Доступність посилання

ТОП новини

Як Південно-Східна Європа має долати кризу – поради науковців


Севастополь – Виходити з економічної кризи європейським державам доведеться поодинці. Таку спільну думку висловлювали учасники міжнародної конференції з проблем співпраці Причорноморських держав, що днями проходила у Севастополі. Обговорюючи питання порятунку європейської економіки, науковці зайняли одностайну позицію – світова економіка має пройти як мінімум чотири етапи трансформації.

Цього разу увага представників держав-учасниць Організації Чорноморської економічної співпраці (ОЧЕС), до якої належить 12 країн, закономірно була зосереджена на проблемах порятунку регіону від негативних наслідків економічної кризи. Згуртувала науковців і дипломатів кафедра міжнародної економіки Донецького національного університету і цього року вони зустрілись вже всьоме.

ОЧЕС як економічне і політичне утворення поряд із такими організаціями як Євросоюз, Шанхайська організація співпраці, СНД та іншими має чималі перспективи розвитку, бо тут сходяться торговельні шляхи країн Азії, Європи та Близького Сходу. Втім, цього року через економічну кризу країни Південно-Східної Європи мають звільнитись від багатьох ілюзій, на деякий час забути про інтеграцію і кожна зосередити увагу на внутрішньому розвиткові, кажуть науковці.

Найбільше, що можуть на цьому етапі зробити європейські країни – узгодити між собою антикризове законодавство, вважає професор Всеросійської академії економічних наук Руслан Шафієв. «Думка держав Східної Європи така: з кризи кожен буде виходити сам, – зазначає він. – За старим принципом – радіють всі разом, а хворіють поодинці. Законодавство всіх країн буде самостійним, гармонізувати доведеться тільки деякі спільні принципи».

Чотири етапи змін

На шляху змін економіка пройде чотири етапи, говорять міжнародні експерти. По-перше, світова спільнота має встановити чіткий контроль за банківськими операціями, зокрема – віртуальними. Надмірна швидкість їх проведення та безеквівалентність цих коштів і призвели до кризи, вважають науковці. Також експерти наполягають на формуванні принципів етичної економіки, справедливого розподілу ресурсів. Такий підхід має захистити бідних від ще більшого збідніння під час кризи. По-третє, науковці радять державам відходити від способу управління, коли рішення ухвалюють в центрі, а, використовуючи новітні технології, будувати систему швидкого реагування з будь-якої частини утворення. Четверта проблема стосується самостійності держав.

«Не буває в нинішній ситуації під назвою «глобалізація» ринку з поняттям діяльності невидимої руки, без державного втручання, без регулювання за допомогою податкових систем, субсидій, кредитів і процентних ставок. Неможливо управляти бізнесом в умовах глобалізації», – каже завідувач кафедрою «Міжнародна економіка» Донецького національного університету професор Юрій Макогон.

Україна в цій ситуації повинна працювати в напрямку цілеспрямованого розширення платоспроможності й виробництва товарів для внутрішнього вжитку, тобто впроваджувати політику імпортозаміщення, радять науковці.

Сам на сам із кризою


Серед країн ОЧЕС Україна за економічними показниками займає третє місце, поступаючись тільки Росії і Туреччині. Хоча європейська спільнота зацікавлена допомагати Причорноморським державам, організація поки що тримається осторонь Євросоюзу.

Голова комітету з питань ЄС турецького парламенту Якіш Яшар зазначає: «Нам потрібно твердо стояти на тому, що якщо ЄС бажає співпрацювати з ОЧЕС, то ця співпраця більше повинна бути ось у чому – нехай Євросоюз допомагає державам, які цього потребують, але ні в якому разі не розростається і не займає місце цих держав».

Отже, виходить, що самостійно долати кризу державам доведеться не тільки з економічних, але й з політичних причин.

(Севастополь – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG