Доступність посилання

ТОП новини

Охочих служити в прикордонних військах побільшало


Харків – Кількість охочих служити на кордоні через кризу збільшилася в півтора раза. Людей приваблюють соціальні гарантії та стабільна зарплата. Харківські прикордонники кажуть, що поки проблем із виплатами не відчули, але почали економити пальне.

25 віджимань у три підходи, три рази по сто прес і пробіжка у лісі – так починається ранок старшого солдата харківського прикордонного загону Олени Грабар. У свої 24 роки дівчина не лише бездоганний фахівець центру управління службою, а також майстер спорту з сумо і неодноразова призерка чемпіонату України з панкратіону. Ботанік за фахом, Олена і досі з трепетом згадує, як вперше взяла в руки автомат.

«Спочатку я дуже злякалася, коли почула постріли. Але потім, коли сама почала стріляти, була в захваті. Хотілося ще і ще», – каже Олена Грабар.

Кількість охочих вступити до лав прикордонної служби сьогодні збільшилась в півтора раза, каже прес-секретар харківського прикордонного загону Дмитро Горкольцев. Служити за контрактом ідуть переважно мешканці прикордонних селищ, де і до кризи були проблеми з роботою.

«Зрозуміло, чому. Тому що криза, люди не можуть працевлаштуватися. А тут стабільна заробітна плата, якийсь соціальний пакет. На сьогоднішній день ми забезпечені грошовим забезпеченням повністю. Незабаром, після 20-го числа розпочнуться виплати за березень місяць. За лютий із нами повністю і одразу розрахувались», – розповідає Дмитро Горкольцев.

Зарплата у прикордонників не змінилася, а от премії поменшали

Попри фінансову нестабільність у державі зарплата у прикордонників не змінилася. Вона і досі лишається навіть більшою за середню по області: від півтори тисячі гривень, залежно від вислуги та звання. Однак премії дещо зменшились, розповідає Людмила Мрищюк, інспектор служби захисту держтаємниці.

«У зв’язку з кризою і таке інше, деякі виплати щодо преміювання трішки так би мовити зменшились. Начальник фінансової служби роз’яснив, у зв’язку з чим, керівні документи показав, які регламентують це», – каже Людмила Мрищук.

Тож, як і всій країні, затягти міцніше пасок доводиться і прикордонній службі. Про нове житло для охоронців кордону вже не йдеться. Востаннє ключі від квартир у новобудові сорок родин отримали ще в 2007 році. А черга на житло продовжує зростати. Незабаром до неї приєднається і Олена Грабар. Як тільки прослужить п’ять років. А поки дівчина, що мешкає у селищі Білий Колодязь, встає о третій ранку, а встигнути на автобус до Харкова і не спізнитись на чергування.

Прикордонники несуть варту вдень і вночі, попри холод та спеку, та ще із сучасною технікою. За підтримки Єврокомісії наприкінці лютого харківський прикордонний загін отримав більше десятка новітніх тепловізорів. Вони дозволяють за будь–яких погодних умов бачити те, що недоступне приладам нічного бачення та телекамерам.

До охорони державного кордону долучають і громадські формування. Мешканці навколишніх сіл гуртом стежать, «щоб і муха без документів не пролетіла». Втім без економії не обійшлося.Щоб ні на мить не припиняти боротьбу з контрабандистами та нелегалами, прикордонники запровадили ліміт на пальне: зменшили використання бензину в гарнізоні, щоб дати його більше безпосередньо на кордон.

(Харків–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG