Доступність посилання

ТОП новини

Харкову пообіцяли гроші на метро, але менше, ніж раніше


Харків – Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла Харкову гроші на будівництво метро, запропонувавши місцевій владі фінансувати будівництво порівну – «50 на 50». Міський голова Харкова пропозицію прийняв, однак зауважив: згідно з державною програмою фінансування, має бути «70 на 30», де 70 відсотків має становити частка держави і лише 30 відсотків – гроші з місцевого бюджету.

Третю в Харкові Олексіївську гілку метро, що єднає центр міста з одним зі спальних районів, почали будувати 25 років тому. Перші п’ять станцій ввели в експлуатацію в 1995-му, ще дві – «Ботанічний сад» та «23 серпня» – в 2004-му.

Готовність станції «Олексіївська», що є наступною за проектом, – майже 90 відсотків, але через відсутність фінансування роботи зупинені, а станцію заливають ґрунтові води. Щоб завершити будівництво, Харкову, за підрахунками посадовців, потрібно 150 мільйонів гривень.

Тиждень тому Кабмін затвердив проект будівництва третьої черги цієї лінії харківської підземки, тобто станції «Олексіївської», але грошей на це не дав. Раніше Прем’єр-міністр заявила, що харківський метрополітен прибутковий, може самостійно фінансувати будівництво нових станцій, і розпорядилася направити 500 мільйонів гривень зі стабілізаційного фонду держбюджету на будівництво метро у Донецьку.

Голова Харківської обладміністрації Арсен Аваков на це заявив, що Прем’єра ввели в оману. Адже, навіть піднявши минулого місяця вартість проїзду до гривні п’ятдесяти, підземка працює на межі рентабельності.

75 мільйонів краще, ніж нічого

Просити гроші на метро в Прем’єр-міністра вирішив особисто мер Харкова Михайло Добкін. Він узяв слово на нараді з промисловцями, яку Юлія Тимошенко проводила під час останнього візиту до Харкова. Заявивши, що будувати метро в Харкові вкрай потрібно, Добкін вирішив про всяк випадок просити більше.

Він заявив, що місту необхідно сьогодні 250 мільйонів для того, щоб завершити і здати в цьому році станцію «Олексіївська» і продовжити будівництво станції «Проспект Перемоги», наступної за «Олексіївською».

Але Прем’єр-міністр одразу ж перервала Михайла Добкіна словами: «Коли я їхала в Харків, я точно навела довідки: 150 мільйонів гривень потрібно на добудову двох станцій».

«Попросимо 250 – дасте 150. Ви ж знаєте, це звичайна практика», – відповів міський голова Харкова.

«Ми 150 не дамо. Ми дамо «50 на 50» – 75 мільйонів ми дамо. І це дасть можливість спокійно добудувати. 50% ви, 50% ми», – зі свого боку сказала Прем’єр-міністр.

Добкін погодився, але зауважив: згідно з держпрограмою, будівництво метро фінансується не «50 на 50», а «70 на 30», де 70 відсотків – гроші з державного бюджету і лише 30 відсотків місцеві.

Втім, і 75 мільйонів краще, ніж нічого, зізнався мер і додав: на сьогодні в державній скарбниці гроші на будівництво підземки у Харкові взагалі не передбачені. У міському бюджеті їх поки що також немає.

(Харків – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG