів. Висловлюють сподівання, що такий обмін допоможе підвищити рівень внутрішньої безпеки в умовах відкритих кордонів.
Старих інструментів недостатньо
Парламентський статс-секретар у міністерстві внутрішніх справ Німеччини Петер Альтмаєр, зазначив: «Фактом є те, що більше недостатньо старих інструментів міждержавної співпраці. Може минути кілька днів або навіть тижнів поки ми отримаємо необхідну інформацію. Тому в питанні внутрішньої безпеки треба думати загальноєвропейськими категоріями».
За словами Альтмаєра, саме з ініціативи Німеччини нині проводиться акція «Перевір мережу». «Ми спільно перевіряємо інтернет на «терористичні» веб-сторінки. Тобто, в Європі вже зараз розвинулася культура співпраці між поліцейськими, між службами безпеки, між політиками. Сфера внутрішньої безпеки розвивається дуже динамічно. І це приносить користь, як Німеччині, так і, наприклад, Франції або Люксембургу», – зауважив Альтмаєр.
Збільшення інтенсивності міжнародного розшуку
На важливості покращення міжнародного інформаційного обміну між поліцейськими наголосив також віце-президент Єврокомісії Жак Барро. Якщо виклики, які постають перед нами, дедалі частіше носять міжнародний характер, то й відповідь теж повинна бути міжнародна, зауважив Барро.
Голова Німецької профспілки поліцейських Райнер Вендт закликав уніфікувати національні системи безпеки. «Злочинця, який перебуває в розшуку в Німеччині, слід так само інтенсивно розшукувати й за межами країни», – сказав Вендт.
Зросла злочинність у великих містах
Статс-секретар у міністерстві внутрішніх справ Німеччини Петер Альтмаєр запевнив, що принаймні німецька держава надаватиме максимальну підтримку правоохоронцям, хоча «слід визнати, що не може бути абсолютної безпеки».
«Але держава не може дозволяти, щоб її шантажували злочинці, в тому числі й терористи. Досі нам вдавалося успішно захищати внутрішню безпеку. За допомогою підтримки з боку політики – уряду, парламенту – ми матимемо й у майбутньому необхідні інструменти для боротьби з тероризмом», – сказав Альтмаєр.
Водночас сенатор із внутрішніх питань Берліна Ерхард Кьортінг застеріг, що, борючись із міжнародним тероризмом, не можна забувати й про кримінальну злочинність із застосуванням насильства у великих містах. Він звернув увагу на той факт, що в останні роки помітно зросла злочинність серед молоді.
(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG