Доступність посилання

ТОП новини

Євровибори в Німеччині – передвиборна кампанія проходить мляво


Німеччина – Понад 90 відсотків німців знають, що 7 червня відбудуться вибори до Європарламенту. Однак поки що ніхто не береться прогнозувати виборчу активність й результати голосування. Оглядачі говорять про млявий перебіг передвиборної кампанії.

Із розклеєних на вулицях плакатів посміхаються політики – типова картина для будь-яких виборів. От тільки заклики цього разу «не захоплюють», як говорять коментатори. «Ми в Європі» – сухо констатують кандидати від християнських демократів; «Фінансові акули голосували б за лібералів» – можна прочитати на плакатах соціал-демократів; Ліва партія закликає: «Візьміться за розум!»

Економне ставлення

Дивуватися таким спартанським гаслам не доводиться, оскільки йдеться про вибори до Європейського парламенту. А на ці вибори партії готові витрачати менше грошей, ніж на важливіші, на їхню думку, події, до яких належить, скажімо, обрання депутатів Бундестагу, вважає директор Мюнхенського центру прикладних політичних досліджень Вернер Вайденфельд.

Водночас політичні партії серйозно непокоїть питання виборчої активності. 2004 року лише 43 відсотка німців прийшли на виборчі дільниці. І це при тому, що Німеччина є не лише найбільшою серед засновників ЄС, але й вирізняється своїм особливо прихильним ставлення до Євросоюзу.

Меркель про розширення ЄС

Християнські демократи спробували пожвавити досі млявий перебіг передвиборної кампанії, щоб привернути увагу виборців, порушивши таку тему, як розширення Європейського Союзу. Під час нещодавнього візиту президента Франції Ніколя Саркозі до Німеччини канцлер Анґела Меркель, зокрема, заявила: «Ми не можемо кожному надати повноправне членство в Європейському Союзі. Тому наша спільна позиція – Туреччині слід запропонувати привілейоване партнерство, а не членство в ЄС».

Пізніше в Берліні під час однієї зі своїх промов німецький канцлер не виключила приєднання до ЄС подальших країн. Але розширення, за її словами, не відбуватиметься такими темпами, як це собі хтось, можливо, уявляє. Натомість вона наголосила на важливості проведення інтенсивнішої політики сусідства. Серед центральних цінностей Євросоюзу керівник німецького уряду назвала гідність людини й толерантність. Не лише євро й внутрішній ринок об’єднують країни ЄС, але й спільні цінності, наголосила Меркель.

Штайнмаєр про соціальні стандарти

Соціал-демократи зробили ставку на соціальну політику. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який є кандидатом СДПН на посаду глави уряду, в інтерв’ю радіостанції Deutschlandfunk зауважив: «Хто не хоче, щоб Європейський Союз залишався лише економічним об’єднанням, а щоб у його межах порушувалися також соціальні питання, щоб в ЄС підвищувалися соціальні стандарти, той повинен потурбуватися про посилення соціал-демократичних партій у Європарламенті».

Чи вдасться політичним партіям врешті-решт заохотити виборців взяти участь у голосуванні за кандидатів у депутати Європарламенту, поки що сказати складно. Однак привертає до себе увагу той факт, що 92 відсотки німців знають про європейські вибори сьомого червня. Принаймні, про це свідчить опитування, проведене на замовлення журналу Stern.

Рекордно довгий виборчий бюлетень

Мають німці і свій рекорд, пов’язаний з майбутнім голосуванням. Виборчий бюлетень з кандидатами в євродепутати від Німеччини є найдовшим в історії країни – на 94 сантиметрах надрукована 31 пропозиція.

Крім традиційних політичних партій за 99 депутатських місць, зарезервованих у Страсбурзі за Німеччиною, змагаються представники також таких курйозних об’єднань, як «Фіолетові – за духовну політику» або «Піратська партія Німеччини».

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG