Доступність посилання

ТОП новини

«Євробачення» в Москві: тріумф чи скандал?


Москва, 12 травня 2009 р.
Москва, 12 травня 2009 р.

54-те «Євробачення» відбувається в Москві. Для росіян цей конкурс – це не лише питання національної честі та гордості, а й великих грошей, адже вони вгатили понад 42 мільйони доларів на цей пісенний турнір.

Цьогорічний конкурс матиме пряме ввімкнення з Міжнародною космічною станцією, навіть подейкують, що президент Медведєв – а він же любить метал, а не попсу – прийде на фінал. «Євробачення», як правило, згуртовує навколо себе багато болільників-активістів за права людей іншої сексуальної орієнтації. Вони хочуть провести в Москві в день фіналу марш, але московська влада цього їм не дозволяє.

У більшості країн Європи давно перестали вважати «Євробачення» чимось серйозним чи навіть культурним... для західних європейців зокрема «Євробачення» – це вершини кітчу музикальної попси. Однак для країн, які почали конкурувати в цьому видовищі нещодавно, «Євробачення» – це велике діло. Зокрема в Росії, яка вигравши минулого року, приймає «Євробачення-2009». Сам прем’єр-міністр Путін переглянув стадіон, де відбувається конкурс, отже, «Євробачення» в нинішній Росії - ледь не державна справа стратегічного значення.

Європейський чемпіонат із поп-музики

Якщо судити з того, що крутять на російському державному телебаченні, можна подумати, що «Євробачення» – це одна з найбільших і найважливіших подій у світі, каже музичний критик Артем Троїцький.

Російське телебачення перевернуло все догори ногами і перетворило «Євробачення» на європейський чемпіонат із поп-музики.

«Вони порівнюють перемогу Діми Білана з перемогою «Зеніту» на Європейському кубку чи перемогу російської хокейної команди на світових змаганнях. Але це величезна різниця: це були серйозні спортивні змагання високого рівня, а конкурс «Євробачення» – це жарт», - вважає Троїцький.

Росія вже давно хотіла приймати «Євробачення», і щоб цього домогтися, висилала своїх найкращих поп-зірок на змагання. Сам Діма Білан виграв лише із другої спроби, та й то за допомогою олімпійського чемпіона з фігурного катання, скрипки Страдіварі та понад одного мільйона доларів.

Марія Федосова щаслива, що «Євробачення» нарешті дійшло до Москви. Вона із задоволенням заплатила 5 000 рублів за квиток і вдячна Біланові за його минулорічну перемогу. «Діма Білан привіз у нашу країну велике свято, і за це йому велике спасибі. Представники нашої країни зробили це велике свято для всієї Європи. Це прекрасно, ми найкращі!», – каже вона.

Великі гроші маскують комплекс меншовартості

Політичний аналітик Борис Кагарлицький вважає, що вся бутафорія навколо «Євробачення» та величезна сума грошей, яку Росія на конкурс викинула, є проявом російського комплексу меншовартості. Це спосіб для Росії створити якусь національну ідею та гідність, показати, що вона залишається великою державою, як це було за радянських часів.

У цю суботу активісти російських гомосексуальних громад спробують провести в Москві марш за кілька годин до початку фіналу «Євробачення», попри те, що влада марш заборонила. Московський мер Юрій Лужков називає марші сексуальних меншин «сатанинськими», в Росії гомосексуалістів регулярно цькують та б’ють.

Організатор маршу Едуард Мурзін каже, що похід хочуть провести, щоб показати, наскільки в Росії права гомосексуалістів порушуються. «Справа в тому, що Росія намагається показати себе, як європейську країну з європейським мисленням та стандартами людських стосунків. Ми хочемо показати, що насправді це зовсім не так», – зазначає пан Мурзін.

Росія декриміналізувала гомосексуалізм 1993 року, а роком пізніше уперше взяла участь у «Євробаченні».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG