Доступність посилання

ТОП новини

Варшавське етнокіно пропонує альтернативу комерційним фільмам


Варшава – Сьогодні у Варшаві почав працювати перший у Польщі професійний етнокінотеатр. Ініціатор проекту – столичний Державний етнографічний музей. На думку організаторів, художні фільми, що порушують етнічні проблеми Європи, користуються щораз більшим попитом серед поляків, яких не задовольняють комерційні кінострічки, що їх показують у кінотеатрах та на телебаченні.

Роботу варшавського етнокінотеатру започаткувала демонстрація кінофільму «Ґуча! Дуель за участю трубки» (інший заголовок – «Gucha-Distand Trumped»). Фільм режисера Душана Міліціа розповідає історію кохання сучасних Ромео, ромського походження, та сербської Джульєтти, що відбувається на тлі відомого у Європі фестивалю гри на трубці у сербському місті Ґуча.

Після демонстрації кінофільму своїм враженням від побаченого з публікою поділилися фахівець із етнічної музики та учасники перегляду, а у вестибюлі глядачі мали змогу переглянути фотовиставку із фестивалю у Ґучі. Після цього на сцену вийшов музичний колектив «Sharena», в репертуарі якого етнічна музика. Саме за таким сценарієм і в майбутньому працюватиме варшавський етнокінотеатр.

Координатор проекту Єва Хомицька розповіла Радіо Свобода, що організатори розраховують на непересічного глядача. «Перш за все, – каже вона, – хочемо запропонувати глядачеві специфічний клімат нашого кінозалу, що його можна відчути лише в приміщеннях етнографічного музею. Такого сприйняття глядачем кінострічки ви не чекайте від фільмів, що їх поширюють у масовому прокаті, або записаних на DVD чи CD».

«Хочемо показувати кіно, яке є зразком високої культури»

Для ефективної роботи етнокінотеатру Державний етнографічний музей встановив ділові контакти з фондом «Кінофільми Варшави», що займається прокатом некомерційних або спеціалізованих фільмів. Етнокінотеатр пропонуватиме глядачам також документальні фільми, зняті співробітниками Державного етнографічного музею у різних регіонах Європи.

«Хочемо показувати кіно, яке є зразком високої культури, – наголошує Єва Хомицька. – Таких тем є забагато, адже можна довго висвітлювати, наприклад, національні, етнічні та соціальні проблемами народів Європи. У серпні хочемо запропонувати глядачам огляд фільмів кінорежисера Карлоса Саури. Його фільми у нас супроводжуватимуться музичними заходами».

Отож, музичний супровід та лекції для зацікавлених етнічними проблемами – це своєрідний патент Державного етнографічного музею, зазначає Єва Хомицька.

А вже завтра, у п’ятницю, варшавський етнокінотеатр запропонує глядачам французько-ізраїльський художній фільм «Odessa, Odessa», знятого Мішель Боґанім.

Вартість квитка на перегляд фільму в етнокінотеатрі становить 2-2,5 євро – удвічі дешевше, ніж в інших столичних кінотеатрах.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG