Доступність посилання

ТОП новини

Українську продукцію наближають до європейських вимог


Жан П’єр Барб’є і Марк Лескур під час прес-конференції у Харкові
Жан П’єр Барб’є і Марк Лескур під час прес-конференції у Харкові

Харків – Чи користуватиметься українська продукція попитом у Європі? Так, якщо вона відповідатиме технічним вимогам ЄС. Щоб ознайомити підприємців із нормативами Євросоюзу, до Харкова приїхали французькі фахівці в галузі електротехніки. Вони запевнили: українські товари відомі своєю якістю, і можуть завоювати європейський ринок, якщо дотримуватимуться певної низки вимог, зокрема, з безпеки та маркування продукції.

Жан П’єр Барб’є і Марк Лескур – представники Французької випробувальної лабораторії в сфері електротехніки. Це вже не перший їхній візит до України. Вже кілька разів вони відвідували українські центри стандартизації і оцінки якості продукції, а також відповідні лабораторії. Експерти аналізували роботу українських фахівців у цій галузі, але досі не мали можливості особисто оцінити якість українських товарів.

«Я не знайомий із багатьма виробами із України, але можу сказати, якщо порівнювати якість української продукції, то вона звичайно вища за якість тієї продукції, яка потрапляє з ринків Індії та Китаю, – зазначив Жан П’єр Барб’є. – Справа в тому, що українська продукція продовжує надходити на ринки у відповідності із колишніми радянськими держстандартами. Тому ці ДОСТи гарні, і продукція їм відповідає».

Радянські держстандарти, за якими й досі працює Україна, дуже схожі на європейські, каже експерт. Але євроінтеграція передбачає остаточний перехід до директив Євросоюзу. Свого часу їх затвердили, щоб уніфікувати систему контролю за якістю в різних країнах ЄС.

Під європейські директиви вже давно підлаштували законодавство у Китаї, розповідає Марк Лескур. За останні 10 років там зробили значний прорив у поліпшенні якості продукції. Китайська влада заохочує експортерів пільгами.

Потрібні виробничі лабораторії

Багато українських компаній також хотіли б експортувати свою продукцію до Європи. Але у більшості немає грошей на модернізацію не лише виробництва, а й виробничих лабораторій, де випробовують готову продукцію. Такі спеціальні лабораторії для перевірки якості мають бути на кожному заводі, але є не на всіх, каже заступник директора підприємства «Харківстандартметрологія», що стежить за якістю товарів, Олександр Дорошин.

Серед харківських підприємств, котрі сьогодні продають свою продукцію до Європи, він називає «Південкабель», експорт решти заводів стосується загалом країн СНД. Втім, усі підприємства погоджуються: директиви ЄС знати треба.

«Ми йдемо загалом правильним шляхом, як ішла уся Європа, – зауважує Олександр Дорошин. – І зараз намагаємось гармонізувати свої вимоги – українські з європейськими».

На сьогодні Україна затвердила 30 технічних регламентів, наближених до європейських. Їх вже використовують компанії, що виготовляють зокрема водонагрівні котли, газові прилади та засоби індивідуального захисту – рукавички та протигази. Діють в Україні і європейські регламенти безпеки іграшок. Фірмам, що виготовляють таку продукцію, в разі дотримання відповідних вимог, двері в Європу відчинені. Але подолавши технічні перепони, Україна матиме інші перепони – це вже питання здорової конкуренції, впевнений заступник директора підприємства «Харківстандартметрологія» Олександр Дорошин.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG