Доступність посилання

ТОП новини

ЄC порадить Україні, як реформувати вугільну галузь


Ганс Райн, представник Європейської комісії в Україні та Войтек Млодзеєвський, керівник проекту «Програма підтримки вугільного сектору» під час прес-конференції у Києві, 13 липня 2009 р.
Ганс Райн, представник Європейської комісії в Україні та Войтек Млодзеєвський, керівник проекту «Програма підтримки вугільного сектору» під час прес-конференції у Києві, 13 липня 2009 р.

Київ – У понеділок у Києві презентували «Програму підтримки вугільного сектору» – найдорожчий проект Європейського Союзу в Україні. За взірець експерти проекту візьмуть польський досвід. Допомогу отримає Міністерство вугільної промисловості України. Які ж зміни пропонуватимуть європейські експерти в соціальній та екологічній сферах вугільного сектору?

Українські шахти – одні з найменш безпечних шахт у світі. Показник смертності на них у 25 разів вищий, ніж польський. Таку статистику навів керівник проекту «Програма підтримки вугільного сектору» Войтек Млодзеєвський. Мета проекту – розробити Стратегію розвитку вугільної промисловості України.

Головним акцентом у ній представник Європейської комісії в Україні Ганс Райн вважає безпеку шахт. «Однією з діяльностей, – каже він, – буде пілотний проект під назвою «Безпечна шахта», під час якого в одній із шахт ми постараємося запровадити стандарти та заходи безпеки, які практикуються в країнах-членах ЄС».

Досвід інших країн показує, що нерентабельні шахти потрібно закривати, водночас створювати умови для розвитку альтернативних галузей економіки, а безробітних людей перекваліфіковувати. Так Нідерланди розвинули хімічну індустрію, а Польща – автомобілебудівну, яка зараз є лідером експорту цієї країни.

Робота в регіонах

Основна робота над проектом буде зосереджена у вуглевидобувних регіонах України: на Луганщині, Донеччині та Львівщині. Саме на ці три регіони припадає 90% вугільної промисловості України. Розв’язуючи соціальні проблеми, експерти будуть звертати увагу на регіональну специфіку.

«Наприклад, якщо Ви подивитися на Львівську область, – зауважив керівник проекту Войтек Млодзеєвський, – то вона дуже тісно пов’язана з Польщею та Словаччиною. У Луганської області зовсім інший потенціал. Вони близькі до російського ринку і можуть зосередитися на виробництві продукції для нього».

Захистити довкілля – ще одна тема, якою опікуватиметься проект. Заступник керівника проекту Ірина Черниш розповіла про майбутні плани у сфері захисту навколишнього середовища.

«Під час проекту ми повинні підготувати список 100 найбільш забруднених ділянок у відповідних областях: Львівській, Луганській та Донецькій. По десяти з них буде проведена більш детальна робота. Тобто будуть проведені тренінги і навчені спеціалісти, як саме мати справу з викидами», – зазначила Ірина Черниш.

Ситуація в Україні дуже схожа на ситуацію у Польщі 20–25 років тому. Та в України немає стільки часу для реформування вугільної промисловості. І питання в тому, чи є бажання здійснювати зміни.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG