Доступність посилання

ТОП новини

Україну треба рятувати заради всієї Європи (європейська преса)


Прага – Європейська газети із застереженням пишуть про наближення дефолту в Східній Європі і особливо в Україні. Оглядачі вважають, що Україні вже зараз необхідна негайна допомога Європи, бо потім може бути пізно, і всі ці українські проблеми, так чи інакше, перекинуться на всю Європу. Також чимало газет критикують бюрократію ЄС за відсутність європейської стратегії в умовах кризи, і Східна Європа відчуває себе покинутою Старою Європою у цей скрутний час. Президент головуючої в ЄС Чехії Вацлав Клаус критикує керівництво ЄС за «недемократичність та зверхність» щодо своїх молодших партнерів у Центральній та Східній Європі.

Лондонська «Дейлі Телеґраф» вважає, що «Україна котиться до трагікомедії, а Президент та Прем’єр-міністр постійно на ножах». Ця газета вказує на те, що «міністр фінансів із роздратуванням подав у відставку, не бажаючи більше служити «політичним пішаком» в уряді, що порушує домовленості». «Дейлі Телеграф» не виключає, що нині ситуація в Україні, «напевне, гірша за перші роки правління більшовиків чи голоду часів Сталіна». Газета закликає Європу негайно допомагати Україні, бо «це призведе до майже миттєвого поширення інфекції на більшість країн Східної Європи».

Впливова «Файненшел Таймз» не виключає, що західні банки врятують свої українські дочірні компанії. Газета інформує, що 10 закордонних баків пообіцяли виділити два мільярди доларів, а 7, що належать українським власникам, – ще 1 мільярд доларів, включаючи вливання капіталу, які вже були частково здійснені з минулої осені». Про свої вливання в українські банки оголосили італійський «Юнікредіт», австрійський «Райффайзен», німецький «Комерцбанк», російський «Зовнішекономбанк», акціонери «Укрсиббанку», а також Європейський банк реконструкції і розвитку. Але, як інформує «Файненшел Таймз», Київ ще залишається в скруті і цьому можуть зарадити лише нові транші МВФ та фінансова допомога з боку Росії або Європейського Союзу.

Німецька «Ді Цайт» обвинувачує Стару Європу у байдужості до сусідів на Сході Європи і вважає, що в умовах кризи «фактично немає європейської стратегії», і кожна з країн ЄС мусить боротися з проблемами на свій страх і ризик. Газета вважає, що промисловість, банки, приватне кредитування – все це у нових членах ЄС майже завжди зав’язане на Заході, і якщо раніше воно приймалося як благословення, то тепер стало прокляттям..., на Сході Європи запанувало почуття безсилля і покинутості».

Британська «Індепендент» відзначає, що у своєму виступі в четвер у Європарламенті президент Чехії Вацлав Клаус, країна якого нині головує в Євросоюзі, звинуватив ЄС «у недемократичності та зверхності» до молодших членів спільноти, що, на думку Клауса, нагадує «комуністичну диктатуру радянських часів». Такі слова чеського президента, як інформує «Індепендент», викликали обурення європарламентарів. Газета також наголошує, що Клаус закликає ЄС не до посилення політичної централізації, а до «зосередження на процвітанні європейців».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG