Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині знову вручають ордени за мужність


Німеччина – Через більше ніж півсторіччя після закінчення Другої світової війни в Німеччині розгорілася дискусія навколо запровадження відзнак за мужність для військових. Цього тижня таку нагороду канцлер Анґела Меркель і міністр оборони Франц Йозеф Юнґ уперше в історії бундесверу вручили чотирьом німецьким солдатам.

Службовці бундесверу віком від 28 до 30 років отримали нову нагороду за службу в Афганістані. У жовтні минулого року поблизу Кундуза вони, ризикуючи власним життям, прийшли на допомогу місцевим жителям та своїм колегам після бомбового теракту.

«Солдати й держава пов’язані між собою присягою на вірність. Солдати, якщо можу так сказати, – єдина група службовців, які присягають мужньо захищати право й свободу німецького народу. Це означає, що у певному випадку вони мають ризикувати також власним життям. Тому, на мою думку, особливо важливо мати для таких ситуації відповідну нагороду», – сказав міністр оборони Німеччини Франц Йозеф Юнґ.

Меркель: мужність спрямована на захист права й свободи

Таке докладне пояснення доцільності запровадження ордену за мужність стало необхідним через дискусію, яка спалахнула в Німеччині. Критики зауважують, що новий орден може сприяти виникненню в Німеччині нового культу геройства.

Відзнака має форму Залізного Хреста, який до 1945-го впродовж 130 років служив для німецьких військових відзнакою за мужність. Лише під час Другої світової війни його вручили понад два мільйони разів. Після закінчення війни цю відзнаку скасували.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель не погоджується з критиками. «Мужність, яку ми маємо на увазі сьогодні, спрямована на збереження й захист права й свободи. Вона пов’язана з вільними демократичними цінностями. Таким чином мужність має своє коріння в нашій Конституції», – заявила Меркель.

Поліцейські хочуть більше грошей, а не орденів


Починаючи від 1992 року, в міжнародних миротворчих місіях побували загалом 260 тисяч німецьких солдатів. Зараз за межами Німеччини служить понад 7200 військових бундесверу, і більше половини в Афганістані. Голова Спілки службовців бундесверу Ульріх Кірш заявив, що, враховуючи зростання небезпеки для солдатів на Гіндукуші, зараз дуже правильний момент для вручення ордену.

І християнські демократи, і соціал-демократи привітали запровадження нової відзнаки. Критика пролунала з боку Лівої партії, яка розгледіла в цьому «повернення до ритуалів прославлення всього, що пов’язано з військовими».

Голова ж поліцейської профспілки Конрад Фрайберґ зауважив в одному зі своїх інтерв’ю, що в принципі нічого не має проти нагород для військових, але хотів би, щоб більше відзначали й заслуги поліцейських, а саме – у формі кращої зарплати.

Жартівники запропонували орден на інтернет-аукціоні


Не обійшлося й без інциденту. Не встигли в Берліні вручити нові ордени, як один із них запропонували на продаж на інтернет-аукціоні Ebay.

Як з’ясувалося, це був жарт сатиричного журналу Titanic. «Ми хотіли подивитися, скільки коштує мужність», – сказав працівник часопису Мартін Зоннеборн. За його словами, на момент видалення оферти з інтернету пропозиції досягли 200 євро.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG